Vielä löytyy keinoja, joilla salkunhoitaja voi voittaa indeksin

Indeksirahastojen ja ETF:ien suosio kasvaa voimakkaasti. Hyvän salkunhoitajan hihasta löytyy kuitenkin vielä muutama ässä, jota voi hyödyntää indeksin lyömisessä.

Julkaistu: 12.04.2019 Kirjoittaja:

ETF indeksisijoittaminen rahastot

Aktiiviset rahastot vastaan indeksi

Tutkimukset osoittavat, että aktiiviset rahastot häviävät indeksille sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä on sijoitusaika. Tyypillisesti 10 vuoden periodilla 80-90 % aktiivisista rahastoista häviää indeksille.

Sijoittajan rahastovalintaa vaikeuttaa se, että erinomaisten rahastojen tuottomenestys on harvoin pysyvää. S&P:n tutkimus osoittaa, että vain ani harva parhaiten tuottaneista rahastoista pysyi tuottokärjessä seuraavalla aikajaksolla.

Sijoittajan kannattaa silti hyvän ja huonon rahaston välillä valita hyvin menestynyt rahasto, sillä heikoimmin menestyneiden rahastojen tulevat tuotot ovat vielä huonompia. S&P:n tutkimuksen mukaan heikoiten menestyneistä rahastoista, jopa kolmasosa lopetetaan seuraavan periodin aikana.

Kolme tapaa, jolla aktiivinen rahasto voi voittaa indeksin

Salkunhoitajan ei kuitenkaan kannata heittää hanskoja tiskiin. Aktiivisella rahastolla on mahdollista pärjätä indeksiä vastaan. Kerromme kolme tapaa saalistaa ylituottoja.

1 Kurinalainen kvantitatiivinen sijoitusstrategia

Vuorenvarma tapa saada markkinaindeksistä poikkeavaa tuottoa on sijoittaa indeksistä poikkeavasti. Esimerkiksi OMX Helsinki 25 -indeksissä kymmenen suurimman yhtiön osuus on 75 %. Jos suomalaisiin osakkeisiin sijoittava salkunhoitaja valitsee rahastoon näitä osakkeita, häviää rahasto 100 %:n varmuudella kulujen jälkeen indeksille.

Indeksiä parempaa tuottoa saa pitkässä juoksussa esimerkiksi sijoittamalla laatuosakkeisiin, matalariskisiin osakkeisiin, kasvuosakkeisiin ja pienyhtiöihin. Osakkeet etsitään kvantitatiivisella analyysilla ja sijoitusstrategiaa noudatetaan kurinalaisesti. Yksi esimerkki tällaisesta on oikealla rahalla sijoittava Suomi Laatuosake, joka pystynyt selvästi indeksiä parempaan tuottoon.

Kurinalaista kvantitatiivista sijoitusstrategiaa noudattamalla salkunhoitaja myös laskee oman väärän näkemyksen riskiä. Tämä voi nimittäin toisinaan tulla kalliiksi.

2 Vältä suurimpia yhtiöitä

Kvantitatiivista sijoitusstrategiaa helpompi tapa salkunhoitajalle on välttää markkina-arvoltaan suurimpia yhtiöitä. Sijoittaja, joka olisi jättänyt S&P 500 -indeksin 10 suurinta osaketta pois salkusta, olisi voittanut indeksin selvästi. Myös Suomessa strategia on toiminut. Kuuden markkina-arvoltaan suurimman yhtiön tuotto on vain Nestettä lukuun ottamatta ollut luvattoman heikko. Suurilla rahastoilla tämän strategian toteuttaminen on Suomen kokoisilla markkinoilla vaikeampaa.

3 Listautumiset

Listautumiset ovat salkunhoitajien selvä etu indeksiin nähden. Rahastot voivat toimia ankkurisijoittajina ja siten hyötyä listautumisen jälkeisestä arvonnoususta. Siksi on tärkeää, että listautumiset ovat järkevästi hinnoiteltu.

Onnistunut oli Aallon Groupin listautuminen, jossa Taaleri Mikro Markka Osake, Sijoitusrahasto eQ Pohjoismaat Pienyhtiö ja FIM Fenno Sijoitusrahasto toimivat ankkurisijoittajina. Nämä rahastot ovat saaneet sijoituksilleen 30 %:n tuoton.

Mitä seuraavaksi?SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy