Maailman tärkeimmät indeksit ja niihin sopivat ETF:t

Nämä ovat maailman tärkeimmät indeksit. Listasimme 11 maailman tärkeintä osakeindeksiä ja tehokasta ETF-rahastoa, joilla näihin indekseihin voi sijoittaa.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Nämä ovat maailman tärkeimmät indeksit. Listasimme 11 maailman tärkeintä osakeindeksiä ja tehokasta ETF-rahastoa, joilla näihin indekseihin voi sijoittaa.

Maailman tärkeimmät indeksit ja ETF-rahastot

Maailman tärkeimmät indeksit ovat tärkeitä vertailukohtia rahastoille ja niihin voi sijoittaa edullisesti ETF:illä. Lisäksi nämä indeksit vastaavat 99 % maailman osakemarkkinoiden markkina-arvosta ja ovat siksi sijoittajien ja median tarkkaan seuraamia osakeindeksejä. Niiden nousut ja laskut vaikuttavat voimakkaammin sijoittajien sentimenttiin kuin pienempienja vähemmän seuratuimpien osakeindeksien.

Listasimme 11 maailman tärkeintä osakeindeksiä ja ETF-työkalumme avulla tehokkaat ETF-rahastot, joilla näihin indekseihin voi sijoittaa.

Koko maailman tärkeimmät indeksit

Huom! ETF:n nimen perässä on kaupankäynti-ticker. Saksa-listatun tickerin tunnistat .DE -päätteestä.

MSCI World – Kehittyneet markkinat

 • MSCI World -indeksi on kehittyneen maailman osakemarkkinoita seuraava osakeindeksi, jossa suurin (yli 50 %) paino on Yhdysvalloissa. ”Maailma”-nimestään huolimatta indeksin ulkopuolelle jäävät kehittyvät markkinat. MSCI World -indeksiä käytetään usein globaalisti sijoittavien osakerahastojen vertailuindeksinä.
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA.L /EUNL.DE), kulusuhde 0,20 % p.a.

MSCI All Country World – Kehittyneet ja kehittyvät markkinat

 • MSCI All Country World -indeksi on aidommin koko maailman osakemarkkinoita kuvaava osakeindeksi. Toisin kuin vastaava World -indeksi, All Country World pitää sisällään myös kehittyvien markkinoiden osakkeita. Edullisen tee-se-itse MSCI All Country World -indeksin esimerkiksi ETF-salkkua varten saa rakennettua MSCI World ja MSCI Emerging Markets -indekseistä suurinpiirtein suhteella 88 % ja 12 %.
 • SPDR MSCI ACWI UCITS ETF (ACWE.DE), kulusuhde 0,40 % p.a.

Euroopan tärkeimmät indeksit

STOXX Europe 600 – Euroopan 600 suurinta osaketta

 • Stoxx Europe 600 -indeksi on laajasti Euroopan osakemarkkinoita kuvaava yleisindeksi. Indeksissä on mukana suuria, keskisuuria ja pieniä yhtiöitä 18 Euroopan maasta. Indeksistä löytyy yleisindeksin lisäksi 19 sektoreiden mukaan jaettua alaindeksiä.
 • Xtrackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF (XSX6.DE), kulusuhde 0,20 % p.a.

FTSE 100 – Lontoon pörssin 100 suurinta osaketta

 • FTSE 100 -indeksi (”footsie”) on Lontoon pörssin tärkein osakeindeksi. Indeksi koostuu sadasta markkina-arvoltaan suurimmasta Lontoon pörssiin listatusta yhtiöstä.
 • iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Acc) (CSUKX.S/SXRW.DE), kulusuhde 0,07 % p.a.

DAX – Saksan pörssin 30 suurinta osaketta

 • DAX -indeksi on Saksan seuratuin osakeindeksi, johon kuuluu yhteensä 30 Frankfurtin pörssissä listattua ns. blue-chip -osaketta.
 • Xtrackers DAX UCITS ETF (XDAX.DE), kulusuhde 0,09 % p.a.

Yhdysvaltojen tärkeimmät indeksit

S&P 500 – Yhdysvaltojen 500 suurinta osaketta

 • S&P 500 -indeksi on Yhdysvaltojen ja samalla koko maailman tärkein yksittäinen indeksi. Markkina-arvopainotettu indeksi koostuu 500 suuresta amerikkalaisyhtiöstä, joiden osake on listattu johonkin merkittävään Yhdysvaltalaiseen pörssiin (esim. NYSE tai Nasdaq).
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSP1.L/SXR8.DE), kulusuhde 0,07 % p.a.

Nasdaq 100 – ”Teknologiapörssi” Nasdaqin 100 suurinta osaketta

 • Nasdaq 100 -indeksi on teknologiapörssinä tunnetun Nasdaqin sadasta suurimmasta yhtiöstä koostuva indeksi, jonka suurimpia osakkeita ovat Apple, Microsoft, Amazon, Google, Nvidia, Meta Platforms ja Tesla. Se on yli 3000 osakkeesta koostuvan Nasdaq Composite -indeksin pikkuveli, jota käytetään pienemmän osakemääränsä vuoksi lähes kaikissa Nasdaq-yhtiöitä seuraavissa ETF-rahastoissa.
 • Amundi Nasdaq-100 UCITS ETF (ANX.PA/6AQQ.DE), kulusuhde 0,23 % p.a.

Russell 2000 –Yhdysvaltojen pienyhtiöt

 • Russell 2000 -indeksi on tunnetuimpia Yhdysvaltojen ”pienyhtiöitä” seuraavia indeksejä. Indeksi koostuu suuria yhtiöitä seuraavan Russell 3000 -indeksin 2000:sta markkina-arvoltaan pienimmästä osakkeesta.
 • SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap UCITS ETF (Acc) (ZPRR.DE), kulusuhde 0,30 % p.a.

Aasian ja kehittyvien markkinoiden tärkeimmät indeksit

Nikkei 225 –Tokion pörssin 225 suurta osaketta

 • Nikkei 225 -indeksi on Topix-indeksin ohella tärkein Japanin osakeindeksi. Nikkei 225 -indeksi sisältää 225 Tokion pörssiin listattua blue-chip -osaketta. Koska Nikkei 225 on hintapainotettu osakeindeksi, ETF-rahastoissa suositaan usein markkina-arvopainotettua JPX-Nikkei 400 -indeksiä.
 • Amundi JPX-Nikkei 400 UCITS ETF (JPNY.PA), kulusuhde 0,18 % p.a.

CSI 300 – Shanghain ja Shenzenin pörssien 300 suurinta osaketta

 • CSI 300 -indeksi on yksi Kiinan tärkeimmistä osakeindekseistä. Indeksi koostuu 300 Shanghain ja Shenzenin pörssien vaihdetuimmasta ja markkina-arvoltaan suurimmasta yhtiöstä. Sen alaindeksejä ovat TOP 100 -yhtiöitä seuraava CSI 100 ja CSI 300 -indeksin pienimpiä 200 osaketta seuraava CSI 200.
 • Xtrackers Harvest CSI300 UCITS ETF (RQFI.DE), kulusuhde 0,65 % p.a.

MSCI Emerging Markets – Kehittyvät markkinat

 • MSCI Emerging Markets -indeksi on tärkein kehittyvien markkinoiden osakkeita laajasti seuraava osakeindeksi. Indeksi sisältää yli 1000 suurta ja keskisuurta osaketta Aasiasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikasta.
 • iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (EIMI.L/IS3N.DE), kulusuhde 0,18 % p.a.

Löydä parhaat ETF-rahastot ETF-työkalusta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Lue artikkeli: Näin rakennat hyvin hajautetun ETF-salkun eTorossa alhaisilla kuluilla

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Analyysi: Nesteeltä tulosvaroitus – osakkeen laatustatus mennyttä
WIMAO
Sijoittajan valinnat