Northcrypto

Helsingin pörssin suuryhtiöiden tuotto ollut hämmentävän heikko

Kuuden suurimman Helsingin pörssin yhtiön kolmen vuoden tuotto on ollut 13,9 % vuotuistettuna, mutta ilman Nestettä vain 5,9 %. Tämä on merkittävä alituotto verrattuna indeksiin ja etenkin ulkomaisiin suuryhtiöihiin. Onko tuottonäkymissä odotettavissa muutosta?

Julkaistu: 04.04.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat

Suurimpien suomalaisyhtiöiden tuotot

Lajittelimme Osaketyökalullamme suomalaiset osakkeet suuruusjärjestykseen markkina-arvon mukaan. Tutkimme kuuden suurimman yhtiön tuottoja. Viimeisen kolmen vuoden aikana erinomaiseen tuottoon on yltänyt vain Neste. Muiden suuryhtiöiden tuotot ovat olleet heikkoja.

Keskimäärin kuusi suurinta osaketta on tuottanut 59,7 % eli 13,9 % vuotuistettuna. Tämä on erinomainen tuotto. Jos kuuden osakkeen listalta jätetään Neste pois, on tuotto ollut vain 19,0 % eli 5,9 % vuotuistettuna. Muiden suuryhtiöiden tuotto on siten ollut luvattoman heikko.

OMX Helsinki 25 -indeksin tuotto on ollut hyvä

Vastaavasti, jos sijoittaja on omistanut OMX Helsinki 25 -indeksiä esimerkiksi Seligsonin ETF:n avulla kolmen vuoden tuotto on ollut jälleen erinomainen. Kolmen vuoden tuotto on ollut 50,9 % ja vuotuistettuna 14,7 %. Seligsonin ETF ja muut yli 3000 ETF:ää tuottotietoineen löytyvät ETF-työkalustamme.

OMX Helsinki 25:n tuottoa parantaa se, että Telia ei ole mukana indeksissä. Nordea sen sijaan on ollut mukana vuodesta 2000 lähtien. Indeksin tuotto on tullut Nesteen ja metsäyhtiöiden hyvästä kehityksestä.

Kansainvälisillä osakkeilla selvästi parempaan tuottoon

Entä, jos sijoittaja olisi sijoittanut kuuteen suurimpaan ulkomaiseen yhtiöön? Lajittelimme kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla osakkeet markkina-arvon perusteella suuruusjärjestykseen ja tutkimme osakkeiden tuottoja.

Keskimäärin kuusi suurinta osaketta on tuottanut kolmen vuoden aikana 96,8 % eli 24,3 % vuotuistettuna. Tämä on 37,2 %-yksikköä enemmän kuin kuudella suomalaisella suuryrityksellä (10,4 %-yksikköä vuotuistettuna). Jos kuuden osakkeen listalta jätetään parhaiten tuottanut Amazon pois, on tuotto ollut silti 74,8 % eli 20,1 % vuotuistettuna, mikä on edelleen merkittävästi enemmän kuin kotimaisilla suuryhtiöillä.

Johtopäätökset ja tulevaisuuden tuottonäkymät

Tuottoerosta voidaan vetää useampi sijoittajaa hyödyttävä johtopäätös, jotka parantavat salkun tuottoa jatkossa.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy