Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatiotahti jatkoi laskussa

Yhdysvaltojen toukokuun inflaatio oli 3,3 % ja lukema alitti ekonomistien ennusteet. Markkinat nousivat uusiin huippuihin inflaatioraportin myötä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen toukokuun inflaatio oli 3,3 % ja lukema alitti ekonomistien ennusteet. Markkinat nousivat uusiin huippuihin inflaatioraportin myötä.

Toukokuun inflaatio 3,3 %

Yhdysvaltojen inflaatio oli toukokuussa 3,3 % ja lukema oli hieman edelliskuun 3,4 %:n tasoa alempana. Ekonomistit ennakoivat inflaation pysyneen 3,4 %:ssa. Kuukausitasolla hinnoissa ei nähty muutosta, kun ekonomistit odottivat kuukausitason inflaation olleen 0,1 %

Ruoan hinnat olivat 2,1 % nousussa ja energian hinnat nousivat 3,7 % vuodentakaisesta. Asumisen kustannukset nousivat 5,4 %:ia. Asumisen kustannukset selittävät noin kolmasosan koko kuluttajahintaindeksin lukemasta.

Ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruoan ja energian hinnanmuutokset, oli toukokuussa 3,4 %, mikä oli edelliskuun 3,6 %:n tasoa matalammalla ja alitti ennustetun 3,5 % tason. Kuukausitasolla ydininflaatio nousi 0,2 %:ia.

Toukokuun inflaatiolukemat:

  • Inflaatio 3,3 % (Odotus 3,4 %, edellinen 3,4 %)
  • Ydininflaatio 3,4 % (Odotus 3,5 %, edellinen 3,6 %)
Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Kuva: CNBC

Markkinat jälleen uusiin huippuihin

Toukokuun inflaatioraportti otettiin markkinoilla positiivisesti vastaan. Hintojen kehitys vahvistaa markkinoiden näkemystä siitä, että asteittainen hidastuminen on palannut hintojen nousun kiihtymisen jälkeen alkuvuoden aikana. S&P 500 -indeksi nousi uusiin huippuihin ja ylitti 5 400 pisteen rajan. Myös teknologiapainotteinen Nasdaq-100 -indeksi nousi uusiin huippuihin. Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtiolainan korko kääntyi laskuun.

Myöhemmin samana päivänä Yhdysvaltojen keskuspankki Fed päätti pitää ohjauskoron ennallaan 5,25–5,50 % tasolla. Keskuspankin mukaan se tarvitsee yhä lisää näyttöä inflaation hidastumisesta keskuspankin tavoittelemalle 2 prosentin tasolle. Avomarkkinakomitean jäsennet arvioivat nyt myös keskuspankin tekevän vain yhden 0,25 %-yksikön leikkauksen vuoden 2024 aikana, kun vielä maaliskuussa jäsenet ennakoivat kolmea koronlaskua tälle vuodelle.

Fedin vihjaus vain yhdestä koronlaskusta laski hieman markkinoiden tunnelmia, ja osakkeet olivat loppupäivän aikana hienoisessa laskussa. Myös korot ottivat hienoisen nousukäänteen. Yhdysvaltojen inflaatio on pysytellyt jo vuoden ajan 3–4 %:n välillä, ja samalla sitkeänä pysyvät inflaatioluvut ovat laskeneet markkinoiden odotuksia Fedin koronlaskuista.

CME Groupin tilastojen mukaan markkinat antavat tällä hetkellä noin 55 % todennäköisyyden sille, että ohjauskorkoa leikattaisiin syyskuussa, mutta koronlasku voi hyvin venyä myös myöhemmälle vuotta.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat