Sähkön hinta nyt 2 euroa per kWh – ylimääräistä kulutusta pyydetään välttämään

Sähkön hinta on noussut huippukorkealle ja kulutusta pyydetään vähentämään. Korkeimmillaan sähkön hinta käy kahdessa eurossa per kWh.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Sähkön hinta on noussut huippukorkealle ja kulutusta pyydetään vähentämään. Korkeimmillaan sähkön hinta käy kahdessa eurossa per kWh.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hinta määräytyy usean tekijän kautta:

 • Energian, kuten öljyn ja kaasun hinta
 • Vesivarantojen määrä
 • Ydinvoimatuotannon määrä
 • Sää
 • Päästöoikeuksien hinnat
 • Sähkön kulutus

Öljyn ja kaasun hinta oli vuonna 2022 korkealla johtuen koronapandemian jälkeisestä kysynnän noususta ja Ukrainan sodasta, joka on vähentänyt venäläisen kaasun ja öljyn tuontia Eurooppaan. Pohjoismaissa sähköä tuotetaan paljon vesivoimalla. Kuiva sää alentaa vesivarantoja ja vähentää vesivoiman tuotantoa ja nostaa siten sähkön hintaa. Erityisesti talvella sähkön kulutusta nostaa myös kylmä sää. Päästöoikeuksien hinnoillakin on vaikutuksensa sähkön hintaan. Jos sähköä tuotetaan siten, että tuotannosta aiheutuu CO2 -päästöjä, joutuu sähköyhtiö ostamaan päästöoikeuksia. Päästöoikeuksien hinta siirtyy siten suoraan sähkön markkinahintaan.

Sähkön kulutukseen vaikuttaa myös talouden aktiviteetti. Kun paljon sähköä kuluttavat tehtaat ja tuotantolaitokset käyvät täydellä kapasiteetilla, sähkön kulutus on huipussaan ja hinta nousee. Jatkossa sähköautojen yleistyminen lisää sähkön kulutusta. Vielä sillä ei ole sähkön hintaa nostavaa vaikutusta, mutta tulevaisuudessa, kun sähköistä autokantaa on laajasti liikkeellä, on silläkin vaikutusta.

Sähkön hinta nyt

Taulukosta näet pörssisähkön spot-hinnan tunneittain. Seuraamalla sähkön hinnanvaihtelua voi hyödyntää edulliset tunnit.

Kylmä sää nostaa sähkön hinnan yli kahteen euroon kilowattitunnilta

Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollut 4-6 senttiä per kWh.

Vuonna 2023 sähkön hinta oli keskimäärin selvästi alempana kuin vuonna 2022. Yksittäisiä hintapiikkejä on kuitenkin nähty. Elokuun lopulla usean negatiivisen tekijän summa aiheutti sähkön hinnassa yllättävän nopean nousun. Pääsyy hintapiikkiin oli kuitenkin Olkiluoto 2 -voimalan tuotannon keskeyttäminen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. Syyskuuhun tultaessa vika saatiin korjattua, minkä lisäksi suunnitellut tuotantokatkot päättyivät, ja sähkön hinta putosi jälleen muutaman sentin tuntumaan. Syyskuussa sähkön keskimääräiseki päivähinnaksi jäi vain noin 4,6 cnt/kWh.

Sähkön hinta pysytteli matalalla tasolla läpi lokakuun aina marraskuun puoliväliin asti. Silloin spot-hinnat alkoivat hiljalleen nousta, ja ne piikkasivat 20.-21.11. jopa yli 96 senttiin per kilowattitunti. Tällä kertaa nopean hinnannousun aiheutti Olkiluoto 3, jonka tuotanto keskeytettiin sunnuntaina 19.11. Tuotantokeskeytyksen syyksi selvitettiin generaattorin jäähdytysjärjestelmän vikaantunut lämpötilamittaus.

Nyt tammikuussa 2024 koko Skandinavian yllä oleva kylmämassa ja tuuleton sää ovat aiheuttaneet kulutuksen kasvun. Lisäksi viimeisen vuorokauden aikana yksittäisten sähkön tuotantolaitosten käytettävyydessä on ollut haasteita. Nämä tekijät ovat aiheuttaneet sähkön hinnan rajun nousun. Hinta on 5.1. pahimmillaan yli 2 euroa kilowattitunnilta. Sähkön hinta on erittäin korkealla koko päivän, mutta erityisen korkealla klo 15 ja klo 21 välillä.

Verkkoyhtiö Fingrid pyytääkin kuluttajia välttämään ylimääräistä sähkön kulutusta

Hyödynnä lukijaetu:

Sijoittaja.fi:n lukijoille ilmastoystävällinen pörssisähkösopimus tarjoushintaan. Saat nyt Ilmasto pörssisähkö -sopimuksen kuukausimaksut kolmen ensimmäisen kuukauden ajaksi -50%!

Hyödynnä etu: 3 kuukauden ajaksi kuukausimaksut -50 %

Sähkön hintapiikit haitallisia

Tyypillisesti sähkön hinta on korkeimmillaan talvella, kun kylmä sää lisää sähkön kulutusta ja nostaa hintaa. Keväällä ja kesällä sähkö on puolestaan edullisempaa, koska vesivarannot ovat korkealla, eikä sähköä juurikaan tarvita lämmitykseen.

Elokuun lopun hintapiikki johtui huonosta sattumasta ja marraskuun puolivälin yllättävästä häiriöstä. Nämä eivät olleet missään yhtä merkittäviä muutoksia, kuin vuoden 2022 energiakriisin laukaissut Ukrainan sodan syttyminen. Syyskuun alussa Fingrid julkaisi tiedotteen, jossa se arvioi sähkön riittävyyden pysyvän tulevana talvena hyvällä tasolla. Talven tilanteen piti kantaverkkoyhtiön mukaan olla parempi, sillä kotimaisen sähköntuotannon määrä on kasvanut ja sähkön tuonnin saatavuus on parantunut. Silti häiriöt tuotannossa ja kylmä sää ovat aiheuttaneet hinnannousun, jonka ei pitänyt olla enää mahdollista.

Sähkön hintanäkymät vuodelle 2024 ovat olleet maltilliset

Pörssissä on voinut ostaa sähköfutuureja koko vuodelle 2024 edullisella noin viiden sentin kilowattituntihinnalla. Markkina pitää hintapiikkejä väliaikaisena. Yksittäisille kuluttajille ja yrityksille, joilla on pörssisähkösopimukset, hintapiikit ovat kuitenkin erittäin haitallisia. Yhden päivän sähkölasku voi pahimmassa tapauksessa vastata monen kuukauden sähkölaskua, jos kulutusta ei pysty optimoimaan.

Vertaile sähköyhtiöitä

Yhtiö
Nimi Fortum vakio* NGE Ilmasto pörssisähkö* Fortum Takuu 24kk* Vattenfall EKO Tuntisähkö Vertailu
 • Kiinteä vakiohinta riippuen asuntosi koosta
 • Ei stressiä sähkön hinnan muutoksista
 • Neljä laskua vuodessa
 • Uusiutuvalla energialla tuotettu
 • Vain kerrostaloihin
 • 3 kuukauden ajaksi -50 %! Spot+pörssisähkö
 • Omalla kulutuksella voi vaikuttaa sähkölaskuun
 • 100% uusiutuvaa sähköä
 • Tarjouksen kanssa edullisin vaihtoehto
 • Ei yllätyksiä sähkölaskussa
 • Voit valita sähkön 100% uusiutuvana
 • Takuuhinta 24kk ajaksi
 • Saat 30€ lahjakortin Fortumilta
 • Sitoudut kahden vuoden ajaksi
 • Sähkölaskuun voi vaikuttaa omalla kulutuksella
 • Ekologista tuulisähköä
 • Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
 • Sähkön hinta 100%:sti pörssisähkön varassa
Hinta alkaen 40 € / kk 0,45* c / kWh 11,80 c / kWh 0,46 c / kWh + Spot

*0,45 kWh + Spot on normaali hinta, josta alennus lasketaan. Kuukausimaksu: 3,99 €/kk. Tutustu tarjoukseen Nordic Green Energyn sivuilla.

Hyödynnä etu: 3 kuukauden ajaksi kuukausimaksut -50 %

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat