Riski-indikaattori 10 vuoden pohjilla ja suosii osakkeita

Riski-indikaattori on laskenut jo 10 vuoden pohjille. Alhaisen markkinariskin ympäristö suosii osakkeita, mutta tässä piileekin yllättävä riski, joka osakesijoittajan on hyvä tiedostaa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Riski-indikaattori on laskenut jo 10 vuoden pohjille. Alhaisen markkinariskin ympäristö suosii osakkeita, mutta tässä piileekin yllättävä riski, joka osakesijoittajan on hyvä tiedostaa.

Riski-indikaattori kertoo markkinariskien kehittymisestä

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori kokoaa keskeiset riski-indikaattorit yhteen käyrään (kuvassa musta viiva). Sen avulla sijoittajat voivat arvioida nopeasti ja helposti markkinoiden riskiympäristön kehitystä. Historiallisesti riskitason nousu yli nollarajan on usein tarkoittanut osakemarkkinoiden laskua.

Riski-indikaattori 10 vuoden pohjilla

Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori (musta) on “Suosi osakkeita”-tason puolella, ja riskit ovat laskussa. Riski-indikaattori on lukemassa -1,04. Viimeksi indikaattori on ollut näin alhaalla vuonna 2010. Riski-indikaattorin jyrkkä lasku on seurausta osakkeiden ja korkojen vahvasta toipumisesta koronapohjilta ja äärielvyttäväst talous- ja keskuspankkipolitiikasta. Myös sijoittajien pelkokerroin VIX on viime viikon nousun jälkeen laskussa.

Liiallinen optimismi voi myös olla riski

Tällä hetkellä markkinat ovat työntäneet toissijalle alla olevat riskit, kuten osakkeiden korkeat arvostustasot, kohonneen velkaantuneisuuden, talouskasvun hidastumisen sekä koronaviruksen mutaatiot.

Markkinoiden korjausliikkeen suurin riski piileekin liiallisessa optimismissa. Kun sijoittajat ovat optimistisia, he ottavat enemmän riskiä ja käyttävät osakeostoissa vipua. Esimerkiksi Markkinaympäristöstä voidaan havaita, että sijoittajien marginaalivelka on nousussa. Tällaisessa tilanteessa sattuva riskitapahtuma yllättää sijoittajat housut nilkoissa, jolloin sijoittajat reagoivat pelon varassa. Tyypillinen reagointi on riskien pienentäminen eli osakkeiden myynti.

Tästä saatiin esimakua Reddit-kurssilaskussa, joka jäi sijoittajien onneksi pieneksi. Tapahtumasarjaan johtanutta tilanne käyty läpi tässä artikkelissa ja kurssilaskun syitä markkinakatsauksessa.

On todennäköistä, että tuleva mahdollinen korjausliike johtuukin juuri odottamattomasta tapahtumasta. Korjausliikkeen suuruus riippuu tapahtuman vakavuudesta ja sijoittajien optimistisuudesta ennen tapahtumaa. Jos salkkujen velkavivut ovat äärimmilleen viritetty ja tapahtumalla on mahdollisesti suuri talousvaikutus, niin korjausliike on syvempi.

Nykyisen elvyttävän politiikan ja vahvan osakemomentumin ympäristössä ennakoimme kuitenkin korjausliikkeiden olevan matalia (alle 10 % indeksitasolla) ja ne kannattaa käyttää ostopaikkoina.

Markkinaympäristö sisältää:

  • Riski-indikaattorit, jotka kertovat osakemarkkinan laskun riskistä
  • Talousindikaattorit kertovat kaiken olennaisen taloustilanteesta sijoittajan näkökulmasta
  • Pitkän aikavälin tuotto-odotukset (osakkeet, korkosijoitukset, kiinteistöt) ja tuotot
  • Arvostusmittarit eri osakemarkkinoille
  • Suursijoittajien rahavirrat ja ETF-suosikit
  • Sijoittaja.fi:n allokaationäkemys
  • Nostot ajankohtaisesta markkinatilanteesta ja houkuttelevista sijoitusmahdollisuuksista
  • Maailman johtavien toimijoiden markkinanäkemykset
MARKKINAYMPÄRISTÖ

Katso myös tuorein Markkinakatsaus

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat