Northcrypto

Maailman tärkeimmät indeksit ja niihin sopivat ETF:t

Kansainvälinen markkina, etf

Nämä ovat maailman tärkeimmät indeksit. Listasimme 11 maailman tärkeintä osakeindeksiä ja tehokasta ETF-rahastoa, joilla näihin indekseihin voi sijoittaa.

Julkaistu: 14.01.2022 Kirjoittaja:

ETF indeksi

Maailman tärkeimmät indeksit ja ETF-rahastot

Maailman tärkeimmät indeksit ovat tärkeitä vertailukohtia rahastoille ja niihin voi sijoittaa edullisesti ETF:illä. Lisäksi nämä indeksit vastaavat 99 % maailman osakemarkkinoiden markkina-arvosta ja ovat siksi sijoittajien ja median tarkkaan seuraamia osakeindeksejä. Niiden nousut ja laskut vaikuttavat voimakkaammin sijoittajien sentimenttiin kuin pienempienja vähemmän seuratuimpien osakeindeksien.

Listasimme 11 maailman tärkeintä osakeindeksiä ja ETF-työkalumme avulla tehokkaat ETF-rahastot, joilla näihin indekseihin voi sijoittaa.

Koko maailman tärkeimmät indeksit

Huom! ETF:n nimen perässä on kaupankäynti-ticker. Saksa-listatun tickerin tunnistat .DE -päätteestä.

MSCI World – Kehittyneet markkinat

 • MSCI World -indeksi on kehittyneen maailman osakemarkkinoita seuraava osakeindeksi, jossa suurin (yli 50 %) paino on Yhdysvalloissa. ”Maailma”-nimestään huolimatta indeksin ulkopuolelle jäävät kehittyvät markkinat. MSCI World -indeksiä käytetään usein globaalisti sijoittavien osakerahastojen vertailuindeksinä.
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA.L /EUNL.DE), kulusuhde 0,20 % p.a.

MSCI All Country World – Kehittyneet ja kehittyvät markkinat

 • MSCI All Country World -indeksi on aidommin koko maailman osakemarkkinoita kuvaava osakeindeksi. Toisin kuin vastaava World -indeksi, All Country World pitää sisällään myös kehittyvien markkinoiden osakkeita. Edullisen tee-se-itse MSCI All Country World -indeksin esimerkiksi ETF-salkkua varten saa rakennettua MSCI World ja MSCI Emerging Markets -indekseistä suurinpiirtein suhteella 88 % ja 12 %.
 • SPDR MSCI ACWI UCITS ETF (ACWE.DE), kulusuhde 0,40 % p.a.

Vertailimme maailmaindeksejä ETF-sijoittajan näkökulmasta. Lue vertailu Maailma-ETF vai maailma-ETF? Puolita salkkusi kulut

Euroopan tärkeimmät indeksit

STOXX Europe 600 – Euroopan 600 suurinta osaketta

 • Stoxx Europe 600 -indeksi on laajasti Euroopan osakemarkkinoita kuvaava yleisindeksi. Indeksissä on mukana suuria, keskisuuria ja pieniä yhtiöitä 18 Euroopan maasta. Indeksistä löytyy yleisindeksin lisäksi 19 sektoreiden mukaan jaettua alaindeksiä.
 • Xtrackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF (XSX6.DE), kulusuhde 0,20 % p.a.

FTSE 100 – Lontoon pörssin 100 suurinta osaketta

 • FTSE 100 -indeksi (”footsie”) on Lontoon pörssin tärkein osakeindeksi. Indeksi koostuu sadasta markkina-arvoltaan suurimmasta Lontoon pörssiin listatusta yhtiöstä.
 • iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Acc) (CSUKX.S/SXRW.DE), kulusuhde 0,07 % p.a.

DAX – Saksan pörssin 30 suurinta osaketta

 • DAX -indeksi on Saksan seuratuin osakeindeksi, johon kuuluu yhteensä 30 Frankfurtin pörssissä listattua ns. blue-chip -osaketta.
 • Xtrackers DAX UCITS ETF (XDAX.DE), kulusuhde 0,09 % p.a.

Yhdysvaltojen tärkeimmät indeksit

S&P 500 – Yhdysvaltojen 500 suurinta osaketta

 • S&P 500 -indeksi on Yhdysvaltojen ja samalla koko maailman tärkein yksittäinen indeksi. Markkina-arvopainotettu indeksi koostuu 500 suuresta amerikkalaisyhtiöstä, joiden osake on listattu johonkin merkittävään Yhdysvaltalaiseen pörssiin (esim. NYSE tai Nasdaq).
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSP1.L/SXR8.DE), kulusuhde 0,07 % p.a.

Nasdaq 100 – ”Teknologiapörssi” Nasdaqin 100 suurinta osaketta

 • Nasdaq 100 -indeksi on teknologiapörssinä tunnetun Nasdaqin sadasta suurimmasta yhtiöstä koostuva indeksi, jonka suurimpiin osakkeisiin kuuluvat ns. FAANG-osakkeet. Se on yli 3000 osakkeesta koostuvan Nasdaq Composite -indeksin pikkuveli, jota käytetään pienemmän osakemääränsä vuoksi lähes kaikissa Nasdaq-yhtiöitä seuraavissa ETF-rahastoissa.
 • Amundi Nasdaq-100 UCITS ETF (ANX.PA/6AQQ.DE), kulusuhde 0,23 % p.a.

Russell 2000 –Yhdysvaltojen pienyhtiöt

 • Russell 2000 -indeksi on tunnetuimpia Yhdysvaltojen ”pienyhtiöitä” seuraavia indeksejä. Indeksi koostuu suuria yhtiöitä seuraavan Russell 3000 -indeksin 2000:sta markkina-arvoltaan pienimmästä osakkeesta.
 • SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap UCITS ETF (Acc) (ZPRR.DE), kulusuhde 0,30 % p.a.

Aasian ja kehittyvien markkinoiden tärkeimmät indeksit

Nikkei 225 –Tokion pörssin 225 suurta osaketta

 • Nikkei 225 -indeksi on Topix-indeksin ohella tärkein Japanin osakeindeksi. Nikkei 225 -indeksi sisältää 225 Tokion pörssiin listattua blue-chip -osaketta. Koska Nikkei 225 on hintapainotettu osakeindeksi, ETF-rahastoissa suositaan usein markkina-arvopainotettua JPX-Nikkei 400 -indeksiä.
 • Amundi JPX-Nikkei 400 UCITS ETF (JPNY.PA), kulusuhde 0,18 % p.a.

CSI 300 – Shanghain ja Shenzenin pörssien 300 suurinta osaketta

 • CSI 300 -indeksi on yksi Kiinan tärkeimmistä osakeindekseistä. Indeksi koostuu 300 Shanghain ja Shenzenin pörssien vaihdetuimmasta ja markkina-arvoltaan suurimmasta yhtiöstä. Sen alaindeksejä ovat TOP 100 -yhtiöitä seuraava CSI 100 ja CSI 300 -indeksin pienimpiä 200 osaketta seuraava CSI 200.
 • Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF (RQFI.DE), kulusuhde 0,65 % p.a.

MSCI Emerging Markets – Kehittyvät markkinat

 • MSCI Emerging Markets -indeksi on tärkein kehittyvien markkinoiden osakkeita laajasti seuraava osakeindeksi. Indeksi sisältää yli 1000 suurta ja keskisuurta osaketta Aasiasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikasta.
 • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EIMI.L/IS3N.DE), kulusuhde 0,18 % p.a.

Löydä parhaat ETF-rahastot ETF-työkalusta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Tutustu ETF-työkaluun!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy