Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatiotahti jatkoi laskussa

Yhdysvaltojen kesäkuun inflaatio oli 3,0 %. Lukema oli edelliskuukautta matalammalla tasolla ja se alitti ekonomistien ennusteet.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen kesäkuun inflaatio oli 3,0 %. Lukema oli edelliskuukautta matalammalla tasolla ja se alitti ekonomistien ennusteet.

Kesäkuun inflaatio 3,0 %

Yhdysvaltojen inflaatio oli kesäkuussa 3,0 % ja lukema oli kolmatta kuukautta peräkkäin laskussa. Inflaatio alitti ekonomistien ennustaman 3,1 % tason. Kuukausitasolla hinnat olivat jopa hienoisessa laskussa, hintojen laskiessa 0,1 % edelliskuusta. Edellisen kerran hinnat ovat laskeneet kuukausitasolla toukokuussa 2020.

Ruuan hinnat olivat 2,2 % nousussa ja energian hinta nousi 1,0 %. Asumisen kustannukset nousivat 5,1 %. Asumisen kustannukset selittävät noin kolmasosan koko kuluttajahintaindeksin lukemasta.

Ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruoan ja energian hinnanmuutokset, oli kesäkuussa myös laskussa ja oli 3,3 %. Ekonomistit ennakoivat ydininflaation olleen 3,4 % kesäkuussa. Kuukausitasolla ydininflaatio nousi 0,1 %.

Kesäkuun inflaatiolukemat:

  • Inflaatio 3,0 % (ennuste 3,1 %, edellinen 3,3 %)
  • Ydininflaatio 3,3 % (ennuste 3,4 %, edellinen 3,4 %)
Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Kuva: CNBC

Odotukset ohjauskoron laskuista nousussa

Inflaatiolukujen julkaisun jälkeen S&P 500 -indeksin futuurit olivat aluksi hienoisessa nousussa, mutta kääntyivät sittemmin laskuun. Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtiolainan korko laski inflaatiolukujen julkaisun jälkeen. Yhdysvalloissa inflaatio on pysytellyt jo reilu vuoden 3–4 % välillä, mutta tuorein inflaatioraportti herätteli markkinoiden toiveita inflaation hellittämisestä lähemmäs keskuspankin 2 % tavoitetasoa.

Markkinat ovat vahvistaneet odotuksiaan siitä, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed aloittaisi ohjauskoron leikkaukset syyskuun korkokokouksessa. CME Groupin tilastojen mukaan markkinat antavat tällä hetkellä noin 87 % todennäköisyyden sille, että ohjauskorkoa laskettaisiin syyskuussa. Myös toista koronlaskua odotetaan loppuvuodesta, ja jopa kolmannelle koronlaskulle annetaan markkinoilla noin 45 % todennäköisyys.

Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell ei ole antanut tarkkaa indikaatiota siitä, milloin keskuspankki aloittaisi ohjauskoron leikkauksen, mutta hän on ilmaissut huolen siitä, että ohjauskoron pitäminen liian korkealla liian pitkään voi vahingoittaa Yhdysvaltojen taloutta.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat