Analyysi: Kone paransi tulostaan ja täsmensi näkymiään

Kone paransi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tulostaan hieman analyytikoiden odotuksia enemmän. Sijoittajat olivat tyytyväisiä tulokseen, ja yhtiön osake lähti nousuun.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kone paransi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tulostaan hieman analyytikoiden odotuksia enemmän. Sijoittajat olivat tyytyväisiä tulokseen, ja yhtiön osake lähti nousuun.

Koneen Q1/2024 – Odotettu tulosparannus saavutettiin

Koneen liikevaihto oli 2 568,2 M€ (ennuste 2 551,8 M€). Yhtiön oikaistu liiketulos oli 262,4 M€ (ennuste 258,4 M€). Vaihtelevasta toimintaympäristöstä huolimatta monissa osissa maailmaa Koneen saamien tilausten kehitys oli hyvää. Tilaukset kasvoivat vahvinten Intiassa, Kaakkois-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Samaan aikaan uudisrakentamisen ratkaisujen saatuihin tilauksiin vaikutti edelleen negatiivisesti kiinteistömarkkinoiden laskusuhdanne, erityisesti Kiinassa. Koneen saadut tilaukset yhteensä painuivatkin ensimmäisen neljänneksen aikana 1,2 % vertailukaudesta ollen 2 235,7 miljoonaa euroa. Yhtiön kokonaistilauskanta oli katsauskauden lopussa 9 133,0 miljoonaa euroa (9 176,2 M€).

Vaikka uudet tilaukset painuivat, onnistui muuten Kone parantamaan tulostaan. Yhtiön liikevaihto kasvoi Q1:llä 2,7 % vertailukelpoisin valuutoin, mikä oli pitkälti huolto- ja modernisointiliiketoimintojen vahvan kasvun ansiota. Liikevaihtoa puolestaan painoi uudisrakentamisen ratkaisujen liiketoiminta. Katsauskaudella Koneen oikaistu liikevoitto kasvoi 8,5 % vertailukaudesta ja yhtiön oikaistu liikevoittomarginaali oli 10,2 % (9,5 %). Kannattavuus parani huollon ja modernisoinnin suhteellisen osuuden kasvamisen sekä toimitusten paremman hinnoittelun ansiosta.

Kone täsmensi Q1-tuloksen myötä näkymiään vuodelle 2024. Yhtiö odottaa nyt sen liikevaihdon kasvun olevan 0-5 % ja oikaistun liikevoittomarginaalin olevan 11,5-12,3 %. Aiemmin Kone kertoi odottavansa liikevaihdon pysyvän vakaana tai kasvavan hieman vertailukelpoisin valuuttakurssein, ja oikaistun liikevoittomarginaalin paranemisen jatkuvan, vaikkakin yhtiön mukaan kannattavuutta tukevia tekijöitä odotetaan olevan vähemmän kuin vuonna 2023.

Kone osake: Koneen Q1-avainluvut
Koneen Q1-avainluvut. Lähde: Kone

Koneen osinko 2024

Koneen varsinainen yhtiökokous järjestettiin 29.2.2024. Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti jakaa vuodelta 2023 osinkoa 1,75 euroa per B-osake. Osinko pysyi siis samalla tasolla edeltäneeltä vuodelta jaetun osingon kanssa. Osinko irtosi 1.3. ja se maksettiin osakkeenomistajille 11.3.2024.

  • Koneen vuodelta 2022 jakama osinko oli 1,75 €.
  • Koneen vuodelta 2021 jakama osinko oli 2,10 €.
  • Vuodelta 2020 jaettu osinko oli 2,25 euroa.

Koneen osakekurssi ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Viime vuosina Koneen osakkeeseen on vaikuttanut erityisesti ongelmat Kiinan kiinteistömarkkinoiden suhteen. Uudisrakentamisen markkinoilla on ollut edelleen haasteita, mutta toisaalta huollon ja modernisoinnin markkinat ovat kehittyneet paremmin.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Tutustu Koneen osakkeeseen Osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa Koneen osake saa keskimääräistä paremmat kokonaispisteet (65). Yhtiö saa esimerkiksi korkeat pisteet laadusta ja matalasta riskistä. Osaketyökalusta voit tutustua tarkemmin yhtiön pisteytykseen, tunnuslukuihin ja ennusteisiin, ja verrata yhtiön pisteitä muihin osakkeisiin.

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat