Pörssiin tulossa raju laskupäivä

Pörssit ovat kautta linjan rajussa laskussa. Tilanne alkaa muistuttaa paikoin jo finanssikriisiä. Korona ja öljy laskevat pörssiä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Pörssit ovat kautta linjan rajussa laskussa. Tilanne alkaa muistuttaa paikoin jo finanssikriisiä. Korona ja öljy laskevat pörssiä.

Futuurit 4-5 % miinuksella

Pörssien meno alkaa muistuttaa finanssikriisiä. Viime viikolla pörssien volatiliteetti oli korkealla ja kursseissa nähtiin ennätyksellisiä laskupäiviä, mutta myös nousuja. Maailman pääindeksit päättivät viikon lähes samalle tasolle kuin viikko sitten.

Viikonlopun uutiset koronaviruksen leviämisestä ovat jälleen olleet huolestuttavia. Italia on sulkenut karanteeniin neljäsosan koko maasta pysäyttääkseen viruksen leviämisen. Maanantaina 9.3.2020 pörssit ovat kautta linjan laskussa. Euroopassa futuurit ennakoivat 4-5 % pudotusta. Päivässä on historian lehtien havinaa, sillä finanssikriisin pohjat koettiin 9.3.2009. Tästä alkoi ralli. Ennakoimme volatiilin markkinan jatkuvan.

Olemme päivittäneet normaalia tiheämmin Markkinaympäristön riski-indikaattoreita. Riski-indikaattori on ollut jyrkässä nousussa ja nousi viime viikolla ”vältä osakkeita” tasolle. Myös finanssiriski-indikaattori on nousussa ja neljän liikennevalon malli on ”risk off” -tilassa. Muutos euforiasta paniikkiin on ollut historiallisen nopea.

Toinen tekijä, joka on vaikuttanut osakekurssien laskuun, on öljyn hinta. Opec ei päässyt sopuun tuotannonleikkauksista ja hinta laski järisyttävät 31 % 31,0 dollariin barrelilta. Alhainen öljyn hinta laittaa energiasektorin yhtiöitä ahtaalle. Markkinoilla pelätään nyt, että heikoimman taseen yhtiöt ajautuvat maksuvaikeuksiin. Tämä taas luo painetta pankeille.

Osaketyökalulla sijoittaja voi valita sektoriksi Energia ja lajitella osakkeet vakavaraisuuden perusteella. Asteikko on 1-10, jossa 10 pistettä saaneilla on vahvin taseja 1 pisteen saaneilla heikoin.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat