estateguru

Miten alentaa Suomi-osakesalkun riskiä tinkimättä tuotosta?

Sijoitusten verotus

Suurin osa osakesäästäjistä sijoittaa edelleen vain suomalaisiin osakkeisiin. Suomalaiset osakkeet ovat viimeisen viiden vuoden aikana olleet yksi parhaiten tuottaneista osakeindekseistä. Pitkä nousuputki puoltaa Suomen ulkopuolelle hajauttamista. Suomalaiset osakkeet ovat myös keskimääräistä riskisempiä. Usealle sijoittajalle mieleinen ratkaisu on sellainen, jossa saa hajautushyötyä, mutta ei tarvitse tinkiä tuotosta. Alla on esitelty ratkaisu kolmen ETF-rahaston avulla.

Julkaistu: 23.05.2015 Kirjoittaja:

ETF hajautus suomi-osakkeet

Indeksin valintatyökalumme avulla voi etsiä osakeindeksejä, joiden korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin on matala (alle 0,3). Tässä yhteydessä korrelaatiolla tarkoitetaan osaketuottojen välistä riippuvuutta. Koska korrelaatio on matala, tarkoittaa se sitä, että osakeindeksin tuottojen ja suomalaisten osakkeiden tuottojen välillä on matala riippuvuus.

Mitä hyötyä tästä on sijoittajalle?

Tehdään oletus, että suomalaisten osakkeiden odotettu tuotto on 10 % ja volatiliteetti 15 %.

Toisen osakeindeksin odotettu tuotto on 10 % ja volatiliteetti 15 %. Näiden kahden välinen korrelaatio on 0,2. Näistä kahdesta osakeindeksistä muodostetun salkun volatiliteetti on alempi kuin 15 %, mutta odotettu tuotto on edelleen 10 %.

Sijoittaja voi siis laskea Suomi-salkkunsa riskiä menettämättä odotettua tuottoa valitsemalla salkkuun muutaman osakeindeksin, joiden korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin on matala.

Kolme ETF-rahastoa

Indeksin valintatyökalullamme löytyy 7 osakeindeksiä, joiden korrelaatio suomalaisiin osakkeisiin on matala. Valitsin näistä kolme osakeindeksiä, joilla täydentää Suomi-salkkua. (luettavissa vain jäsenille)

Liity Sijoittaja.fi:n jäseneksi täältä! 

Timo Heikkila Sijoittajafi

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaja.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana. Heikkilällä on kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta.estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy