Kestääkö osakkeiden nousu?

Osakkeet nousivat hurjasti, mutta kestääkö nousu? Mitä sijoittajan kannatta tehdä ja mikä osakesalkku kestää koronamarkkinassa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakkeet nousivat hurjasti, mutta kestääkö nousu? Mitä sijoittajan kannatta tehdä ja mikä osakesalkku kestää koronamarkkinassa?

Osakkeet nousivat vahvasti

Osakkeet nousivat 24.3.2020 vahvasti. Dow Jones -indeksi nousi peräti 11,4 % ja S&P 500 indeksi nousi 9,4 % 2447 pisteeseen. Nämä ovat hyviä vuosituottoja, ei päivätuottoja.

Kirjoitimme 20.3.2020, onko osakemarkkinoiden pohja ohitettu? Listasimme artikkelissa neljä syytä, miksi osakemarkkinat olivat valmiina lyhyeen nousuralliin. Nyt nousu tuli yhdessä päivässä, mikä on nousun kestävyyden kannalta huono asia. Yksi syy voimakkaaseen pomppuun oli se, että osakemarkkinat ovat olleet historiallisen ylimyydyt.

Artikkelissa listasimme neljää tekijää, jotka kertovat, milloin osakkeet ovat valmiita lyhyen tähtäimen nousuun:

 1. VIX laskee
 2. USA:n 10-vuotisen valtionlainan korko nousee
 3. Osakemarkkinat stabiloituvat
 4. Osakemarkkinoiden sisäiset liikkeet tukevat nousua.

Varsinainen nousumarkkina alkaa, kun koronatilanne helpottaa, riskit laskevat ja luottomarkkinat rauhoittuvat. Näitä voi seurata Markkinaympäristössä. Ennen nousumarkkinan alkua sijoittaja joutuu kestämään vuoristorataa, joka sisältää nousu- ja laskujaksoja. 

MARKKINAYMPÄRISTÖ

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Ennakoimme, että osakemarkkinat käyvät koronakriisin aikana vielä alempana kuin maaliskuun nykyiset pohjat. Laskun suuruutta on vaikea ennakoida, koska siihen vaikuttaa ensisijaisesti pandemian kesto ja valtioiden poikkeuslait. Mitä pitempään ihmiset ovat karanteenissa, ravintolat, liikkeet ym. suljettuina, sitä syvemmälle talous sukeltaa ja osakkeet kärsivät. Emme usko edelleenkään finanssikriisin kaltaiseen 60 % laskuun indeksitasolla, koska valtiot ja keskuspankit tekevät kaikkensa rauhoittaakseen markkinoita  

Sijoittajalla täytyy olla nyt rohkeutta ostaa ja myydä. Osakesalkusta pitää tehdä sellainen, että se kestää myös koronamarkkinassa. Olemme listanneet erillisessä blogikirjoituksessa osakkeita, joihin sijoittajat näyttävät luottavan koronalaskumarkkinassa. Nousuissa trendinä on ollut, että ne osakkeet, joita on lyöty eniten, ovat korjanneet ylös päin. Eilen nousukärjesssä olivat muun muassa Mc Donald’s, Visa, Mastercard ja Disney. Tässä koronalaskussa pärjänneitä osakkeita:

 • Walmart (WMT)
 • Costco Wholesale (COST)
 • Amazon (AMZN)
 • Johnson & Johnson (JNJ)
 • Pfizer (PFE)
 • Merck (MRK)
 • Amgen (AMGN)
 • AT&T (T)
 • Verizon Communications (VZ)
Lue blogikirjoitus: mitä sijoittajat ostavat maailmalla koronamarkkinassa?
Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat