Löydä pörssin voittajaosakkeet ennen kuin markkinat tunnistavat ne

Osaketyökalussa on mielenkiintoinen ominaisuus, jolla voi etsiä tulevia pörssin voittajaosakkeita.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osaketyökalussa on mielenkiintoinen ominaisuus, jolla voi etsiä tulevia pörssin voittajaosakkeita.

Analyytikkojen konsensusennusteet ja -suositukset

Sijoitustutkimuksessa on havaittu, että analyytikoiden ennusteilla on heikosti ennustearvoa. Analyytikoiden tulosennusteilla ei ole ennustearvoa yli 12 kuukauden päähän.

Tutkimustulokset eivät suoraan tarkoita, että analyytikot tekisivät heikosti työtään. Pörssiyritysten tuloksia on yksinkertaisesti mahdoton ennustaa yli yhden vuoden päähän.

Sijoitustutkimuksissa on myös havaittu, että analyytikoiden konsensussuositukset ja tavoitehinnat ennustavat heikosti osakekurssia. Usein tilanne on toisin päin. Osakekurssin kehityksellä voi ennustaa analyytikoiden tavoitehinnan kehitystä.

Konsensussuositusten jakauma on myös usein vinoutunut positiiviseen. Analyytikot antavat selvästi useammin osta-suosituksia kuin myy-suosituksia.

Sijoitustutkimuksissa on myös havaittu, että mikäli osakkeen konsensussuositus on osta tai myy, niin kurssikehitys on heikkoa. Eli, jos kaikki markkinatoimijat ovat optimistisia osakkeen suhteen, niin tämä näkyy jo osakkeen hinnassa ja positiivinen yllättäminen on lähes mahdoton. Vastaavasti, jos analyytikot kehottavat myymään osaketta, on siinä todennäköisesti jotain vikaa. Sijoittajan kannattaa odottaa trendin ja markkinanäkemyksen käännettä positiivisempaan ennen osakkeen ostoa.

Näin löydät pörssin voittajaosakkeet ennen muita sijoittajia

Yllä esitettyihin sijoitustutkimusten havaintoihin perustuu myös yksi Osaketyökalumme pisteytettävä ominaisuus. Pisteytämme osakkeet Markkinoiden odotukset -ominaisuuden perusteella. Markkinoiden odotukset mittaa analyytikoiden tulosennusteiden kehitystä sekä analyytikkojen suositusten muutosta.

Analyytikoiden konsensussuositus (esim. ”osta” tai ”myy”) ei yleensä ennusta tulevaa kurssikehitystä. Tärkeämpää on havaita konsensussuositusten ja tulosennusteiden positiivinen muutostrendi.

Markkinoiden odotukset

Markkinoiden odotukset löytyvät Osaketyökalun Trendi-välilehdeltä. Alla on tarkasteltu Fortumin ja Stora Enson Trendi-pisteitä. Molemmat saavat täyden kympin markkinoiden odotuksista. Molemmat ovat myös kokonaispisteidemme perusteella houkutteleva. Stora Enson kokonaispisteet ovat 71 ja Fortumin 66.

Stora Enson Markkinoiden odotukset -pisteet

  • Stora Enson konsensussuositus on pidä 2,67 (osta = 1, myy = 5). Suositus oli 2,94 kolme kuukautta sitten, joten suosituspisteet ovat nousseet.
  • Kuluvan vuoden EPS-ennuste Storalle on 0,85 euroa, kun se kaksi kuukautta sitten oli 0,81 euroa
  • Vuoden 2018 EPS-ennuste Storalle on 0,95 euroa, kun se kaksi kuukautta sitten oli 0,91 euroa

Analyytikot ovat nostaneet suosituksiaan ja tulosennusteita Stora Ensolle. Kokonaissuositus ei vielä ole ylioptimistinen.

Fortumin Markkinoiden odotukset -pisteet

  • Fortumin konsensussuositus on pidä 2,96 (osta = 1, myy = 5). Suositus oli 3,35 kolme kuukautta sitten, joten suosituspisteet ovat nousseet.
  • Kuluvan vuoden EPS-ennuste Fortumille on 0,70 euroa, kun se kaksi kuukautta sitten oli 0,72 euroa
  • Vuoden 2018 EPS-ennuste Fortumille on 0,85 euroa, kun se kaksi kuukautta sitten oli 0,80 euroa

Myös Fortumin suositukset ja ensi vuoden tulosennusteet ovat nousussa. Myöskään Fortumin konsensussuositus ei vielä ole ylioptimistinen.

Lisävinkit Osaketyökaluun

  • Sijoittaja.fi:n kokonaispisteet kertovat suoraan osakkeen houkuttelevuuden
  • Osaketyökalussa on sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut
  • Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi:n maksulliseen palveluun

Tutustu osaketyökaluun!

 

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat