Suomalaiset osakkeet ovat nyt kalliita

Tuotto, sijoittamisen mahdollisuudet

Suomalaiset osakkeet ovat nousseet voimakkaasti ja etenkin isoilla yhtiöillä arvostusluvut ovat korkealla. Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Julkaistu: 08.05.2017 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Suomalaisilla osakkeilla paras tuotto

Suomalaiset osakkeet ovat tarjonneet maailman tärkeimpiin markkinoihin verrattuna parasta tuottoa kaikilla 1 kk / 3 kk / 6 kk / 12 kk / 3 vuotta / 5 vuotta -tarkasteluperiodeilla. Katso tarkemmin tästä taulukosta. Viiden vuoden periodilla suomalaiset osakkeet ovat tuottaneet 134 %, kun esimerkiksi seuraavaksi parhaiten tuottanet USA:laiset osakkeet ovat tuottaneet 90,8 %:ia.

Suomalaiset osakkeet ovat nyt kalliita

Suomi-osakkeiden kurssikehitys on karannut käsistä verrrattuna toteutuneeseen ja ennustettuun tuloskehitykseen. Helsingin pörssi-indeksin 12 kk:n ennustetulla tuloksella laskettu PE-luku on 17,3.

Alla olevasta kuvaajasta näkee osakekurssien (musta viiva), toteutuneiden tulosten (violetti viiva) ja tulosennusteiden (keltainen viiva) kehityksen. Kurssit ovat nyt yli kaikkien aikojen korkeimman eli finanssikriisin tasojen. Tuloskehitys vastaavasti on vielä kaukana ennätystasosta.

Metallin hintojen lasku vaikuttaa negatiivisesti syklisiin

Teollisuusmetallien hinnat ovat kääntyneet laskuun, mikä on näkynyt esimerkiksi Outokummun ja SSAB:n kursseissa. Lue tästä, kannattaako Outokummun osaketta ostaa.

Teollisuusmetallien hintojen (punainen viiva) lasku voi kertoa reaalikysynnän heikentymisestä. USA:n talousluvut ovat olleetkin odotuksia heikompia. Mikäli hintojen lasku jatkuu, näkyy se väistämättä syklisten osakkeiden kysyntänäkymissä. Katso sijoittajan tärkeimmät indikaattorit Markkinaympäristöstä.

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy