Välittäjävertailu 2018: Osakevälittäjät vertailussa – Katso halvin välittäjä!

Mikä on halvin osakevälittäjä? Teimme suurvertailun arvopaperivälittäjien kaupankäynnin kustannuksista. Katso, mikä on edullisin välittäjä vuonna 2018!

analyysi ETF osakkeet välittäjävertailu välittäjävertailutyökalu

Huom! Artikkelia ja välittäjävertailutyökalua päivitetty lukijoilta saamiemme ansiokkaiden huomioiden jälkeen.

Halvin osakevälittäjä 2018

Osakevälittäjien hintakilpailu on ollut viime vuosina rajua, ja markkinoille on tullut mukaan uusia välittäjiä. Mikä on kaupankäynti-, palvelu- ja säilytyskuluiltaan edullisin osakevälittäjä vuonna 2018? Päätimme ottaa selvää.

Osakevälittäjien kulut riippuvat sijoituskohteistasi, sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Halvin osakevälittäjä tai ETF-välittäjä voi siis olla eri paitsi piensijoittajalle ja suursijoittajalle, myös osakesäästäjälle, etf-sijoittajalle ja aktiiviselle kaupankävijälle.

Kulut eivät ole kaikki kaikessa

Pelkkien kulujen lisäksi välittäjien vertailussa tulee huomioida myös monia muita tekijöitä. Tällaisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi

 • kaupankäyntijärjestelmän ominaisuudet,
 • kaupankäyntijärjestelmän helppokäyttöisyys ja kieli,
 • markkinapaikkojen monipuolisuus ja sijoituskohteiden määrä,
 • sijoitusideat, lisäinformaatio ja analyysit,
 • välittäjän tarjoamat muut sijoittajan työkalut sekä
 • myyntivoittojen, osinkojen ja kaupankäynnin kulujen automaattinen raportointi verottajalle.

Tässä artikkelissa olemme vertailleet vain kuluja yksinkertaistettujen sijoittajaesimerkkien osalta. Kehittämällämme Välittäjävertailutyökalulla jokainen voi vertailla välittäjiä ja etsiä itselleen sopivimman välittäjän.

Välittäjien hintavertailun voittaja 2018

Välittäjävertailussa on mukana 11 suomalaisille itseään markkinoivaa ja Suomessa toimivaa osakevälittäjää ja perinteistä pankkia. Välittäjien hintavertailun voittajaksi karsiutui innovatiivinen halpavälittäjä Degiro, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi.

Hopealle hintavertailussa sijoittui edistynyttä Interactive Brokers TWS ja yksinkertaistettua Lynx Basic -kaupankäyntijärjestelmää hyödyntävä hollantilainen osakevälittäjä Lynx, joka on noussut erityisesti kustannustietoisten ja ammattimaisten sijoittajien suosioon Suomessa. Lynx tarjoaa ulkomaille sijoitettaessa erittäin kilpailukykyiset hinnat, sekä erittäin monipuoliset markkinapaikat ja kattavan sijoitustuotevalikoiman.

Kolmannelle sijalle hintavertailussa yltää Nordnet ja niukasti neljännelle sijalle jää Nordea. Edullisempi vaihtoehto sijoittajalle riippuu lopulta sijoitusten koosta ja sijoituskohteista. Nordea on yhden prosentin hintakaton ja ulkomaisten kauppojen pienemmän minimipalkkion ansiosta pienissä sijoituksissa useimmiten Nordnetiä edullisempi vaihtoehto. Nordnetin hinnaston etuina ovat puolestaan edullisemmat kaupankäyntikulut yli 700 euron sijoituksissa kotimaahan sekä erityispalvelut kuten kuluton ETF-kuukausisäästäminen valikoituihin ETF:iin ja kuluttomat Superrahastot Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Viidennen sijan jakavat Danske Bank ja OP kiilasivat takaisin välittäjäkilpailuun mukaan, kun Danske Bank uudisti sijoituspalveluidensa hinnastoa vuoden alussa ja OP uudisti sähköisen osakekaupankäynnin hinnastoaan kesäkuussa. Uudistetusta hinnastostaan huolimatta Danske Bank ja OP ovat kuukausimaksunsa vuoksi harvakseltaan sijoittavalle piensijoittajalle kustannuksiltaan usein hieman kärkeä kalliimpia vaihtoehtoja.

Halvimmat välittäjät ovat Degiro, Lynx ja Nordnet

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Seppo Säästäjä – Sopivat osakevälittäjät osakesäästäjälle

Seppo Säästäjä on vankkumaton ja pitkäjänteinen osakesäästäjä, joka keskittää kaikki pörssisijoituksensa suomalaisiin osakkeisiin.

 • Pikku-Seppo aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 3 tai 6 kappaletta.
 • Iso-Seppo on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 100 000 euroon. Iso-Sepon tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 3-6 kaupassa per vuosi.

Välittäjien hintavertailun voittaja Seppo Säästäjälle on Degiro. Degiro veloittaa Helsingin pörssissä kaupankäynnistä 2 € + 0,038 %, jolla se nappaa harvakseltaan sijoittan piensijoittajan salkussa halvimman välittäjän paikan käytännössä aina yli 208 euron sijoitussummilla.

Toiselle sijalle yltää Nordnet. Nordnet on harvakseen kauppaa käyvälle sijoittajalle useimmiten kilpailijoitaan edullisempi vaihtoehto kuukausimaksuttomuutensa ansiosta. Nordea on edullisempi pienissä sijoituksissa, koska Nordean hinnastossa on yhden prosentin hintakatto, joten esimerkiksi 100 euron sijoituksesta veloitetaan kaupankäyntikuluja 1 euro ja 500 euron sijoituksesta 5 euroa. Nordnet muuttuu kotimaisissa osakekaupoissa edullisemmaksi vaihtoehdoksi, kun keskimääräisen kaupan koko kasvaa yli 700 euron.

Kolmannen sijan jakavat Nordea ja OP. Molemmat välittäjät ovat edullisia vaihtoehtoja pienelle sijoittajalle, koska OPn (omistaja-asiakkaiden) ja Nordean hinnastossa on yhden prosentin hintakatto, joten esimerkiksi 100 euron sijoituksesta veloitetaan kaupankäyntikuluja 1 euro ja 500 euron sijoituksesta 5 euroa.

Anni Aktiivi – Ahkeran kaupankävijän välittäjät

Anni Aktiivi on kokenut sijoittaja, joka seuraa aktiivisesti markkinaa ja tekee osakepoimintaa spekuloiden toisinaan myös lyhyen aikavälin kurssikehityksellä. Osakesijoitukset Anni kohdistaa kotimaahan ja ulkomaille sijoittaessaan Anni käyttää useimmiten ETF-rahastoja.

 • Pikku-Annin sijoitussalkun koko on 50 000 euroa, ja tyypillisen kaupan koko on 3 000 euroa. Kauppojen määrä vaihtelee, mutta keskimäärin niitä syntyy 4 kuukaudessa.
 • Iso-Anni on onnistunut kasvattamaan sijoitussalkkunsa 300 000 euroon, ja samalla kauppojen keskimääräinen koko on kasvanut 15 000 euroon. Kauppoja syntyy yhä keskimäärin 4 kuukaudessa.

Hintakilpailun voittaja on tässäkin sarjassa halpavälittäjä Degiro. Salkun ja kauppojen koon kasvu sekä kaupankäyntitiheyden kasvu näkyy nopeasti myös kulujen kasvussa

Toiselle sijalle ponnahtaa Lynx, jonka kaupankäyntikulut Saksaan listatuilla ETF-rahastoilla (sekä ulkomaille sijoitettaessa yleisesti) ovat varsin kilpailukykyiset kilpailijoiden rinnalla. Suomalaisiin osakkeisiin Lynxin kautta voi sijoittaa ainoastaan, jos kyseisen yhtiön osakkeet on rinnakkaislistattu johonkin ulkomaiseen pörssiin kuten Lontooseen tai Saksaan.

Kolmanneksi sijoittuu Nordnet, joka on yli 200 000 euron sijoitussalkulla sijoittaville Private -asiakkaille perinteisistä välittäjistä kärjessä hinnoittelullaan. Myös pienelle kaupankävijälle Nordnet on kohtuullisesti hinnoiteltu varsinkin Suomalaisissa osakkeissa, joskin Danske Bank, OP ja Nordea voivat olla tietyissä tilanteissa aktiiviselle piensijoittajalle vielä hieman edullisempia vaihtoehtoja.

Erkki ETF – Edullisimmat välittäjät ETF:iin

Erkki ETF on ylpeästi laiska sijoittaja, joka on rakentanut salkkunsa puhtaasti ETF-rahastoilla. Laiskassa salkussa on vähän tarvetta kaupankäynnille, kauppoja tehdään lähinnä salkun tasapainottamiseksi ja lisäsäästöjen yhteydessä.

 • Pikku-Erkki aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 3 tai 6 kappaletta.
 • Iso-Erkki on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 200 000 euroon. Iso-Erkin tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 3-6 kaupassa per vuosi.

Hintavertailussa ykköspallin pokaa Erkin tilanteessa halpavälittäjä Degiro, jonka kaupankäyntikulut ovat myös ETF-rahastoilla joukon edullisimmat. Lisäksi Degiro tarjoaa mahdollisuuden tehdä kuukausittain veloituksetta yhden ETF-kaupan (osto tai myynti) valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu.

Toisesta ja kolmannesta sijasta on kova kamppailu Lynxin, Nordean ja Nordnetin välillä. Lynx tarjoaa matalan kiinteän kaupankäyntipalkkionsa ansiosta ETF-sijoittajille tasaisen edulliset hinnat niin pienellä kuin suuremmallakin salkulla. Erittäin pienillä kaupankäyntisummilla Nordea on vielä hieman edullisempi 1 % hintakattonsa ansiosta. Toisaalta Nordnet tarjoaa mahdollisuuden kuluttomaan ETF-kuukausisäästämiseen valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu. 200 000 euron salkulla Nordean ja Nordnetin kulut ovat tismalleen samat, sillä sijoittaja voi nipin napin tällöin päästä hyötymään Nordnetin Private -asiakkaiden hinnastosta.

Välittäjävertailun metodologia

Välittäjien kokonaiskustannukset (kaupankäyntikulut, säilytysmaksu ja palvelumaksu) laskettiin Sijoittaja.fi:n Välittäjävertailutyökalulla, johon päivitimme voimassaolevan ajantasaisen hinnaston 17.9.2018.

Välittäjät järjestettiin jokaisessa kategoriassa (Seppo Säästäjä, Anni Aktiivi, Erkki ETF) järjestykseen keskimääräisen sijoituksensa perusteella suomalaisten osakkeiden ja/tai ETF-rahastojen kaupankäynnin kustannuksissa eri suuruisilla salkuilla sekä erilaisilla kaupankäyntimäärillä. Lopullinen sijoitus määräytyi kategorioiden keskiarvojen perusteella.

FIM tarjoaa osakesijoittajan kaupankäyntipalveluita useilla eri tuotenimikkeillä, ja OP tarjoaa edullisemmat hinnat omistaja-asiakkaille. Vertailussa käytettiin edullisinta vaihtoehtoa. Tarkemmat tiedot kaupankäyntipalveluiden hinnastoista löydät Välittäjävertailutyökalusta ja välittäjien omilta verkkosivuilta.

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Korjattu 17.9.2018: Korjasimme artikkeliin ja työkaluun niistä löydettyjä virheitä, ja vaihdoimme Välittäjävertailutyökaluun uudet Danske Kaupankäynti Online -hinnastot. Korjaukset vaikuttivat välittäjien sijoituksiin seuraavasti: Nordnet 3. > 4., Danske Bank 7. > 5. ja Evli 6. > 7.

Henri Heikinheimo, Analyytikko

henri.heikinheimo[at]sijoittaja.fiSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


21.5.2019 16:56 | Henri Heikinheimo
Kiinan osakekupla puhkesi: Osakkeet laskussa globaalisti

Tuotto, sijoittamisen mahdollisuudet 21.5.2019 15:52 | Sijoittaja.fi
Miten valitsen osakkeen?

20.5.2019 12:37 | Sijoittaja.fi
Miten sijoitan valmistujaisrahat?YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy