Välittäjävertailu 2019: Osakevälittäjät suurvertailussa – Katso halvin välittäjä!

Mikä on halvin osakevälittäjä? Teimme suurvertailun arvopaperivälittäjien kaupankäynnin kustannuksista. Katso, mikä on edullisin välittäjä vuonna 2019!

analyysi ETF osakkeet välittäjävertailu välittäjävertailutyökalu

Halvin osakevälittäjä 2019

Osakevälittäjien hintakilpailu on ollut viime vuosina rajua, ja markkinoille on tullut mukaan uusia välittäjiä. Lisäksi moni välittäjä on ryhtynyt tarjoamaan edullisempia hintoja esimerkiksi OSKL:n ja Akavan jäsenille. Mikä on kaupankäynti-, palvelu- ja säilytyskuluiltaan edullisin osakevälittäjä vuonna 2019? Päätimme ottaa selvää.

Osakevälittäjien kulut riippuvat sijoituskohteistasi, sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Halvin osakevälittäjä tai ETF-välittäjä voi siis olla eri paitsi piensijoittajalle ja suursijoittajalle, myös osakesäästäjälle, etf-sijoittajalle ja aktiiviselle kaupankävijälle.

Hae omaan kaupankäyntiisi halvin välittäjä Välittäjävertailutyökalulla.

Kulut eivät ole kaikki kaikessa

Pelkkien kulujen lisäksi välittäjien vertailussa tulee huomioida myös monia muita tekijöitä. Tällaisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi

 • kaupankäyntijärjestelmän ominaisuudet,
 • kaupankäyntijärjestelmän helppokäyttöisyys ja kieli,
 • markkinapaikkojen monipuolisuus ja sijoituskohteiden määrä,
 • sijoitusideat, lisäinformaatio ja analyysit,
 • välittäjän tarjoamat muut sijoittajan työkalut sekä
 • myyntivoittojen, osinkojen ja kaupankäynnin kulujen automaattinen raportointi verottajalle.

Tässä artikkelissa olemme vertailleet vain kuluja yksinkertaistettujen sijoittajaesimerkkien osalta. Kehittämällämme Välittäjävertailutyökalulla jokainen voi vertailla välittäjiä ja etsiä itselleen sopivimman välittäjän.

Halvin välittäjä ilman jäsenetuja

Välittäjävertailussa on mukana 11 suomalaisille itseään markkinoivaa ja Suomessa toimivaa osakevälittäjää ja perinteistä pankkia. Välittäjien hintavertailun voittajaksi karsiutui innovatiivinen halpavälittäjä Degiro, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi.

Hopealle hintavertailussa sijoittui edistynyttä Interactive Brokers TWS ja yksinkertaistettua Lynx Basic -kaupankäyntijärjestelmää hyödyntävä hollantilainen osakevälittäjä Lynx, joka on noussut erityisesti kustannustietoisten ja ammattimaisten sijoittajien suosioon Suomessa. Lynx tarjoaa ulkomaille sijoitettaessa erittäin kilpailukykyiset hinnat, sekä erittäin monipuoliset markkinapaikat ja kattavan sijoitustuotevalikoiman.

Kolmannen sijan hintavertailussa jakavat Nordea ja välittäjäkentän tuore tulokas Mandatum Trader. Edullisempi vaihtoehto sijoittajalle riippuu lopulta sijoitusten ja salkun koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudesta. Nordea on yhden prosentin hintakaton ja edullisempien reaaliaikaisten kurssien ansiosta pienelle ja harvakseltaan sijoittavalle useimmiten edullisempi vaihtoehto. Mandatum Traderin hinnoittelumalli tarjoaa suurinta etua paljon kauppaa käyvälle tai suurta salkkua pyörittävälle sijoittajalle.

Viidennelle sijalle ylsi vertailussa Nordnet, jonka hinnaston etuina ovat kolmanneksi sijoittunutta Nordeaa edullisemmat kaupankäyntikulut yli 700 euron sijoituksissa kotimaahan sekä erityispalvelut kuten maksuttomat reaaliaikaiset osakekurssit, kuluton ETF-kuukausisäästäminen valikoituihin ETF:iin ja kuluttomat Superrahastot Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Halvimmat välittäjät normaalihinnoin ovat Degiro, Lynx, Nordea ja Mandatum Trader

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Halvin välittäjä etujen kalastelijalle – OSKL:n, Akavan ja OP:n jäsenedut

Mitä tapahtuu, kun vertailuun otetaan mukaan keskeisimmät osakesäästäjille tarjotut jäsenedut? Lisäsimme viimeisimmässä Välittäjävertailutyökalun päivityksessä työkaluun Osakesäästäjien Keskusliiton (OSKL) ja Akavan jäsenille sekä OP:n Omistaja-asiakkaille tarjotut etuhinnat.

Korkeimmalle korokkeelle hinnottelun osalta yltää tässäkin vertailussa Degiro. Seuraavista sijoituksista sen sijaan käy kova kuhina monen kärkinimen tippuessa usean sijoituksen verran alaspäin, ja uusien tulokkaiden vallatessa areenaa.

Toisiksi korkeimman korokkeen valtaa Lynx OSKL-jäsenedullaan, josta suurimman hyödyn saavat pieniä kertakauppoja tekevät sijoittajat. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenet tekevät Lynxillä kauppaa alimmillaan Euroalueen osakkeilla ja ETF:llä hintaan 5 €/toteutunut toimeksianto.

Kolmannelle sijalle loikkaa Danske Bank Akavan jäsenille tarjotulla etuhinnastolla, josta merkittävin etu lohkeaa pientä salkkua pyörittävälle ja harvakseltaan sijoituksia tekevälle sijoittajalle. Akavan jäsenet saavat Danske Bankista maksuttoman osakesäilytyksen koti- ja ulkomaisille osakkeille, pääsevät automaattisesti edullisemmalle välityspalkkiotasolle (0,12 % tai min. 5 €/kauppa) sekä saavat reaaliaikaiset kurssit maksutta ja alennuksia lisäpalveluista.

Myös Nordnet parantaa OSKL:n jäsenedulla selvästi asemiaan harvakseltaan kauppaa käyvän sijoittajan salkussa. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenet saavat kotimaassa aina kaikkein tyyreintä hinnoittelutasoa edullisemmat kaupankäyntipalkkiot (Taso 3: 0,15 % tai min. 7 €/kauppa), vaikka eivät kävisi kuukausittain kauppaa sekä saavat alennuksia erinäisistä lisäpalveluista.

Välittäjävertailun huipulle etuhinnat mukaanlukien yltävät Degiro, Lynx (OSKL-jäsenet) ja Danske (Akavan jäsenet)

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Seppo Säästäjä – Sopivat osakevälittäjät osakesäästäjälle

Seppo Säästäjä on vankkumaton ja pitkäjänteinen osakesäästäjä, joka keskittää kaikki pörssisijoituksensa suomalaisiin osakkeisiin.

 • Pikku-Seppo aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 4 tai 12 kappaletta (1 kpl/kvartaali tai 1 kpl/kuukausi).
 • Iso-Seppo on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 100 000 euroon. Iso-Sepon tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 4-12 kaupassa per vuosi.

Välittäjien hintavertailun voittaja Seppo Säästäjälle on Degiro. Degiro veloittaa Helsingin pörssissä kaupankäynnistä 2 € + 0,038 %, jolla se nappaa harvakseltaan sijoittavan piensijoittajan salkussa halvimman välittäjän paikan käytännössä aina yli 208 euron sijoitussummilla.

Toiselle sijalle yltää Danske Akavan jäsenedulla. Akavan jäsenkuntaan rajoitettu etu mahdollistaa harvakseltaan kauppaa käyvälle piensijoittajallekin pääsyn hinnoittelutasolle, joka on Danskessa tavallisesti rajattu yli 25 000 €/kk edestä kauppaa käyville sijoittajille. Esimerkiksi monien sijoittajien suosima Nordnet tarjoaa vastaavaa 5 euron minimipalkkiota vähintään 11 kauppaa kuukaudessa tekeville sijoittajille.

Seuraavat sijat menevät Nordnetille ja Nordealle. Nordnet on harvakseen kauppaa käyvälle sijoittajalle useimmiten kilpailijoitaan edullisempi vaihtoehto kuukausimaksuttomuutensa ansiosta. Nordea on puolestaan edullisempi pienissä sijoituksissa, koska Nordean hinnastossa on yhden prosentin hintakatto, joten esimerkiksi 100 euron sijoituksesta veloitetaan kaupankäyntikuluja 1 euro ja 500 euron sijoituksesta 5 euroa. Nordnet muuttuu kotimaisissa osakekaupoissa edullisemmaksi vaihtoehdoksi, kun keskimääräisen kaupan koko kasvaa yli 700 euron.

Anni Aktiivi – Ahkeran kaupankävijän välittäjät

Anni Aktiivi on kokenut sijoittaja, joka seuraa aktiivisesti markkinaa ja tekee osakepoimintaa spekuloiden toisinaan myös lyhyen aikavälin kurssikehityksellä. Osakesijoitukset Anni kohdistaa kotimaahan ja ulkomaille sijoittaessaan Anni käyttää useimmiten ETF-rahastoja.

 • Pikku-Annin sijoitussalkun koko on 50 000 euroa, ja tyypillisen kaupan koko on 3 000 euroa. Kauppojen määrä vaihtelee, mutta keskimäärin niitä syntyy noin 50 vuotta kohden.
 • Iso-Anni on onnistunut kasvattamaan sijoitussalkkunsa 300 000 euroon, ja samalla kauppojen keskimääräinen koko on kasvanut 10 000 euroon. Kauppoja syntyy yhä keskimäärin 50 kappaletta per vuosi.

Hintakilpailun voittaja on tässäkin sarjassa halpavälittäjä Degiro. Kauppojen koon kasvu sekä kaupankäyntitiheyden kasvu näkyy nopeasti myös kulujen kasvussa

Toisen sijan jakavat OSKL-jäsenedulla Lynx ja uusi Mandatum Trader-palvelu. Lynxin kaupankäyntikulut Saksaan listatuilla ETF-rahastoilla (sekä ulkomaille sijoitettaessa yleisesti) ovat varsin kilpailukykyiset kilpailijoiden rinnalla. Saxo Bankin kaupankäyntialustaa hyödyntävä Mandatum Trader mahdollistaa sijoittamisen myös kotimaan pörssiin. Mandatum Traderin kustannusedut tulevat esille parhaiten aktiivisessa kaupankäynnissä tai suurella sijoitussalkulla sijoitettaessa.

Kunniamaininnan saa myös Nordnet, joka on yli 200 000 euron sijoitussalkulla sijoittaville Private -asiakkaille yksi edullisimmista vaihtoehdoista. Myös pienelle kaupankävijälle Nordnet on kohtuullisesti hinnoiteltu varsinkin Suomalaisissa osakkeissa, joskin myös Danske Bank, OP, Nordea ja Evli voivat olla tietyissä tilanteissa aktiiviselle piensijoittajalle vielä hieman edullisempia vaihtoehtoja.

Erkki ETF – Edullisimmat välittäjät ETF:iin

Erkki ETF on ylpeästi laiska sijoittaja, joka on rakentanut salkkunsa puhtaasti ETF-rahastoilla. Laiskassa salkussa on vähän tarvetta kaupankäynnille, kauppoja tehdään lähinnä salkun tasapainottamiseksi ja lisäsäästöjen yhteydessä.

 • Pikku-Erkki aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 4 tai 12 kappaletta (1 kpl/kvartaali tai 1 kpl/kuukausi).
 • Iso-Erkki on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 200 000 euroon. Iso-Erkin tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 4-12 kaupassa per vuosi.

Hintavertailussa ykköspallin pokaa Erkin tilanteessa halpavälittäjä Degiro, jonka kaupankäyntikulut ovat myös ETF-rahastoilla joukon edullisimmat. Lisäksi Degiro tarjoaa mahdollisuuden tehdä kuukausittain veloituksetta yhden ETF-kaupan (osto tai myynti) valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu.

Toisesta ja kolmannesta sijasta on kova kamppailu Lynxin, Dansken Akava-hinnaston ja Nordean välillä. Lynx ja Danske tarjoavat matalan kiinteän kaupankäyntipalkkionsa ansiosta ETF-sijoittajille tasaisen edulliset hinnat niin pienellä kuin suuremmallakin salkulla. Erittäin pienillä kaupankäyntisummilla Nordea on vielä hieman edullisempi 1 % hintakattonsa ansiosta.

Toisaalta Nordnet tarjoaa mahdollisuuden kuluttomaan ETF-kuukausisäästämiseen valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu. Lisäksi yli 200 000 euron salkulla Nordean ja Nordnetin kulut olisivat tismalleen samat, sillä sijoittaja voi tällöin päästä hyötymään Nordnetin Private -asiakkaiden hinnastosta.

Välittäjävertailun metodologia

Välittäjien kokonaiskustannukset (kaupankäyntikulut, säilytysmaksu ja palvelumaksu) laskettiin Sijoittaja.fi:n Välittäjävertailutyökalulla, johon päivitimme voimassaolevan ajantasaisen hinnaston 7.6.2019.

Välittäjät järjestettiin jokaisessa kategoriassa (Seppo Säästäjä, Anni Aktiivi, Erkki ETF) järjestykseen keskimääräisen sijoituksensa perusteella suomalaisten osakkeiden ja/tai ETF-rahastojen kaupankäynnin kustannuksissa eri suuruisilla salkuilla sekä erilaisilla kaupankäyntimäärillä. Lopullinen sijoitus määräytyi kategorioiden keskiarvojen perusteella.

Tarkemmat tiedot kaupankäyntipalveluiden hinnastoista löydät Välittäjävertailutyökalusta ja välittäjien omilta verkkosivuilta.

Avaa välittäjävertailutyökalu »

Henri Heikinheimo, Analyytikko

henri.heikinheimo[at]sijoittaja.fiSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


18.7.2019 09:23 | Henri Heikinheimo
Pelkää, kun muut ahnehtivat


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy