Yhdistelmä- ja korkorahastoilla historiallisen heikko vuosi 2022

Korkosijoitusten on perinteisesti pitänyt suojata salkkua osakkeiden laskiessa, mutta vuonna 2022 molemmat omaisuusluokat laskivat rajusti. Yhdistelmärahastojen tuotot olivat historiallisen heikkoja vuonna 2022.

Lauri Nikula
Lauri Nikula

Korkosijoitusten on perinteisesti pitänyt suojata salkkua osakkeiden laskiessa, mutta vuonna 2022 molemmat omaisuusluokat laskivat rajusti. Yhdistelmärahastojen tuotot olivat historiallisen heikkoja vuonna 2022.

Yhdistelmärahastot suosittu sijoittamisen muoto

Yhdistelmärahastot ovat suosittu sijoittamisen ja säästämisen muoto yksityishenkilöiden keskuudessa. Yhdistelmärahasto viittaa osake- ja korkorahaston yhdistelmään, missä osakkeiden painon suhteella korkoihin voidaan muokata rahaston riskitasoa. Mitä suurempi osuus rahastosta sijoittaa osakkeisiin, sitä enemmän riskiä rahastossa on, ainakin teoriassa.

Tyypillisesti yhdistelmärahastot on nähty hyvänä tapana suojata salkkua toisen omaisuusluokan laskiessa, mutta vuonna 2022 tämä ei käynyt toteen. Osakkeet laskivat vuoden aikana rajusti korkean inflaation ja koronnostojen takia, mutta myös korot nousivat, mikä laski korkosijoitusten nykyarvoa. Yhdistelmärahastot eivät siis onnistuneet suojaamaan salkkuja vuoden 2022 aikana.

Molemmat omaisuusluokat pakkasella vuonna 2022

Tutkimme Suomen Sijoitustutkimuksen tuoreesta rahastoraportista, miten suositut yhdistelmä- ja korkorahastot pärjäsivät vuoden 2022 aikana.

Alla olevaan taulukkoon on kerätty vuoden 2022 keskimääräiset tuotot suosituimmista yhdistelmärahastoista sekä keskimääräiset tuotot suosituimmista matalariskisistä korkorahastoista. Taulukosta nähdään, että sekä yhdistelmärahastot että korkorahastot ovat olleet vuoden 2022 osalta keskimäärin 13–14 prosenttia pakkasella.

Heikko vuosi on myös selvästi laskenut rahastojen 3 vuoden annualisoituja tuottoa. Yhdistelmärahastojen 3 vuoden annualisoidut tuotot ovat hädin tuskin pysyneet plussalla 0,6 prosentin vuosituotolla, mutta korkorahastot ovat tuottaneet kolmen vuoden aikana keskimäärin -4,0 % vuosittain.

Suosituimpiin yhdistelmä- ja korkorahastoihin on sijoitettu yhteensä peräti 63,5 miljardia euroa. Joulukuun aikana sijoittajat lisäsivät varoja kaikkiin muihin rahastoluokkiin paitsi euroalueen valtiolainoihin.

Vastaavat vuodet epätodennäköisiä

Historiassa vastaavanlaiset vuodet, jossa sekä osakkeiden että korkosijoitusten tuotot jäävät pakkaselle, ovat harvinaisia. Vaikka vuosi 2022 oli rankka yhdistelmärahastoille, ei niiden tulevaisuus ole kuitenkaan täysin synkkä. Pitkäaikaisen sijoittajan näkökulmasta osakkeiden arvostustasojen tullessa alas ja korkojen noustessa molempien omaisuusluokkien pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat nousseet.

Korkojen jyrkkä nousu on tasoittunut vuoden 2022 loppupuolesta lähtien, mutta mikäli korot lähtisivät vielä nousuun tarkoittaisi tämä edelleen korkorahastojen laskua. Pidämme korkojen nousua nykytasoista kuitenkin melko epätodennäköiseltä inflaation käännyttyä laskuun.

Tällä hetkellä rahojen makuuttaminen pankkitileillä ei myöskään houkuta, sillä inflaatio syö juuri tällä hetkellä rahan arvoa historiallisen nopeasti.

Mikäli vuoden 2023 sijoitusympäristö mietityttää, niin tule kuuntelemaan torstaina 26.1.2023 Sijoittaja.fi:n ilmaista webinaaria vuoden 2023 sijoitusnäkemyksestä.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat