Markkinoilta tyly viesti Fedin korkopäätökselle – osakkeet ja korkosijoitukset laskuun

Markkinat eivät ole sulattaneet Fedin tuoretta korkopäätöstä. Reaktiot pörsseissä ovat olleet rajuja, vaikka korkopäätös oli odotettu ja talouskasvuennusteita nostettiin. Mistä oikein on kyse?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinat eivät ole sulattaneet Fedin tuoretta korkopäätöstä. Reaktiot pörsseissä ovat olleet rajuja, vaikka korkopäätös oli odotettu ja talouskasvuennusteita nostettiin. Mistä oikein on kyse?

Markkinareaktio Fedin päätökseen

USA:n keskuspankki Fed piti syyskuun kokouksessa ohjauskoron ennallaan 5,25 – 5,50 prosentissa, mutta ennusti kuitenkin edelleen yhtä koronnostoa tälle vuodelle. Lisäksi Fed nosti ohjauskorkoennustetta vuosille 2024 ja 2025, mikä oli kylmä suihku markkinoille.

Syyksi Fed kertoi odotettua vahvemman talouden. Fed nosti talouskasvuennusteita. Vuodelle 2023 Fed ennustaa nyt 2,1 % reaalista BKT:n kasvua USA:han (aiempi ennuste 1,0 %)

Normaalisti vahvemman talouden pitäisi nostaa osakkeita, mutta nyt viesti markkinoilta on ollut täysin päinvastainen. Korot ovat nousseet USA:ssa voimakkaasti (ja samalla korkosijoitukset ovat laskeneet). USA:n 10-vuotinen on uusissa tämän syklin ennätyslukemissa 4,49 prosentissa ja 2-vuotinen 5,14 prosentissa.

Osakkeissa suunta on ollut sama. Indeksit ovat laskeneet nyt kolme päivää putkeen ja laskua ovat vetäneet korkean arvostustason teknologiaosakkeet. Eli juuri ne, jotka vuonna 2022 kärsivät korkojen nopeasta noususta.

S&P 500 -indeksissä ja Nasdaq 100 -indeksissä on myös tapahtunut teknistä vahinkoa. Teknisen analyysin perusteella indeksit ovat laskeneet tärkeiden tukitasojen alapuolelle.

S&P 500 -indeksissä 20 päivän liukuva keskiarvo on 50 päivän keskiarvon alapuolella. Indeksi laski eilen elokuisten 2023 pohjien alapuolelle, ja testaa parhaillaan kesäkuun 2023 pohjaa ja elokuun 2022 huippuja. Jos tukitaso pettää, seuraava merkittävä tukitaso löytyy helmikuisten huippujen (~4200$) tasolta, mutta matkalla on jonkin verran tukea. 

Nasdaq100 -indeksissä 20 päivän keskiarvo on 50 päivän keskiarvon alapuolella. Seuraava merkittävä tukitaso löytyy elokuisten pohjien (~14558$) paikkeilta. Jos tukitaso pettää, ohutta tukea löytyy lokakuun 2021 pohjien (~14385$) ja merkittävää tukea (~14000$) paikkeilta. 

Sijoittajan näkökulma

Tulkinta osakkeiden ja korkojen liikkeistä on se, että markkina ei usko Fedin ennusteita. Talous ei ole niin vahva kuin Fed ennustaa ja riskinä on, että Fed ajaa seinään. Tämä on ollut ykkösriski markkina-analyyseissamme koko vuoden. Riski siis on se, että Fed nostaa korkoja liikaa ja pitää ne liian korkealla ja samaan aikaan talous hidastuu. Osakkeiden arvostuskertoimiin iskee kaksinkertainen voima, joka laskee kursseja.

Tuorein Conference Boardin data vahvistaa markkinoiden viestiä. Ennakoivat talousindikaattorit laskivat jälleen elokuussa. Elokuun laskun myötä Yhdysvaltain ennakoiva talousindeksi LEI on nyt laskenut lähes puolitoista vuotta putkeen, mikä osoittaa, että talous on siirtymässä haastavaan kasvukauteen ja mahdolliseen taantumaan ensi vuoden aikana.

Sijoittajan pitää nyt seurata riskejä entistä tarkemmin sekä hakea tukea teknisestä analyysista osakesijoituksissa. Fundamenttinäkökulmasta osakemarkkinat eivät rauhoitu ennen kuin korkojen nousu päättyy. Hieman viileämpi talousdata ja lasku raaka-aineiden hinnoissa auttaisi myös asiaa. Sijoittajan kannattaa myös seurata korkoja ja Markkinaympäristöstä riski-indikaattoreitamme.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat