Syysdipin pohja lähestyy – Seuraa korkojen käännettä!

Osakemarkkinoilla käynnistyi syysdippi, joka on historiallisten merkkien valossa jäämässä lyhyeksi. Mitkä signaalit ennakoivat laskun loppua?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Osakemarkkinoilla käynnistyi syysdippi, joka on historiallisten merkkien valossa jäämässä lyhyeksi. Mitkä signaalit ennakoivat laskun loppua?

Syysdipin pohja lähestyy – Seuraa korkojen käännettä!

Osakemarkkina kääntyi alamäkeen elokuun puolivälin jälkeen, jolloin sijoittajien sentimentti nousi villinä ja suuret osakeindeksit kolistelivat keskeisiä teknisiä vastustasojaan. Alamäki sai lisävauhtia viime perjantaina Fedin pääjohtaja Powellin puheen jälkeen.

Markkinoilta voi odottaa rytinää vielä ainakin viikon päivät sijoittajien reagoidessa Powellin puheen jälkimaininkeihin. Parhaiten markkinan vakautuminen ilmenee korkomarkkinoilla. Selkeä merkki osakemarkkinan syysdipin pohjan lähestymiselle olisi valtionlainojen nousukäänne (=korkojen käännös laskuun). Samat merkit nähtiin myös kesän pörssiromahduksessa: korkomarkkina kääntyi muutama päivä ennen osakemarkkinan kesäkuun pohjaa.

Mikäli historia pitää kutinsa, kesän pohjia ei enää testata ja syysryskeen päätyttyä loppuvuonna nähdään vahvaa nousurallia. Tätä skenaariota puoltavat teknisten signaalien lisäksi mm. riskilainamarkkinoiden vahva startti karhumarkkinan pohjilta, matala sentimentti ja sijoittajien riskipositiot, vakaana pysyttelevä työllisyyskehitys ja maltillinen riskilainojen korkoero. Kausiluonteisesti Yhdysvaltojen kongressin välivaalivuosina markkinapohja nähdään tavallisesti syyskuun puolivälissä.

Suurin riski huonommalle skenaariolle on se, että talous hyytyy ennakoitua nopeammin, jolloin pörssiyhtiöiden tulokset laskevat ja että Fed ampuu korkopolitiikassa yli. Tällöin tilanne osakemarkkinoiden pohjien testauksen suhteen pitää arvioida uudelleen. Seuraamme tilannetta markkinaympäristössä ja artikkelein.

Kuva: MarketGauge. Yhdysvaltojen kongressin välivaalivuosina markkinapohja nähdään tavallisesti syyskuun puolivälissä.

Riski-indikaattorit kertovat riskien noususta ja lähestyvästä pohjasta

Riski-indikaattorit ovat asteittain siirtyneet selkeästä ”Opportunistisesta” markkinatilanteesta epävakaampaan ympäristöön. Viime viikolla sentimentti-indikaattori siirtyi pois ”Suosi osakkeita” -tilasta ja markkinariski-indikaattorin lyhyt suunta kääntyi nousuun. Tällä viikolla myös momentti-indikaattori palasi takaisin karhumarkkinaan.

Markkinariskien lyhyt suunta on noussut korkeammalle tasolle, kuin tasoitettu markkinariski-indikaattori. Tämä ennakoi myös varsinaisen riski-indikaattorin nousukäännettä, mikä tavallisesti yhdistyy osakemarkkinan laskuun. Sijoittajien onneksi sentimentti lähestyy nopeasti ”äärimmäisen pessimismin” ympäristöä, jossa laskumarkkinat lähes poikkeuksetta viimeistään päättyvät. Myös kausittaisuus ennakoisi vuoden lopun nousurallin alkavan syyskuun puolivälin tuntumassa.

Kuva: Sijoittaja.fi Markkinaympäristö. Sentimentti lähestyy äärimmäisen pessimismin ympäristöä.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
New call-to-action
Sijoittajan valinnat