Novo Nordisk on Tanskan pörssin parhaiten tuottaneita osakkeita

Novo Nordisk on Pohjoismaiden suurin yhtiö. Osake oli yksi Tanskan pörssin parhaista vuonna 2022. Mitkä olivat syyt kurssinousun taustalla ja mikä tekee Novo Nordiskista hyvän sijoituskohteen?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Novo Nordisk on Pohjoismaiden suurin yhtiö. Osake oli yksi Tanskan pörssin parhaista vuonna 2022. Mitkä olivat syyt kurssinousun taustalla ja mikä tekee Novo Nordiskista hyvän sijoituskohteen?

Novo Nordisk

Novo Nordisk on ylivoimaisesti Pohjoismaiden suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. Yhtiön markkina-arvo on 220 miljardia euroa, kun seuraavaksi suurimman norjalaisen Equinorin markkina-arvo on 89 miljardia euroa. Liikevaihdolla mitattuna Novo Nordisk mahtuu kärkikymmenikköön 23,7 miljardin euron liikevaihdolla (ennuste 2022) ja liiketuloksella Novo löytyy sijalta kolme 10,2 miljardin euron liikevoitolla (ennuste 2022).

Novo Nordisk on lääkeyhtiö, joka kehittää lääkkeitä diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten liikalihavuuden, sekä harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien voittamiseksi. Kaikki kyseiset sairaudet ovat suuri ja kasvava ongelma länsimaissa.

Novo Nordiskin osake

Novo Nordiskin osake on listattu Kööpenhaminan pörssissä. Novon osake oli yksi parhaiten tuottaneista suuryhtiöistä Pohjoismaisissa pörsseissä. Osake on edelleen nätissä nousutrendissä. Vuonna 2022 Tanskan pörssi laski 15 % ja samaan aikaan Novo Nordiskin osake tuotti yli 20 prosenttia.

Lähde: eToro

Vahva tuloskunto ajanut kurssia ylöspäin

Vuonna 2022 Novo Nordiskin liikevaihto kasvoi 26 % Tanskan kruunuissa ja 16 % kiinteillä valuuttakursseilla laskettuna 177,0 miljardiin Tanskan kruunuun. Liikevoitto kasvoi 28 % Tanskan kruunuissa ja 15 % kiinteillä valuuttakursseilla (CER) laskettuna 74,8 miljardiin Tanskan kruunuun. Vuoden 2023 näkymien osalta sekä liikevaihdon että liikevoiton kasvun odotetaan olevan 13-19 % kiinteillä valuuttakursseilla laskettuna.

Yhtiö nosti vuoden 2022 aikana ohjausta kolme kertaa. Odotuksia paremmat tulokset ovat nostaneet kurssia.

Novo Nordisk ei ole halpa osake

Kurssinousu on nostanut Novo Nordiskin osakkeen arvostuskertoimia. Osake ei ole halpa, mutta verrattuna muihin Pohjoismaisiin terveydenhuoltosektorin suurimpiin yhtiöihin, ei myöskään ylihinnoiteltu.

Vuoden 2023 EPS-ennusteella laskettu P/E-luku on lähes sama kuin neljän suurimman terveydenhuoltosektorin osakkeen keskiarvo P/E. Osinkotuotolla mitattuna Novo ei ole kärjessä. Tuloskasvuennusteella sen sijaan yhtiö on heti tanskalaisen Genmabin jälkeen toisella 19,6 prosentin vuosittaisella kasvuennusteella.

Lähde: Sijoittaja.fi Osaketyökalu

Novo Nordisk on matalariskinen kasvava laatuosake

Korkea arvostustaso selittyy sillä, kun tarkastelee Novo Nordiskin pisteytystä. Yhtiö saa erinomaiset pisteet matalaista riskistä ja laadusta. Myös kasvusta yhtiö saa hyvät pisteet. Osinkopisteet ovat erinomaiset, mikä kertoo osakkeen osinkoaristokraattisesta luonteesta.

Muut pohjoismaiset terveydenhuoltosektorin suurimmat yhtiöt jäävät Novon jälkeen jossain osa-alueessa. Lisäksi Novon osakkeen momentti on erinomainen, mikä siis kertoo osakekurssin nousutrendistä.

Lähde: Sijoittaja.fi Osaketyökalu

Riskit

Novo Nordiskin osakkeen huomattavin riski liittyy osakkeen korkeaan valuaatioon. Se edellyttää kaksinumeroista kasvua liikevaihdossa ja tuloksessa. Mikäli kasvussa tapahtuisi hyytymistä tai uusien lääkkeiden kehitysprojekteissa tulisi takapakkia, arvioisivat markkinat Novon tulevaisuuden kasvuodotukset alemmas, jolloin myös osakkeen arvostuskertoimien pitäisi olla matalamalla tasolla.

Lue laajat analyysit Pohjoismaisista osakeideoista

Käy kauppaa Novo Nordiskilla ja muilla tanskalaisilla osakkeilla maksutta

eToro laajensi valikoimaansa Norjaan ja Tanskaan vuoden 2022 syksyllä. Kööpenhaminan pörssistä löytyy nyt jo 23 osaketta*, joilla voit käydä kauppaa maksutta.

Mikäli sinulla ei ole vielä tiliä eToroon voit avata sen helposti näiden ohjeiden avulla. Saat samalla Sijoittaja.fi:n neuvottelmat edut käyttöösi.

Katso Novo Nordiskin tiedot eTorosta* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat