Pörssin tuloskausi nytkähti käyntiin – Hyviä ja huonoja uutisia

Q4/2017 tuloskausi alkoi vahvasti Suomessa ja Euroopassa. Osakemarkkinoille leivotut odotukset ovat monin paikoin korkealla. Pettääkö Japanin ja Yhdysvaltojen talouskehitys?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Q4/2017 tuloskausi alkoi vahvasti Suomessa ja Euroopassa. Osakemarkkinoille leivotut odotukset ovat monin paikoin korkealla. Pettääkö Japanin ja Yhdysvaltojen talouskehitys?

Pörssin tuloskausi lähti käyntiin

Tuloskausi on edennyt yli puolivälin. Tulevina viikkoina loputkin pörssiyritykset julkistavat vuoden 2017 neljännen kvartaalin ja koko vuoden tulokset. Alkuvuoden osakekurssikehityksen perusteella odotukset olivat korkealla, kunnes osakekurssit korjasivat helmikuun alussa rytisten takaisin vuoden alun tasolle.

Suomessa ja Euroopassa tuloskausi on lähtenyt vahvasti liikenteeseen. Julkaistut tulokset ovat olleet pääosin positiivisia eli vuoden 2017 viimeinen kvartaali on ollut liiketoiminnallisesti pörssiyhtiöille hyvää aikaa.

Yhdysvalloissa ja Japanissa odotukset olivat tuloskauden alla korkealla, mikä heijastui osakekurssien vahvaan kehitykseen. Alkanut tuloskausi vaikuttaa sujuneen näillä markkinoilla odotuksia heikommin, mikä osiltaan selittää osakemarkkinoiden viime viikkojen reaktioita.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden, kuvaajien ja artikkeliemme avulla. Sijoittaja.fi:stä saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Talousindikaattoreiden perusteella markkina näyttää sijoittajan kannalta hyvältä. Arvostustasot tosin edellyttävät tuloskasvua. Sijoittaja.fi:n riski-indikaattorissa nähtiin tällä viikolla pelottava värähdys ylöspäin. Nyt jos koskaan korostuu markkinoiden riskien seuraaminen. Markkinaympäristö-osiostamme löydät riski-indikaattorit markkinoilla vallitsevien riskien seuraamiseen.

Markkinaympäristö

Markkinaympäristö-osiosta sijoittaja voi tarkistaa sijoittajan tärkeimmät talous-, riski ja markkinaindikaattorit. Esimerkiksi ostopäällikköindeksit ennakoivat vahvaa kasvua kaikkialle globaaliin talouteen. Inflaatio-odotukset ovat maltilliset, joten liikevaihto- ja tulosnäkymät vuodelle 2018 ovat positiiviset.

Osakemarkkinoiden arvostustasot

Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat korkeat, kun katsotaan 12 kuukauden historiallista toteutunutta tulosta. Osakemarkkinat heijastelevat kuitenkin tulevia tuloksia, eivät toteutuneita. Kahdentoista kuukauden ennustetun tuloksen perusteella arvostustasot eivät ole yhtä korkeat. Eurooppa on edullisin. Suomen osakemarkkinoiden PE-luku on 16,6, mikä on historiallista PE-lukua korkeampi. Eli Helsingin pörssin yleisindeksin kurssinousu edellyttää suuryhtiöiden paranevaa tuloskehitystä.

Yhdysvallat S&P 500 -indeksin osakkeet

S&P 500 -indeksin osakkeet (musta viiva) ovat kuukauden alun pientä korjausliikettä lukuun ottamatta nousseet viimeisten kuukausien aikana voimakkaasti. Vuoden 2016 alusta lähtenyt nousuputki on seurausta kasvaneista tuloksista. Viimeisin nousu on seurausta Trumpin yritysverouudistuksesta ja dollarin heikentymisestä.

Tulosennusteet (sininen viiva) kääntyivät nousuun alkuvuonna 2016 ja toteutuneet tulokset vuoden 2016 toisella vuosipuoliskolla. Tähän päättyi puolitoista vuotta kestänyt tuloslama USA:ssa. Toteutuneiden tulosten (punainen viiva) lasku vuoden 2018 puolella, johtuu Trumpin verouudistuksesta, joka aiheuttaa kertaluonteisia verokuluja S&P 500 -yhtiöille.

Eurooppa Stoxx Europe 600 -indeksin osakkeet

Eurooppalaisten osakkeiden kehitys on ollut vaimeampaa kuin yhdysvaltalaisten osakkeiden. Kurssit ovat sahanneet paikallaan jo lähes vuoden ajan. Tasaisen kurssikehityksen ja parantuneen tuloskehityksen myötä osakkeiden arvostustasot ovat laskeneet Euroopassa. Tulosennusteet ovat kuitenkin nousseet huomattavasti rauhallisemmin kuin USA:ssa. Aiempina tuloskausina USA:laiset osakkeet ovat suoriutuneet paremmin kuin eurooppalaiset.

Suomi OMX Helsinki Cap -indeksin osakkeet

Kotimaiset osakkeet ovat kehittyneet vahvasti vuoden 2016 alusta. Vuoden 2017 kevään jälkeen kehitys on ollut heikompaa. Osa syy heikkoon kurssikehitykseen on se, että toukokuussa 2017 suomalaiset osakkeet olivat kalliita.

Japani Topix-indeksin osakkeet

Myös Japanissa osakekurssit ovat nousseet vuoden 2016 puolivälin jälkeen voimakkaasti. Japanissa toteutuneiden tulosten (oranssi viiva) kehitys oli vuonna 2017 parempaa kuin Euroopassa ja USA:ssa. Q4/2017 tuloskehitys on ollut odotuksia heikompaa, mihin osakekurssit ovat reagoineet voimakkaasti.

Tiesitkö että?

Tutustu osaketyökaluun!

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat