Mitä markkinassa tapahtuu? Katso uudet treidi-ideat: Walmart ja Terveystalo

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa ajankohtaisten markkinauutisten lisäksi kaksi mielenkiintoista treidi-ideaa. Näiden osakkeiden kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa ajankohtaisten markkinauutisten lisäksi kaksi mielenkiintoista treidi-ideaa. Näiden osakkeiden kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Markkinatilanne nyt

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Yhdysvaltain keskuspankki Fedi piti odotetusti syyskuun kokouksessa ohjauskoron ennallaan 5,25- 5,50 prosentissa. Fed ennustaa kuitenkin vielä yhtä koronnostoa tälle vuodelle, ja nosti tulevien vuosien ohjauskorkoennustetta. Markkinat ja Fed eivät kuitenkaan ole ennusteiden suhteen samalla aaltopituudella.
  • Euroalueen ostopäällikköindeksi nousi syyskuussa ensimmäistä kertaa neljän perättäisen laskukuukauden jälkeen ja oli 47,1 (ennuste. 46,5; ed. 46,7).
  • Teollisuuden alaindeksi puolestaan hieman laski ja oli 43,4 (ed. 43,5). Palveluiden alaindeksi nousi 48,4:n (ed. 47,9).
  • Iso-Britannian inflaatio hidastui elokuussa. Kokonaisinflaatio oli vuositasolla 6,7 % (ennuste. 7 %; ed. 6,8 %) ja pohjainflaatio 6,2 % (ennuste. 6,9 %; ed. 6,8 %).

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +11,75 %
  • Nasdaq 100 +33,90%
  • OMXH25 -13,78 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -11,30 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -13,24 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -26,85 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on edelleen 50 päivän keskiarvon alapuolella. Teknisestä näkökulmasta indeksi on kuitenkin pidemmän aikaväin nousutrendissä, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Kurssi laski viikolla elokuun 2023 paikallisen pohjan ja elokuun 2022 paikallisen huipun alapuolelle. Markkinoilla piilevien vaaran merkkien vuoksi on luultavaa, että indeksi käy testaamassa 200 päivän liukuvan keskiarvon tukitason, joka asettuu samoille tietämille kuin helmikuun paikallinen huippu. Erityisesti riskien realisoituessa, tukitaso voi hyvin myös pettää.

OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskutrendissä. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella. Indeksi laski viikon aikana rajusti ja palasi 50 päivän keskiarvon alapuolelle, lähestyen elokuisten pohjien tasoa.

Nasdaq 100 -indeksi on myös 50 ja 20 päivän keskiarvojen alapuolelle ja indeksin kurssi laski eilen niukasti elokuisen pohjan alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on vielä pitemmän ajan nousutrendissä, sillä indeksin 50 päivän keskiarvo on 200 päivän keskiarvon yläpuolella. 20 päivän keskiarvo on kuitenkin 50 päivän keskiarvon alapuolelle. Tilanne on samantyyppinen kuin S&P 500 -indeksin kohdalla.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Sektoreilla raju laskuviikko

Sektoreilla on takana raju laskuviikko, sillä kaikkien tarkastelun alla olevien sektoreiden viikkotuotto oli negatiivinen. Defensiiviset pääsektorit pärjäsivät suhteessa jonkin verran paremmin kuin sykliset, sillä kolmesta vähiten laskeneesta sektorista kaksi olivat defensiivisiä. Vähiten laskeneiden kärjessä olivat defensiiviset terveydenhuolto- ja päivittäiskulutussektori, sekä korkeasta öljyn hinnasta hyötyvä syklinen energiasektori. Pitemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna, öljyn hinnan nousun mukana noussut, energiasektori onkin ainoa positiiviseen kuukausituottoon yltänyt sektori.

Leading alasektoreiden pärjäsivät viikolla pääsektoreihin verrattuna kohtalaisesti, mutta lasku oli silti rumaa. Kuukausitasolla kehitys on ollut pääsektoreita heikompaa. Defensiivisten kehitys suhteessa syklisiin sektoreihin, ja alasektoreiden heikko kehitys puoltavat ”risk off” -moodin vahvistumista.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikon treidi-ideat: Walmart ja Terveystalo

Jäsenosiossa on listattu kuluneen viikon mielenkiintoisimmat treidi-ideat Suomesta ja maailmalta. Tarkastelussa kaksi osaketta, joissa kurssikehitys antaa viitteitä siitä, kannattaako osakkeita ostaa vai myydä.Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat