Välittäjävertailu 2019: Osakevälittäjät suurvertailussa – Katso halvin välittäjä!

Mikä on halvin osakevälittäjä? Teimme suurvertailun arvopaperivälittäjien kaupankäynnin kustannuksista. Katso, mikä on edullisin välittäjä vuonna 2019!

Julkaistu: 10.09.2019 Kirjoittaja:

analyysi ETF osakkeet välittäjävertailu välittäjävertailutyökalu

Halvin osakevälittäjä 2019

Osakevälittäjien hintakilpailu on ollut viime vuosina rajua, ja markkinoille on tullut mukaan uusia välittäjiä. Lisäksi moni välittäjä on ryhtynyt tarjoamaan edullisempia hintoja esimerkiksi OSKL:n ja Akavan jäsenille. Viimeisimpinä tapahtumina Mandatum Trader avasi uuden palvelunsa 2.4.2019, ja OP teki muutoksia hinnastoonsa kuukauden alussa 1.9.2019.

Mikä on kaupankäynti-, palvelu- ja säilytyskuluiltaan edullisin osakevälittäjä vuonna 2019? Päätimme ottaa selvää.

Osakevälittäjien kulut riippuvat sijoituskohteistasi, sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Halvin osakevälittäjä tai ETF-välittäjä voi siis olla eri paitsi piensijoittajalle ja suursijoittajalle, myös osakesäästäjälle, etf-sijoittajalle ja aktiiviselle kaupankävijälle.

Kulut eivät ole kaikki kaikessa

Pelkkien kulujen lisäksi välittäjien vertailussa tulee huomioida myös monia muita tekijöitä. Tällaisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi

 • kaupankäyntijärjestelmän ominaisuudet,
 • kaupankäyntijärjestelmän helppokäyttöisyys ja kieli,
 • markkinapaikkojen monipuolisuus ja sijoituskohteiden määrä,
 • sijoitusideat, lisäinformaatio ja analyysit,
 • välittäjän tarjoamat muut sijoittajan työkalut sekä
 • myyntivoittojen, osinkojen ja kaupankäynnin kulujen automaattinen raportointi verottajalle.
Välittäjävertailutyökalu

Välittäjävertailutyökalu

Tässä artikkelissa olemme vertailleet vain kuluja yksinkertaistettujen sijoittajaesimerkkien osalta. Kehittämällämme Välittäjävertailutyökalulla jokainen voi vertailla välittäjiä ja etsiä itselleen sopivimman välittäjän.

Hae omaan kaupankäyntiisi halvin välittäjä Välittäjävertailutyökalulla.

Halvin välittäjä ilman jäsenetuja

Välittäjävertailussa on mukana 11 suomalaisille itseään markkinoivaa ja Suomessa toimivaa osakevälittäjää ja perinteistä pankkia. Välittäjien hintavertailun voittajaksi karsiutui innovatiivinen halpavälittäjä Degiro, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi.

Hopealle hintavertailussa sijoittui edistynyttä Interactive Brokers TWS ja yksinkertaistettua Lynx Basic -kaupankäyntijärjestelmää hyödyntävä hollantilainen osakevälittäjä Lynx, joka on noussut erityisesti kustannustietoisten ja ammattimaisten sijoittajien suosioon Suomessa. Lynx tarjoaa ulkomaille sijoitettaessa erittäin kilpailukykyiset hinnat, sekä erittäin monipuoliset markkinapaikat ja kattavan sijoitustuotevalikoiman.

Hintavertailun kolmannesta sijasta käydään tiukka kilpailu Nordea Investor-palvelun ja välittäjäkentän tuoreen tulokkaan Mandatum Trader-palvelun välillä. Jo palveluiden nimet antavat vihjeen, millaiselle asiakaskunnalle ne on suunnattu: niinpä edullisempi vaihtoehto sijoittajalle riippuu lopulta sijoitusten ja salkun koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudesta. Nordea Investor on yhden prosentin hintakaton ja edullisempien reaaliaikaisten kurssien ansiosta pienelle ja harvakseltaan sijoittavalle useimmiten edullisempi vaihtoehto. Mandatum Traderin hinnoittelumalli tarjoaa suurinta etua paljon kauppaa käyvälle tai suurta salkkua pyörittävälle sijoittajalle.

Viidennelle sijalle vertailussa ylsi Nordnet, jonka hinnaston etuina ovat neljännelle sijoittunutta Nordeaa edullisemmat kaupankäyntikulut yli 700 euron sijoituksissa kotimaahan sekä erityispalvelut kuten maksuttomat reaaliaikaiset osakekurssit, kuluton ETF-kuukausisäästäminen valikoituihin ETF:iin ja kuluttomat Superrahastot Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Välittäjävertailutyökalu - halvin välittäjä

Välittäjävertailutyökalu – halvin välittäjä

Välittäjävertailussa halvimmat välittäjät normaalihinnoin ovat Degiro, Lynx, Mandatum Trader ja Nordea.

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Halvin välittäjä etujen kalastelijalle – OSKL:n, Akavan ja OP:n jäsenedut

Mitä tapahtuu, kun vertailuun otetaan mukaan keskeisimmät osakesäästäjille tarjotut jäsenedut? Lisäsimme tänä vuonna Välittäjävertailutyökaluun Osakesäästäjien Keskusliiton (OSKL) ja Akavan jäsenille sekä OP:n Omistaja-asiakkaille tarjotut etuhinnat.

Korkeimmalle korokkeelle hinnottelun osalta yltää tässäkin vertailussa Degiro. Seuraavista sijoituksista sen sijaan käy kova kuhina monen kärkinimen tippuessa usean sijoituksen verran alaspäin, ja uusien tulokkaiden vallatessa areenaa.

Toisiksi korkeimman korokkeen valtaa Lynx OSKL-jäsenedullaan, josta suurimman hyödyn saavat pieniä kertakauppoja tekevät sijoittajat. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenet tekevät Lynxillä kauppaa alimmillaan Euroalueen osakkeilla ja ETF:llä hintaan 5 €/toteutunut toimeksianto.

Kolmannelle sijalle loikkaa Danske Bank Akavan jäsenille tarjotulla etuhinnastolla, josta merkittävin etu lohkeaa pientä salkkua pyörittävälle ja harvakseltaan sijoituksia tekevälle sijoittajalle. Akavan jäsenet saavat Danske Bankista maksuttoman osakesäilytyksen koti- ja ulkomaisille osakkeille, pääsevät automaattisesti edullisemmalle välityspalkkiotasolle (0,12 % tai min. 5 €/kauppa) sekä saavat reaaliaikaiset kurssit maksutta ja alennuksia lisäpalveluista.

Positiivisena yllättäjänä myös OP nousee kärkisijoille Nuorten Osakesäästäjien jäsenedulla. Edullisemman välityspalkkiotason lisäksi Nuoret Osakesäästäjät eivät joudu maksamaan Säästäjä-palvelusta 2,80 €/kk maksavaa kuukausimaksua, mikä säästää välittäjän kustannuksissa nuorelle sijoittajalle yli 30 euroa vuodessa. Jokseenkin samankaltaiseen lopputulokseen voi päästä myös OP-Bonuksia kerryttävä OP:n omistaja-asiakas, sillä kuukausi- ja säilytysmaksut voi maksaa OP-Bonuksilla. Tällöin säilytysmaksut eivät päääse haukkaamaan rahatilin varoja.

Myös Nordnet parantaa OSKL:n jäsenedulla asemiaan harvakseltaan kauppaa käyvän sijoittajan salkussa. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenet saavat kotimaassa aina kaikkein tyyreintä hinnoittelutasoa edullisemmat kaupankäyntipalkkiot (Taso 3: 0,15 % tai min. 7 €/kauppa), vaikka eivät kävisi kuukausittain kauppaa sekä saavat alennuksia erinäisistä lisäpalveluista.

Välittäjävertailutyökalu - halvin välittäjä

Välittäjävertailutyökalu – halvin välittäjä

Välittäjävertailun huipulle etuhinnat mukaanlukien yltävät Degiro, Lynx (OSKL-jäsenet) ja Danske (Akavan jäsenet)

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Seppo Säästäjä – Sopivat osakevälittäjät osakesäästäjälle

Seppo Säästäjä on vankkumaton ja pitkäjänteinen osakesäästäjä, joka keskittää kaikki pörssisijoituksensa suomalaisiin osakkeisiin.

 • Pikku-Seppo aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 4 tai 12 kappaletta (1 kpl/kvartaali tai 1 kpl/kuukausi).
 • Iso-Seppo on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 100 000 euroon. Iso-Sepon tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 4-12 kaupassa per vuosi.

Välittäjien hintavertailun voittaja Seppo Säästäjälle on Degiro. Degiro veloittaa Helsingin pörssissä kaupankäynnistä 2 € + 0,038 %, jolla se nappaa harvakseltaan sijoittavan piensijoittajan salkussa halvimman välittäjän paikan käytännössä aina yli 208 euron sijoitussummilla.

Jaetulle toiselle sijalle yltävät Danske Akavan jäsenedulla ja OP Nuorten Osakesäästäjien jäsenedulla. Akavan jäsenkuntaan rajoitettu etu mahdollistaa harvakseltaan kauppaa käyvälle piensijoittajallekin pääsyn hinnoittelutasolle, joka on Danskessa tavallisesti rajattu yli 25 000 €/kk edestä kauppaa käyville sijoittajille. Esimerkiksi monien sijoittajien suosima Nordnet tarjoaa vastaavaa 5 euron minimipalkkiota vähintään 11 kauppaa kuukaudessa tekeville sijoittajille. Tismalleen samaan 5 euron minimipalkkioon pääsevät OP:n puolella Nuoret Osakesäästäjät, jotka saavat lisäetuna OSKL:n jäseniin nähden myös ilmaisen kuukausimaksun.

Seuraavat sijat menevät Nordnetille ja Nordealle. Nordnet on harvakseen kauppaa käyvälle sijoittajalle useimmiten kilpailijoitaan edullisempi vaihtoehto kuukausimaksuttomuutensa ansiosta. Nordea on puolestaan edullisempi pienissä sijoituksissa, koska Nordean hinnastossa on yhden prosentin hintakatto, joten esimerkiksi 100 euron sijoituksesta veloitetaan kaupankäyntikuluja 1 euro ja 500 euron sijoituksesta 5 euroa. Nordnet muuttuu kotimaisissa osakekaupoissa edullisemmaksi vaihtoehdoksi, kun keskimääräisen kaupan koko kasvaa yli 700 euron.

Välittäjävertailutyökalu - halvin välittäjä - Seppo säästäjä

Välittäjävertailutyökalu – halvin välittäjä

Kotimaisiin osakkeisiin sijoittavalle löytyy useita edullisia vaihtoehtoja. Esimerkissämme edullisimmat välittäjät ovat Degiro, Dansken Akava -etuhinnasto ja OP:n Nuoret Osakesäästäjät -etuhinnasto.

Katso itsellesi edullisin välittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Anni Aktiivi – Ahkeran kaupankävijän välittäjät

Anni Aktiivi on kokenut sijoittaja, joka seuraa aktiivisesti markkinaa ja tekee osakepoimintaa spekuloiden toisinaan myös lyhyen aikavälin kurssikehityksellä. Osakesijoitukset Anni kohdistaa kotimaahan ja ulkomaille sijoittaessaan Anni käyttää useimmiten ETF-rahastoja.

 • Pikku-Annin sijoitussalkun koko on 50 000 euroa, ja tyypillisen kaupan koko on 3 000 euroa. Kauppojen määrä vaihtelee, mutta keskimäärin niitä syntyy noin 50 vuotta kohden.
 • Iso-Anni on onnistunut kasvattamaan sijoitussalkkunsa 300 000 euroon, ja samalla kauppojen keskimääräinen koko on kasvanut 10 000 euroon. Kauppoja syntyy yhä keskimäärin 50 kappaletta per vuosi.

Hintakilpailun voittaja on tässäkin sarjassa halpavälittäjä Degiro. Kauppojen koon kasvu sekä kaupankäyntitiheyden kasvu näkyy nopeasti myös kulujen kasvussa

Toisen sijan jakavat OSKL-jäsenedulla Lynx ja uusi Mandatum Trader-palvelu, jotka molemmat tavoittelevat asiakkaikseen Annin kaltaisia aktiivisia kaupankävijöitä. Lynxin kaupankäyntikulut Saksaan listatuilla ETF-rahastoilla (sekä ulkomaille sijoitettaessa yleisesti) ovat varsin kilpailukykyiset kilpailijoiden rinnalla. Saxo Bankin kaupankäyntialustaa hyödyntävä Mandatum Trader mahdollistaa sijoittamisen myös kotimaan pörssiin. Mandatum Traderin kustannusedut tulevat esille parhaiten aktiivisessa kaupankäynnissä tai suurella sijoitussalkulla sijoitettaessa.

Kunniamaininnan saa myös Nordnet, joka on yli 200 000 euron sijoitussalkulla sijoittaville Private -asiakkaille yksi edullisimmista vaihtoehdoista. Myös pienelle kaupankävijälle Nordnet on kohtuullisesti hinnoiteltu varsinkin Suomalaisissa osakkeissa, joskin myös Danske Bank, OP, Nordea ja Evli voivat olla tietyissä tilanteissa aktiiviselle piensijoittajalle vielä hieman edullisempia vaihtoehtoja.

Välittäjävertailutyökalu - halvin välittäjä - Anni aktiivi

Välittäjävertailutyökalu – halvin välittäjä

Edullisimmat välittäjät aktiiviselle kaupankävijälle löytyvät usein perinteisten pankkien ulkopuolelta. Esimerkissämme edullisimmat välittäjät ovat Degiro, Mandatum Trader ja Lynxin OSKL-jäsenetu.

Katso itsellesi edullisin välittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Erkki ETF – Edullisimmat välittäjät ETF:iin

Erkki ETF on ylpeästi laiska sijoittaja, joka on rakentanut salkkunsa puhtaasti ETF-rahastoilla. Laiskassa salkussa on vähän tarvetta kaupankäynnille, kauppoja tehdään lähinnä salkun tasapainottamiseksi ja lisäsäästöjen yhteydessä.

 • Pikku-Erkki aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 4 tai 12 kappaletta (1 kpl/kvartaali tai 1 kpl/kuukausi).
 • Iso-Erkki on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 200 000 euroon. Iso-Erkin tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 4-12 kaupassa per vuosi.

Hintavertailussa ykköspallin pokaa Erkin tilanteessa halpavälittäjä Degiro, jonka kaupankäyntikulut ovat myös ETF-rahastoilla joukon edullisimmat. Lisäksi Degiro tarjoaa mahdollisuuden tehdä kuukausittain veloituksetta yhden ETF-kaupan (osto tai myynti) valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu.

Toisesta ja kolmannesta sijasta on kova kamppailu Lynxin OSKL, Dansken Akava-hinnaston ja Nordean välillä. Lynx ja Danske tarjoavat matalan kiinteän kaupankäyntipalkkionsa ansiosta ETF-sijoittajille tasaisen edulliset hinnat niin pienellä kuin suuremmallakin salkulla. Erittäin pienillä kaupankäyntisummilla Nordea on vielä hieman edullisempi 1 % hintakattonsa ansiosta.

Toisaalta Nordnet tarjoaa mahdollisuuden kuluttomaan ETF-kuukausisäästämiseen valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu. Lisäksi yli 200 000 euron salkulla Nordean ja Nordnetin kulut olisivat tismalleen samat, sillä sijoittaja voi tällöin päästä hyötymään Nordnetin Private -asiakkaiden hinnastosta.

Välittäjävertailutyökalu - halvin välittäjä - Erkki ETF

Välittäjävertailutyökalu – halvin välittäjä

ETF-kaupankävijälle keskeisintä on tarkastella ulkomaisten pörssien kaupankäyntikustannuksia. Esimerkissämme edullisimmat välittäjät ovat Degiro, Dansken Akava -etuhinnasto ja Lynxin OSKL-jäsenetu.

Katso itsellesi edullisin välittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Välittäjävertailun metodologia

Välittäjien kokonaiskustannukset (kaupankäyntikulut, säilytysmaksu ja palvelumaksu) laskettiin Sijoittaja.fi:n Välittäjävertailutyökalulla, johon päivitimme voimassaolevan ajantasaisen hinnaston 6.9.2019.

Välittäjät järjestettiin jokaisessa kategoriassa (Seppo Säästäjä, Anni Aktiivi, Erkki ETF) järjestykseen keskimääräisen sijoituksensa perusteella suomalaisten osakkeiden ja/tai ETF-rahastojen kaupankäynnin kustannuksissa eri suuruisilla salkuilla sekä erilaisilla kaupankäyntimäärillä. Lopullinen sijoitus määräytyi kategorioiden keskiarvojen perusteella.

Tarkemmat tiedot kaupankäyntipalveluiden hinnastoista löydät Välittäjävertailutyökalusta ja välittäjien omilta verkkosivuilta.

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Sijoittaja.fi analyytikko Henri Heikinheimo

Sijoittaja.fi analyytikko Henri Heikinheimo

Henri Heikinheimo, Analyytikko
henri.heikinheimo[at]sijoittaja.fi

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxOSAKESÄÄSTÄJIEN JÄSENILLE2 25% ETU VUOSIJÄSENYYDESTÄ OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!
kansainvälinen sijoittaminen - mihin sijoittaa nyt? lUE BLOGIKIRJOITUKSIA

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy