Mistä Robinhoodin ja muiden välittäjien kaupankäyntirajoituksissa on kyse?

Piensijoittajat raivostuivat, kun kaupankäynti heidän suosikkiosakkeillaan, kuten GameStopilla, AMC:lla ja Nokialla rajoitettiin. Mistä rajoituksissa on kyse?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Piensijoittajat raivostuivat, kun kaupankäynti heidän suosikkiosakkeillaan, kuten GameStopilla, AMC:lla ja Nokialla rajoitettiin. Mistä rajoituksissa on kyse?

Robinhood ja muut online-välittäjät rajoittivat kaupankäyntiä

Viime viikolla shorttaajien suosikkiosakkeet, kuten GameStop, AMC ja jopa Nokia, nousivat voimakkaasti Redditin innoittamien ostokampanjoiden ansiosta. Loppuviikon aikana useat välittäjät rajoittivat – ja joissakin tapauksissa keskeyttivät – osakkeiden ostot. Myös marginaalivaatimuksia kyseisille osakkeille korotettiin riskin pienentämiseksi. Marginaali = prosenttiosuus ostosta, joka sijoittajien on rahoitettava itse (eikä lainattava).

Rajoitustoimien seurauksina näiden osakkeiden hinta laski. Tästä piensijoittajat olivat vihaisia, järkyttyneitä ja hämmentyneitä. Välittäjien mukaan syyt muutoksiin olivat taloudelliset ja sääntelyyn liittyvät syyt.

Mitä tapahtuu, kun piensijoittaja ostaa osakkeen?

  • Kun ostat kahvia kortillasi, näet tapahtuman heti tililläsi. Kahvila ei kuitenkaan ole saanut eurojasi. Rahansiirto voi kestää muutaman päivän.
  • Samalla tavalla, kun ostat osaketta, näet kaupan välittömästi. Mutta todellisuudessa maksat ja saat osakkeet kaksi päivää ostotapahtuman jälkeen.
  • Tämä johtuu settlement- eli selvitysprosessista. Kaikista kaupankäyntitapahtumista on suoritettava ”selvitys” sen varmistamiseksi, että myyjät todella saavat maksun ja ostajat saavat arvopapereita.
  • Arvopaperiviranomaisen säätelemät ”clearinghouset” varmistavat viime kädessä kauppojen selvityksen. Välittäjien on usein talletettava käteistä päivittäisten vakuusvaatimusten täyttämiseksi ”clearinghouseille”. Tällä varmistetaan, että osakkeilla kauppaa käyvät sijoittajat pystyvät suoriutumaan kauppojen velvoitteista.
  • Jos käy niin, että kaupankäynti keskittyy muutamaan erittäin korkean volatiliteetin osakkeeseen, riski kasvaa kaikille osapuolille.
  • Tällöin ”clearinghouset” voivat pyytää välittäjiltä lisää käteistalletuksia järjestelmän riskien vähentämiseksi. Nämä välittäjien talletusvaatimukset voivat nousta dramaattisesti sen perusteella, kuinka monta riskialtista / epävakaata osaketta sijoittajat ostavat.
  • Jos välittäjä ei pysty asettamaan lisää käteisvakuutta, on se ongelmissa. Tämän vuoksi Robinhood nosti pikarahoitusta miljardi dollaria nykyisiltä omistajilta varmistaakseen toiminnan jatkumisen ja luottamuksen säilyttämisen muihin alan toimijoihin.
  • Viime viikolla vakuusvaatimukset nousivat USA:ssa rajusti. Toimialan vakuusvaatimukset nousivat torstaina 33,5 miljardiin dollariin keskiviikon 26 miljardista dollarista.

Johtopäätökset

Korona on luonut ennennäkemättömät ajat. Myös osakemarkkinoille. Viime viikolla koettiin jälleen uusi ennennäkemätön tapahtuma, kun meemi-osakkeiden ostokampanjat lisäsivät merkittävästi näiden osakkeiden vakuustalletusvaatimuksia, mikä johti toimialalaajuisiin kaupankäyntirajoituksiin.

Talousmediassa ei ole koskaan puhuttu yhtä paljon piensijoittajista kuin viime viikolla. Sijoittaminen valtavirtaistuu ja se alkaa kiinnostaa myös politiikkoja. Trump mittasi kannatustaan Dow Jones -indeksillä. Senaattorit ottivat myös viime viikolla vahvasti kantaa siihen, että piensijoittajien pitäisi antaa treidata. Valitettavasti vain harva politiikko ymmärtää markkinasääntelyn koukerot, selvitysprosessit sekä vakuusvaatimukset. Vakuusvaatimukset vastaavasti on asetettu sitä varten, että niillä estetään systemaattiset riskit järjestelmässä. Kukaan ei halua kokea finanssikriisin tyylistä järjestelmäriskiä uudelleen ja tämä on myös piensijottajien etu.

Lue lisää kaupankäynnin rajoittamisesta Robinhoodin blogista.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat