Kuinka pienellä summalla kannattaa avata osakesäästötili?

Artikkelissa tärkeimmät käytännön vinkit osakesäästötilin avaajalle. Kuinka pienellä summalla kannattaa avata osakesäästötili ja mitä ottaa huomioon osakevalinnassa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Artikkelissa tärkeimmät käytännön vinkit osakesäästötilin avaajalle. Kuinka pienellä summalla kannattaa avata osakesäästötili ja mitä ottaa huomioon osakevalinnassa.

Osakesäästötili

Edellisessä artikkelissamme kerrottiin euroesimerkein, miksi jokaisen osakesäästäjän kannattaa avata osakesäästötili. Osakesäästötili tulee voimaan 1.1.2020 ja siinä on veroetu, joka nostaa piensijoittajat verotuksellisesti samalle viivalle suursijoittajien kanssa.

Vertaile osakesäästötilejä uudella työkalulla

Sijoittaja.fi ja Vertaaensin.fi ovat toteuttaneet yhteistyössä osakesäästötilien vertailutyökalun. Vertaile osakesäästötilejä ja löydä sinulle sopivin osakesäästötili.

Millä summalla kannattaa avata osakesäästötili?

Moni sijoittaja miettii, millä summalla kannattaa avata osakesäästötili tai ylipäätään aloittaa sijoittaminen. Pitääkö olla kymmeniä tuhansia euroja ennen kuin sijoittamisesta on hyötyä?

Ei pidä. Sijoittamisessa on se hyvä puoli, että nykyään kaikki sijoittajat ovat samalla viivalla ja jo pienillä summilla voi ja kannattaa aloittaa.

Ensimmäiset säästöt matalakustanteiseen indeksirahastoon

Suosittu yhdysvaltalainen sijoittaja, Jim Cramer, suosittelee sijoittamaan ensimmäiset 10 000 matalakustanteiseen indeksirahastoon. Tämän jälkeen sijoittajan kannattaa alkaa rakentaa omaa osakesalkkua.

Tämä on käypä nyrkkisääntö. Tosin Suomessa summa voi olla pienempi. Esimerkiksi ensimmäiset 1 000-5 000 euroa kannattaa säästää matalakustanteiseen indeksirahastoon tai ETF:ään. Tästä artikkelista löydät rahastoideoita ja tästä pohdintaa siitä, kannattaako sijoittaminen aloittaa rahastoilla vai osakkeilla.

Oletetaan, että sinulla on sopiva summa säästettynä matalakustanteiseen indeksirahastoon ja aloitat osakesijoittamisen osakesäästötilillä. Kerromme nyt, mistä käytännössä lähteä liikkelle.

Tee sijoitussuunnitelma

Aloita tekemällä sijoitussuunnitelma. Hajautus on osakemarkkinoiden ainoa ilmainen lounas.

Sinulla kannattaa olla vähintään 5 eri osaketta eri toimialoilta. Tavoitteena voi olla 10-15 osakkeen salkku, jolloin hajautus on jo hyvä. Jos hajautus on puutteellinen, salkun arvo voi laskea huomattavasti enemmän kuin mihin olet varaututunut.

Osakesäästötilin sijoitussuunnitelma voi olla esim. seuraava:

 • Säästötavoite 1000 euron alkusijoitus ja/tai 100 euroa kuukausittain
 • Sijoitusaika yli 10 vuotta
 • Ei riskiosakkeita
 • Viisi osaketta, joilla aloitan
  • Nokia (toimiala: teknologia)
  • Sampo (rahoitus)
  • Fortum (yhdyskuntapalvelu)
  • KONE (teollisuus)
  • UPM (materiaalit)
 • Viisi osaketta, joita tavoittelen myöhemmin
  • Orion (terveydenhuolto)
  • Neste (energia)
  • Nokian Renkaat (kulutus)
  • Wärtsilä (teollisuus)
  • Elisa (viestintäpalvelut).

Millä summalla aloittaa?

Aloitussumma riippuu sijoitustoiminnan kustannuksista. Näitä ovat kaupankäyntipalkkiot ja osakesäästötilistä perittävä maksu. Vielä ei ole tiedossa, paljonko pankit näistä veloittavat. Sijoittaja voi kuitenkin jo haarukoida kustannuksia Välittäjävertailutyökalun avulla.

Ehdoton yläraja, jonka pitkäjänteinen sijoittaja voi osakkeen ostosta maksaa kaupankäyntikuluja on 2 %. Jos esimerkiksi sijoittaja ostaa 100 eurolla Nokian osakkeita, voi kaupankäyntikulu olla enintään 2 euroa. Jos pankki veloittaa minimissään 8 euroa ostosta, tarkoittaisi se 100 euron kaupasta 8 %:n kulua.

Aloittelevan piensijoittajan tulee siten ehdottomasti tarkastella kaupankäynnin minimikulua. Nordealla hintakatto on 1 % eli 100 euron kaupasta, menee enintään 1 euro kaupankäyntipalkkiota. Sama hintakatto on OP:n omistaja-asiakkailla. Toivottavasti nämä edut säilyvät myös osakesäästötilissä.

Ensimmäisessä kuvassa piensijoittajan sijoitussumma on 100 euroa. Taulukossa on viisi eri pankkia, joilla jokaisella on erilainen kaupankäyntihinnoittelu. Taulukosta voidaan havaita, että pankit, joilla on hintakatto alittavat 2 %:n tavoitekulurajan.

Osakesäästötili - Millä summalla aloittaa?

Toisessa kuvassa sijoitussumma on 400 euroa. Nyt jo neljä pankkia pääsevät 2 %:n kulurajan ali. Edullisin on pankki numero neljä, jossa minimikulu kaupasta on 3 euroa.

Vinkki: säästä ensin sopiva summa rahana osakesäästötilille ja tee osakekauppa sitten, kun kulu-% on alhainen.

Osakesäästötili - Millä summalla aloittaa?

Osakkeiden ostaminen

Kun osakesäästäjä on valinnut itselleen sopivan välittäjän, on seuraavaksi osakkeiden ostamisen vuoro.

Taulukon säästäjä sijoittaa 100 euroa kuukaudessa kymmenenä kuukautena vuodessa. Heinä- ja joulukuu ovat lomakuukaudet, jolloin rahat sijoitetaan lähimmäisiin. Kaiken kaikkiaan säästäjä sijoittaa vuoden aikana 1000 euroa, 200 euroa jokaiseen osakkeeseen. Seuraavana vuonna säästäjä siirtyy oman sijoitussuunnitelman viiteen seuraavaan osakkeeseen. Tavoitteena sijoittaa jälleen yhteensä 1000 euroa, 200 euroa per osake. Kahden vuoden sijoitussuunnitelman toteuttamisen jälkeen sijoitettuna on 2000 euroa ja osakesäästäjällä on 10 osakkeen salkku.

Tasaisesti kuukausittain ostamisen etuna on se, että säästäjän ei tarvitse miettiä, ovatko osakkeet halpoja vai kalliita. Jos osake on halpa, tasasummalla osakkeita saa enemmän. Jos osake on kallis, tasasummalla niitä tulee lukumääräisesti vähemmän.

Osakesäästötili - osakkeiden ostaminen

Vastaavasti jos osakesäästäjällä on 1 000 euroa ylimääräistä rahaa, voi summan sijoittaa kerralla 200 euroa per osake. Ajallisen hajauttamisen voi toteutaa edellisen esimerkin tapaan tai sijoittamalla 500 euroa heti ja toiset 500 euroa esimerkiksi kuuden kuukauden kuluttua.

Miten valita osakkeet?

Yllä olevat kymmenen osaketta ovat tunnettuja kotimaisia osakkeita, jotka löytyvät myös suosituista suomalaisista osakerahastoista. Niillä on helppo aloittaa osakesijoittamiseen tutustuminen.

Suosittuja sijoitusteemoja ovat: laatuyhtiöihin sijoittaminen ja osinkoyhtiöihin sijoittaminen. Sijoittaja.fi ylläpitää kuukausittain päivittyviä listoja, joista voi hakea ideoita.

Ole oma salkunhoitajasi

Pyri siihen, että löydät oman sijoitustyylisi ja teet itse osakevalintasi. Kun noudatat hyväksi havaittua strategiaa ja omaa sijoitussuunnitelmaasi, pääset parhaaseen lopputulokseen.

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalulla voit vertailla osakkeiden pisteitä ja ominaisuuksia. Työkalusta löytyy myös sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet.

Tutustu Osaketyökaluun!

Yhteenveto

 • Esimerkissämme jo tasaisella 100 euron säästämisellä kuukausittain tai vaikka joka toinen kuukausi voi aloittaa osakesäästötilille sijoittamisen
  • Osakesäästötilin kustannukset ratkaisevat, millä summalla sen avaaminen on järkevää
  • Huomio kaupankäynnin minimikuluihin
 • Osakesäästötili tulee voimaan 1.1.2020. Aloita sijoitussuunnitelman teko jo nyt.
 • Muista hajautus
 • Ole rohkeasti oma salkunhoitajasi ja tee oman näköisesi osakesalkku

Hyödyt irti osakesäästötilistä

Kirjoitamme artikkeleita osakesäästötilistä. Aiomme myös tuoda täysin uudenlaisen palvelun säästäjille, jotka haluavat parhaimman mahdollisen hyödyn osakesäästötilistä.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat