Pörssinoteerattujen rahastojen eli ETF:ien kulut ovat laskeneet finanssikriisin jälkeen lähes kolmanneksen. Raju kilpailu, ja ETF:ien suosion voimakas kasvu ajavat kuluja nopeasti alaspäin.
ETF säästä kuluissaPörssinoteeratuista rahastoista eli ETF:istä on puhuttu jo reilusti yli vuosikymmenen ajan kustannustehokkaimpana tapana sijoittaa hajautetusti lähes mihin tahansa omaisuusluokkaan, toimialalle tai maantieteelliselle alueelle. Harva sijoittaja on kuitenkaan huomannut, miten paljon ETF:ien kulut ovat laskeneet viimeisten vuosien aikana, ja miten uskomattoman halpoja niistä oikeasti on tullut.
Kasvava kilpailu ja sijoittajien siirtyminen kohti edullisempia passiivisia rahastovaihtoehtoja ovat ajaneet ETF-rahastojen kuluja alaspäin. Investment Company Instituten mukaan Yhdysvaltalaisten osake-ETF:ien kustannukset ovat tippuneet lähes kolmanneksella finanssikriisin jälkeen vuoden 2016 loppuun mennessä.
Osake-ETF:ien kustannukset ovat laskeneet lähes kolmanneksen eli hurjat 32 % vuosien 2009 ja 2016 välillä 0,32 prosentista 0,23 prosenttiin. Myös korko-ETF:issä on tapahtunut pientä laskua vuoden 2013 jälkeen kulujen tiputtua 0,26 prosentista 0,20 prosenttiin.
Kilpailu kovenee yhä, ja kulujen alentaminen sijoittajien eduksi jatkuu. Esimerkiksi Deutsche Asset Management, yksi Euroopan johtavista ETF-toimijoista, julkisti huhtikuussa alentavansa db X-trackers ETF-rahastojensa kuluja 10-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Kilpajuoksu kohti nollakuluisia rahastoja jatkuu. Suomessa Nordnet on ensimmäisenä tuonut markkinoille Superrahastot, joiden hallinnointikulut ovat 0 %. Voit lukea analyysimme Nordnetin Superrahastoista tästä.
Kulujen halventuessa ja tarjonnan parantuessa viisas raha siirtyy enenevissä määrin kalliista perinteisistä rahastoratkaisusta kohti ETF-sijoittamista. Alla olevassa kuvaajassa näkyy aktiivisiin rahastoihin, indeksirahastoihin ja ETF-tuotteisiin sijoitettujen pääomien määrän kasvu vuosina 2007–2015. Aktiivisista rahastoista lähti pääomia 835 miljardia samaan aikaan kun ETF-rahastot ja indeksirahastot keräsivät yhteensä 1155 miljardia dollaria lisää pääomia.
Mikä on ETF? Miten voin hyödyntää ETF:iä sijoitustoiminnassani? Miten valitsen tehokkaimmat ETF:t? Näihin kysymyksiin vastaa ytimekkäästi Sijoittaja.fi:n tuottama ilmainen opas.