Aloittelevan ETF-sijoittajan yhden minuutin ohjeet, miten valita ja ostaa ETF:iä

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa kuten alan johtavat toimijat ja sijoitusstrategit pienillä kuluilla.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF:ien avulla yksityissijoittajalla on mahdollisuus sijoittaa kuten alan johtavat toimijat ja sijoitusstrategit pienillä kuluilla.

ETF seuraa tyypillisesti indeksiä, esimerkiksi OMX Helsinki 25 -indeksiä. Tällöin ETF omistaa samoja osakkeita samassa suhteessa kuin on OMX Helsinki 25 -indeksissä. Sijoittaja saa sijoitukselleen indeksin mukaisen tuoton.

Maailmalla on satoja indeksejä ja tuhansia ETF:iä. Yhtä ja samaa indeksiä voi seurata kymmeniä ETF:iä. Miten sijoittaja osaa valita oikean ETF:n?

Näin valitset ETF:n

 1. Valitse indeksi, jonka tuottoja haluat seurata. Indeksin valintaan voi vaikuttaa myös arvot, ja tarjolla on esimerkiksi laaja kattaus vastuullisesti sijoittavia ETF:iä.
 2. Sijoittajan kannattaa valita saman indeksin mukaisesti sijoittavista ETF-rahastoista se, joka on tehokkain.
  • Tehokkaan ETF:n kaupankäynnistä ja omistamisesta aiheutuvat kulut ovat matalat
  • Valitsemalla tehokkaan ETF-rahaston tehottoman sijaan sijoittaja säästää rahaa. Erot voivat olla suuria. Keskimääräinen säästö on 0,2 – 0,4 %:n välillä
  • Sijoittaja.fi:n ETF-työkalusta löydät helposti kaikista tehokkaimmat ETF:t.
  • Lisää ideoita ETF:n valitsemiseen saat myös ETF-poiminnoista.

      3. Varmista, että ETF on ostettavissa kotimaassasi. Vuonna 2018 voimaan astunut lainsäädäntö esti                    ei-ammattimaisilta sijoittajilta yhdysvaltalaisiin ETF-rahastoihin sijoittamisen.

Näin sijoitat ETF:iin

 1. Tutustu ETF-sijoittamisen perusteisiin Sijoittaja.fi:ssä.
 2. Etsi sinulle sopiva ETF-salkku mallisalkuistamme tai yksittäinen ETF-rahasto ETF-työkalumme avulla.
 3. Saat myös ideoita mielenkiintoisista ETF:istä ETF-poiminnoista ja artikkeleista.
 4. ETF:ien ostoon tarvitset sopimuksen pankin tai välittäjän kanssa sekä arvo-osuustilin. ETF:ä voi ostaa ja myydä kuten osakkeita.
 5. Hae ETF välittäjän verkkopalvelusta ETF:n nimen, ISIN-koodin tai tickerin avulla tai anna toimeksianto varainhoitajallesi tai meklarillesi.
 6. Lue käytännön ohjeet: ”Näin teet ensimmäisen ETF-sijoituksesi!

Lisää ETF:stä Sijoittaja.fi:stä

Julkaisemme joka kuukausi eri teemoilla artikkeleita liittyen ETF:iin. Voit selata kaikkia ETF:iin liittyviä artikkeleita tagilla ETF.

Sijoittaja.fi on julkaissut myös täysin ilmaisen ETF-oppaan. Oppaasta voit tutustua tarkemmin siihen, mikä ETF on, miten voit hyödyntää ETF:iä sijoitustoiminnassasi, sekä miten tehokkain ETF-rahasto määritetään ja valitaan.

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!

Alkuperäinen teksti on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 24.8.2016.

Sinua voisi kiinnostaa
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Osaketyökaluun lisätty joukko uusia osakkeita – Mukana Mandatumin osake
Metso osake
Analyysi: Metson osake nousussa kohentuneiden näkymien tukemana
Sijoittajan valinnat