Neljä syytä, miksi osakemarkkinoiden pohja on ohitettu

Koronalaskumarkkina on ollut nopea ja raju. Kuukaudessa osakeindeksien arvoista pyyhittiin yli 30 %. Markkinoilta on luettavissa neljä signaalia, jotka kertovat, että lyhyen tähtäimen pohjat on ohitettu. Miten tästä eteen päin?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Koronalaskumarkkina on ollut nopea ja raju. Kuukaudessa osakeindeksien arvoista pyyhittiin yli 30 %. Markkinoilta on luettavissa neljä signaalia, jotka kertovat, että lyhyen tähtäimen pohjat on ohitettu. Miten tästä eteen päin?

Koronalasku on ollut poikkeuksellinen

Koronaviruksesta aihutunut kurssilasku on ollut poikkeuksellisen nopea ja voimakas. Jopa nopeampi ja jyrkempi kuin finanssikriisissä. Syy tähän on se, että koronavirus on pysäyttänyt globaalin kulutuksen. Ennen koronavirusta talouskasvu oli kulutuskysynnän varassa ja sijoittajat allokoivat varojaan kulutussektorin yhtiöihin. Nyt, kun kulutus pysähtyi, ovat kulutussektorin osakkeet tulleet alas kuin kivi. Öljyn hinnanlaskusta johtuen myös energiasektorin osakkeet ovat rytisseet ja rahoitussektori on mennyt pesuveden mukana sijoittajien pelätessä finanssikriisin toisintoa.

Sijoittaja – ole varovainen!

Nyt on nähtävillä ensimmäisiä signaaleja siitä, että kurssipohjat on nähty. Tällä tarkoitamme lyhyen tähtäimen pohjia, jotka olivat S&P 500 -indeksissä 2285 pistettä 18.3.2020. Korostamme sitä, että tyypillisesti laskumarkkinassa lasku on kaksi- tai kolmiosainen. Jos historia toistaa itseään, osakemarkkinat kävisivät vielä alempana.

Systeemiriskiä ei Goldman Sachsin mukaan ole. Valtioiden ja keskuspankkien toimet ovat olleet massiivisia. Nämä tukevat sitä, että lasku ei ole yhtä syvä kuin finanssikriisissä, jolloin globaalit indeksit laskivat 60 %.

Mitään ei voi kuitenkaan tietää etukäteen ja pelin säännöt sanelee koronavirus. Siksi osakeostot on hajautettava ajallisesti. Tätä olemme käsitelleet sijoitussuunnitelma-artikkelissa ja korona-extrassa.

Neljä syytä, miksi osakemarkkinoiden pohja on takana

1 USA:n valtionlainan korko on noussut

USA:n 10-vuotisen valtionlainan korko kävi alimillaan 0,39 %:ssa, joka on matalin lukema USA:n historiassa. Nyt korko on noussut tasaisesti ja on yli yhden prosentin. Valtionlainojen korkojen lasku on seurausta Fedin ohjauskoron laskusta nollaan, mutta myös siitä, että sijoittajat ovat allokoineet varoja riskisistä sijoituskohteista turvasatamina pidettyihin valtionlainoihin. Varoja ei pelkästään ole virrannut osakemarkkinoilta, vaan high yield ja investment grade -yrityslainoista, joiden korko-spreadit ovat levinneet voimakkaasti.

2 VIX laskussa

Kuluneella viikolla 16-18.3. osakemarkkinoiden odotettua heiluntaa mittaava VIX-indikaattori kipusi koronakriisin huippulukemiin ja kävi jopa 85:ssa – ensikertaa sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Tämä on merkki äärimmäisesta pelosta markkinoilla. Markkinaympäristöstä löytyvä VIX-indeksin liukuva keskiarvo on äärimmäisen pelon tasoilla.

Nyt VIX on loppuviikon ajan laskenut, mikä kertoo, että pahin pelko on poistumassa markkinoilta.

3 Osakemarkkinaliikkeet ovat rauhoittuneet

USA:n osakemarkkinoilla on nähty hurjia jopa yli 10 %:n päivittäisiä nousuja ja laskuja. Liikkeet ovat olleet niin suuria, että niillä on päästy TOP5 suurimpiin prosentuaalisiin indeksimuutoksiin. Viime päivinä liikkeet ovat rauhoittuneet, mikä on positiivinen signaali. Osakemarkkinat eivät nimittäin käänny takaisin nousuun ennen kuin tilanne on rauhoittunut.

4 Osakemarkkinoiden sisäiset liikeet ovat rohkaisevia

Volatiilissä koronamarkkinassa vain muutama turvasatamaosake on pitänyt pintansa. Näitä ovat olleet tietyt terveydenhuoltoalan osakkeet, suuret päivittäistavaraosakkeet sekä osa telekommunikaatio-osakkeista.

Nyt markkinoilla on nähty sitä, että pohjalle lyödyt osakkeet ovat olleet nousukärjessä. Lisäksi indeksitasolla USA:n pienyhtiöiden kehitystä kuvaava Russell 2000 -indeksi ja Nasdaq 100 -indeksi ovat kehittyneet laajoja indeksejä paremmin. Tyypillisesti kurssinousu alkaa ensin näistä yhtiöistä.

Laajempaan nousuun tarvitaan kuitenkin vielä jättiläisteknoyhtiöt, kuten Amazon, Apple, Microsoft, Google ja Facebook. Sijoittajan kannattaa seurata myös näiden yhtiöiden kehitystä, jotta voi arvioida, onko nousu tukevalla pohjalla.

Johtopäätökset

Koronavirus ohjaa markkinoiden liikkeitä, eikä sen kuriin saaminen ole ennustettavissa. Kiina on palaamassa normaaliin, mutta onko länsimaiden paluu normaaliin hitaampaa?

Näkemyksemme on, että koronalaskumarkkina on kaksivaiheinen, jolloin seuraavat pohjat olisivat vielä alempana kuin 18.3.2020 kurssipohjat. Nämä pohjat olivat S&P 500 -indeksissä 2285 pistettä ja OMX Helsinki 25 -indeksissä 2841 pistettä. Ennen seuraavaa laskua nähdään nousujakso, joka on mahdollisesti käynnissä nyt.

S&P 500 -indeksin kehitys helmikuun 19. lähtien

Emme kuitenkaan anna omassa sijoitustoiminnassa tälle ”kaksivaiheiselle kurssilasku -ennustukselle” paljoa painoarvoa, vaan seuraamme markkinatrendejä, riski-indikaattoreita ja muita signaleeja korona-artikkeleissa ja markkinaympäristössä.

Suosimme markkinamahdollisuuksien hyödyntämistä ja ennen kaikkea ajallista hajauttamista, jossa aikajänne on vähintään 6 kuukautta ja ostot ajoitetaan useampaan ajankohtaan. Tyypillisesti osakemarkkinat kääntyvät paljon aiemmin kuin taloudesta ja tässä tapauksessa koronaepidemiasta saadaan positiivisia uutisia. Siksi sijoittajan ei kannata metsästää pohjia liian aggressiivisiseti, jolloin ostaa osakkeita liikaa liian aikaisin, eikä toisaalta myöskään olla ostojen aloituksessa liian varovainen, jolloin menettää voimakkaimman alkunousun.

Goldman Sachsin analyysiin perustuen emme usko finanssikriisin kaltaiseen systeemiriskiin ja siten yhtä syvään kurssilaskuun.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat