Analyysi: Nesteen osake romahti vuoden viimeisen neljänneksen tulosjulkaisun jälkeen

Nesteen osake sai sijoittajilta kylmää kyytiä vuoden viimeisen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen. Osake romahti noin 13 % kaupankäynnin alettua pörssissä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nesteen osake sai sijoittajilta kylmää kyytiä vuoden viimeisen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen. Osake romahti noin 13 % kaupankäynnin alettua pörssissä.

Q4/2023 – Vertailukelpoinen käyttökate laski vertailukaudesta

Nesteen liikevaihto oli 6 303 M€ (ennuste 5 588,1 M€) ja oikaistu liiketulos 540 M€ (ennuste 576,2 M€). Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä Nesteen vertailukelpoinen käyttökate oli 797 milj. euroa (894 milj.). Lasku vuodentakaiseen tulokseen johtui yhtiön mukaan Öljytuotteista, jossa kokonaisjalostusmarginaali pysyi hyvällä tasolla, mutta laski edellisvuodesta ollen 18,9 dollaria barrelilta (23,5). Öljytuotteiden vertailukelpoinen käyttökate oli 330 miljoonaa euroa (450 milj.).

Uusiutuvissa tuotteissa vertailukelpoinen myyntimarginaali oli 813 (755) dollaria tonnilta. Uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärät vastasivat yhtiön tavoitteita ja olivat 843 000 tonnia (779 000). Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen käyttökate oli 433 milj. euroa (415. milj.). Marketing & Services -segmentin vertailukelpoinen käyttökate oli 25 miljoonaa euroa (21 milj.).

Lyhyellä aikavälillä yhtiö odottaa markkinoiden epävakauden pysyvän suurena Uusiutuvissa tuotteissa ja Öljytuotteissa. Vuodelle 2024 yhtiö odottaa Uusiutuvien tuotteiden kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 4,4 (+/- 10 %) miljoonaan tonniin. Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän odotetaan olevan 0,5–1,0 miljoonaa tonnia, ja Uusiutuvien tuotteiden keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin odotetaan olevan 600–800 dollaria tonnilta. Öljytuotteiden kokonaismyyntimäärän ja kokonaisjalostusmarginaalin odotetaan olevan pienempi kuin vuonna 2023.

Nesteen taloudelliset tavoitteet

Nesteen tärkeimmät taloudelliset tavoitteet liittyvät yhtiön keskimääräisen sijoitetun pääoman tuottoon verojen jälkeen (ROACE) ja velan osuuteen kokonaispääomasta. ROACE-tunnusluku lasketaan vertailukelpoisesta liikevoitosta. Yhtiön pitkän aikavälin ROACE-tavoite on 15 %, ja velan tavoiteosuus kokonaispääomasta on alle 40 %.

Nesteen osinko 2024

Nesteen päivitetyn osinkopolitiikan mukaan yhtiön tavoitteena on maksaa kilpailukykyistä ja ajan myötä kasvavaa osinkoa.

Vuodelta 2023 Nesteen hallitus ehdottaa jaettavaksi osinkoa 1,20 euroa per osake. Osinko on jäämässä selvästi analyytikoiden ennusteista, jotka ennakoivat osingon olevan 1,40 euroa osakkeelta.

  • Vuodelta 2022 yhtiö jakoi osinkoa 1,52 euroa osakkeelta, josta 0,50 euroa oli ylimääräistä osinkoa.

Nesteen osakekurssi ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Nesteen osake oli vuoden 2023 aikana pitkälti laskumoodissa, ja yhtiön osakekurssi valui alle 30 euron syksyyn lokakuun aikana. Vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen osake kuitenkin pomppasi takaisin 30 euron päälle, ja kurssi kehittyi myönteisesti loppuvuoden ajan.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutki ja vertaile Nesteen osaketta Osaketyökalussa

Muun muassa Nesteen ennusteet, arvostusluvut ja tuloskommentit löytyvät Osaketyökalusta. Kokonaispisteiltään Neste Oyj:n osake on työkalumme paremmalla puoliskolla. Yhtiön osake erottuu tällä hetkellä esimerkiksi laatu- ja osinkopisteiden perusteella.

Pääset vertailemaan Nesteen osaketta muihin energiasektorin kansainvälisiin yhtiöhin Kv-työkalussa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat