Riski-indikaattori jyrkässä nousussa

Koronaviruksen aiheuttama osakemarkkinapaniikki näkyy nyt vihdoin muissakin indikaattoreissa. Lyhyen tähtäimen riskien suunta on nousussa ja siksi keskuspankit puuttuivat peliin ja elvyttävät yhteistuumin.

Julkaistu: 03.03.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö

Riski-indikaattori

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori kokoaa keskeiset riski-indikaattorit yhteen käyrään (musta), jonka avulla sijoittajat voivat arvioida nopeasti ja helposti markkinoiden riskiympäristön kehitystä. Historiallisesti riskitason nousu yli nollarajan on usein tarkoittanut osakemarkkinoiden laskua.

Lyhyen tähtäimen riskit rajussa nousussa

Päivitimme poikkeuksellisesti kokonaisriski-indikaattorin jo maanantaina 2.3.2020, sillä koronavirus pyyhkäisi osakemarkkinoiden arvosta noin 12 % viikossa. Muutos oli niin raju, etteivät kaikki riski-indikaattorin taustalla olleet muuttujat ehtineet reagoida siihen vielä viime viikolla. Nyt indikaattorin lyhyen tähtäimen riskien suunta on jyrkässä nousussa ja lukemassa +0,92. Lukema on lähellä vuoden 2018 lopun piikkiä. Silloin osakemarkkinat laskivat nopeasti 20 %. Kokonaisriski-indikaattori (musta viiva) on myös nousussa ja lukemassa -0,02.

Osakemarkkinat palautuivat 2.3.2020 Yhdysvalloissa rajusti, kun osakemarkkinoille levisi tieto, että keskuspankit toimivat yhdessä vakauttaakseen markkinoita. Dow Jones -indeksi nousi 5,1 % ja S&P 500 -indeksi 4,6 %. Markkinat odottavat nyt 100 %:n todennäköisyydellä Fediltä 0,50 %-yksikön koronlaskua maaliskuun kokouksessa. Osakemarkkinoille positiivista oli myös se, että 10 vuotinen USA:n valtionlaina korko nousi 1,135 %:iin. Korko kävi peräti 1,03 %:ssa sijoittajien siirtäessä varoja osakkeista valtionlainoihin. Eilen tilanne kääntyi toisin päin.

Ennakoimme, että kokonaisriski-indikaattori siirtyy hyvin pian “vältä osakkeita” -tasolle ja pysyy siellä niin kauan kuin riskit säilyvät koholla. Keskuspankkien puuttuminen peliin on helpotus markkinoille, kuten eilen havaittiin. Keskuspankit eivät kuitenkaan voi keksiä koronaan rokotetta, joten se pysyy markkinoiden ykkösuutisena tulevien viikkojen ja kuukausien ajan.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy