Tarinaosakkeiden lennolle tuli karu loppu

Oletko kuullut tarinan osakkeesta, jolla sai satojen prosenttien tuoton? Tarinaosakkeet olivat hetki sitten Wall Streetin suosiossa, mutta eivät enää. Mitä jokainen sijoittaja voi oppia tarinaosakkeista!

Julkaistu: 04.10.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen sijoitusideat säästäminen

Tarinaosakkeet

Tarinaosake tarkoittaa yhtiötä, jonka markkina-arvo perustuun sijoitustarinaan. Omissa tarinoissaan yhtiöt ovat yleensä toimialojen disruptoijia, maailmanvalloittajia ja eksponentiaalisen kasvun yhtiöitä.

Vielä vuosi sitten tarinaosakkeet oliva Wall Streetin suosikkiyhtiötä. Tänä vuonna tarina on saanut ikävän lopun.

Aiemmin Wall Streetin sijoittajat olivat kiinnostuneita vain yhtiöiden kasvusta ja markkinapotentiaalista. Tuloksella ei ollut väliä. Tänä vuonna useat hype-yhtiöt ovat saaneet huomata, että tuloksentekokyvyllä onkin merkitystä. Yhtiöt, jotka eivät pysty osoittamaan uskottavaa liiketoimintamallia kannattavasta liiketoiminnasta, ovat olleet markkinoiden epäsuosiossa.

Ensimmäinen esimerkki on superosake Netflix. Osakkeen kolmen vuoden tuotto on huikea 161,2 %, mutta kuluvan vuoden tuotto on nollassa. Osaketyökalumme pisteyttää osakkeet momentin perusteella ja Netflix saa heikoimmat mahdolliset pisteet eli ykkösen. Osake on siten viimeisen 1/3/12 kuukauden tuotoilla mitattuna heikoitein menestyneitä osakkeita. Netflixin osake maksaa 268 dollaria, kun sen hinta vielä heinäkuussa oli yli 380 dollaria. Laskua 30 %.

Netflixin liikevaihto on kasvanut viime vuosina vahvasti. Yhtiö ei myöskään ole tappiolla. Kurssilaskun syynä on osakkeen tähtitieteellinen valuaatio, joka on perustunut käyttäjämääriin, hidastunut kasvu sekä negatiivinen kassavirta. Netflixin kassavirta on vuositasolla noin kaksi miljardia dollaria negatiivinen.

Seuraavat esimerkit ovat liikkumisen disruptoijat Lyft ja Über. Molemmat yhtiöt listautuivat pörssiin vuonna 2019 juuri, kun tarinaosakkeiden tarina oli tulossa loppuun. Molemmilla yhtiöillä on erinomainen tarina ja ne disruptoivat perinteisiä toimialoja. Ongelma on se, että yhtiöt ovat tappiollisia, eikä esimerkiksi Über osaa sanoa, milloin toiminta on voitollista, josko koskaan. Überin osake on lähes 40 % alle kuluvan vuoden huippujen ja Lyft 50 %.

Kehotimme varovaisuuteen vuonna 2018 kannabisosakkeiden suhteen. Osakkeiden valuaatiot olivat karanneet käsistä ja kannabiksen gobaalin markkinapotentiaalin ennakoitiin olevan 200 miljardia dollaria. Kannabiksen markkinapotentiaali ei ole kadonnut mihinkään, mutta aikajänne on pidentynyt. Potentiaalin realisoituminen voi ottaa vuosien sijaan kymmeniä vuosia. Hidas eteneminen on näkynyt kannabisosakkeiden osavuosikatsauksissa, jotka ovat olleet pettymyksiä. Osakkeet ovat tulleet vuosien 2018 ja 2019 huipputasoista alas yli 50 %.

Kuluvan vuoden listautujista Beoynd Meat on ollut todellinen kurssiraketti. Osakkeen listautumishinta oli 25 dollaria. Heti listautumisen jälkeen kurssi lähti voimakkaaseen nousuun ja heinäkuussa osake kävi jopa 230 dollarissa. Yhtiö valmistaa vegehampurilaispihvejä ja on siten kiinni kasvisruokamegatrendissä. Nyt osakekurssi on 145 dollaria. Kurssi on siten moninkertaistunut listautumishinnasta, mutta selvästi alle kesän huippujen.

Viimeisin tarinaosakelistautuja oli Peloton. Heti avauspäivänä pörssissä osake lähti laskuun. Osake on nyt 25 % alle IPO-hinnan. Peloton on voimakkaasti kasvava fitnessalan yhtiö, jonka liikeidea on myydä kuntopyöriä ja muita fitness-laitteita yhdistettynä kuukausijäsenyyteen. Yhtiön liikevaihto on 900 miljoonaa dollaria, jolla yhtiö tekee 200 miljoonaa dollaria tappiota.

Viimeinen naula tarinaosakkeiden arkkuun oli WeWork, jonka liikeidea on tarjota yhteisiä työtiloja start up ja muille yhtiöille. WeWork yritti listautua ja hakea listautumisannissa 3-4 miljardia dollaria ”rahoittaakseen tulevaisuuden kasvua”. Yhtiön 6/2019 päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli 1,5 miljardia dollaria ja tappio 900 miljoonaa dollaria. Yhtiön markkina-arvo oli tammikuisella pääomasijoituskierroksella peräti 47 miljardia dollaria. Listautumisessa markkina-arvo olisi ollut vain 10-12 miljardia dollaria. Yhtiö joutui kuitenkin perumaan listautumisen ja toimitusjohtaja Neumann erosi. Perumisen syynä olivat yhtiön kymmenien miljardien dollareiden leasing-vastuut sekä riski siitä, että yhtiö ei ehkä koskaan pysty tekemään voittoa.

Tarinan opetus

Jokaisen menestyvän yhtiön taustalla on mielenkiintoinen tarina. Parhaiten menestyvät yhtiöt haluavat muuttaa maailmaa, disruptoida toimialoja ja kasvaa voimakkaasti. Parhailla menestystarinoilla sijoittajat ovat tehneet satumaisia tuottoja. Tällaisia yhtiöitä ovat Facebook, Amazon, Apple, Google, Netflix jne..

Tarinaosakkeiden suurin riski on se, että yhtiöiden arvostukset kasvavat liian korkeiksi. Toinen riski on, että tarina ei kanna, kolmas, ettei yhtiön liiketoimintamalli toimikaan ja neljäs, että alalle tulee yhtiötä parempia kilpailijoita.

Riskeistä johtuen sijoittajan kannattaa suhtautua terveen kriittisesti tarinaosakkeisiin. Ennen sijoitusta tarkista, tekeekö yhtiö voittoa, onko kassavirta positiivinen vai negatiivinen ja väännä itsellesi rautalangasta yhtiön liiketoimintamalli. Tämän jälkeen suhteuta yhtiön liikevaihto (ja tulos) yhtiön markkina-arvoon. Jos yhtiö tekee tappiota ja markkina-arvo on moninkertainen liikevaihtoon nähden, ole varovainen.

Jos olet aloitteleva sijoittaja, älä tee ensimmäistä sijoitustasi tarinaosakkeeseen. Vaikka taustalla olisi mielenkiintoinen tarina ja saisit suosituksen tutulta sijoittajalta tai analyytikolta. Tee aina ensimmäinen sijoitus laajasti hajauttavaan matalakustanteiseen indeksirahastoon tai ETF:ään. Ensimmäiset osakesijoitukset vastaavasti kannattaa tehdä tuttuihin ja turvallisiin osakkeisiin. Näitä ovat esimerkiksi matalariskiset yhtiöt, laatuosakkeet ja osinko-osakkeet. Vasta tämän jälkeen tulee tarinaosakkeiden vuoro. Silloinkin näiden osuus osakesalkusta pitäisi olla pieni.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy