Fedin pääjohtajan puhe romahdutti osakemarkkinat

Fedin pääjohtaja Powell puhui osakemarkkinat jyrkkään laskuun ja lasku jatkunee tällä viikolla. Mikä Powellin puheessa säikäytti markkinat ja miten sijoittajan kannattaa toimia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fedin pääjohtaja Powell puhui osakemarkkinat jyrkkään laskuun ja lasku jatkunee tällä viikolla. Mikä Powellin puheessa säikäytti markkinat ja miten sijoittajan kannattaa toimia?

Powellin puhe Jackson Holella ”yllätti” sijoittajat

Odotetussa vuosittaisessa puheessaan Jackson Holessa Fedin pääjohtaja Jerome Powell vahvisti, että Fed taistelee voimakkaasti käytössä olevilla työkaluillaan inflaatiota vastaan. Fed on tehnyt neljä koronnostoa pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 2,25 – 2,50 prosenttia. Markkinat ovat nousseet edellisen koronnoston jälkeen siinä toivossa, että Fed alkaisi rauhoittaa koronnostotahtia.

Powell sanoi, ettei nyt ole hetki pysähtyä, vaikka ohjauskorot ovat jo tasolla, jota ei pidetä kasvua stimuloivana tai hidastavana. ”Samalla kun korkeammat korot, hitaampi kasvu ja heikommat työmarkkinaolosuhteet laskevat inflaatiota, ne tuovat myös kipua kotitalouksille ja yrityksille”, hän sanoi valmistelevassa lausunnossa. ”Nämä ovat valitettavat kustannukset inflaation vähentämisestä. Mutta hintavakauden palauttamisen epäonnistuminen merkitsisi paljon suurempaa tuskaa.”

Edeltävien viikkojen aikana markkinoilla oli ehditty jo ilakoida inflaation kääntymisestä laskuun. Kuluttajahintaindeksi ja henkilökohtaisten kulutusmenojen hintaindeksi, osoittivat, että hinnat eivät juuri muuttuneet heinäkuussa, mikä johtui suurelta osin energiakustannusten jyrkästä laskusta.

Samaan aikaan talous on hidastumassa. Etenkin rakentaminen on romahtamassa nopeasti, ja ekonomistit odottavat, että viimeisen puolentoista vuoden aikana tapahtunut rekrytointivauhti jäähtyy. Powell kuitenkin varoitti, että Fedin tarkastelujakso on laajempi kuin kuukauden tai kahden mittainen, ja Fed jatkaa toimia, kunnes inflaatio laskee lähemmäksi kahden prosentin pitkän aikavälin tavoitetta.

Inflaatio ennen kasvua

Keskuspankin johtaja lisäsi, että ”hintavakauden palauttaminen edellyttää todennäköisesti kiristävän politiikan säilyttämistä jonkin aikaa. Powell myös sanoi, että historiassa on varoittavia esimerkkejä ennenaikaisesta rahapolitiikan löysentämisestä.

Powellin viesti oli selvä. Nyt inflaation torjunta on tärkeämpää kuin talouskasvu.

Tätä olemme pitäneet markkinakatsauksissa yhtenä suurimmista riskeistä. Fed tappaa talouskasvun liian aggressiivisella politiikalla. Markkina tulkitsi Powellin viestin niin, että on riski, että Fed menee liikkeissään yli.

Syyskuussa nähdään kolmas perättäinen 0,75 prosenttiyksikön nosto?

Heinäkuun kokouksessa Fed nosti ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä, mutta viestitti, että nopein ohjauskoron nousutahti on takana. Markkinat ennustivat syyskuun noston olevan 0,50 prosenttiyksikköä.

Powellin Jackson Holen puheen jälkeen kolmas perättäinen 0,75 prosenttiyksikön nosto näyttää todennäköisemmältä. Powell sanoi, että päätös ”riippuu datasta ja talosnäkymistä”. Jossain vaiheessa on todennäköisesti tarkoituksenmukaista hidastaa ohjauskoron nostovauhtia.

Markkinat tulkitsivat puheen niin, että todennäköisyys 0,75 prosenttiyksikön nostolle on nyt korkeampi syyskuun kokouksessa kuin 0,50 prosenttiyksikön nosto.

Fed ei halua toistaa 70-80-luvun tapahtumia

Powell kertasi historiaa ja sanoi, ettei Fed halua toistaa 70-80-luvun virheitä. Inflaatio kiihtyi vuosina 1976-1980 vielä nykyisiäkin tasoja korkeammalle ja se taittui vasta aggressiivisten koronnostojen jälkeen 80-luvulla.

Fed nosti ohjauskorkoa 80-luvun alussa peräti 20 prosenttiin, joka aikaansai yli vuoden kestävän taantuman. Ohjauskorko laski silloiselle normaalille tasolle vasta viisi vuotta myöhemmin.

Tätä virhettä nykyinen Fed ei halua toistaa ja Powell totesikin, ettei taantuma ole väistämätön seuraus Yhdysvaltain taloudelle, mutta totesi, että inflaation hallitseminen on ratkaisevan tärkeää, jos Fed aikoo välttää 80-luvun kaltaisen lopputuloksen.

Inflaatiosta tekee tympeän se, että ihmiset eivät kiinnitä siihen juurikaan huomiota, kun se on alhainen, mutta paljonkin, kun se on korkella. Mitä kauemmin inflaatio on korkealla, sitä syvemmälle odotukset pysyvästä korkeasta inflaatiosta juurtuvat ihmisiin.

Sijoittajan näkökulma

Edellisviikkojen nousuralli perustui ajatukseen, että inflaatiopiikki on takana ja Fed rauhoittaa koronnostotahtia. Markkina ehti mennä ajatuksenjuoksussa niin pitkälle, että se odotti jo ohjauskoron laskuja vuonna 2023.

Powell kuitenkin korosti sitä, ettei kiristävää rahapolitiikkaa voi muuttaa korkean inflaation ympäristössä elvyttäväksi liian aikaisin. Silloin toistetaan 70-80-luvun virheet.

Fed aikoo pitää kiristävää rahapolitiikkaa yllä vuonna 2023. Inflaation pitää kääntyä selvään laskuun ja olla normaalilla tasolla jonkin aikaa ennen kuin Fed muuttaa politiikkaa. Talous hidastuu ja työllisyystilanne heikkenee. Fedin mukaan taantuma/lama voidaan kuitenkin välttää.

Osakemarkkinoille inflaation tappaminen noin vuodessa on parempi kuin tilanteen pitkittyminen vuosiksi. Markkina on kuitenkin kärsimätön, mistä syystä se laski selvästi Powellin puheen jälkeen ja lasku jatkunee tällä viikolla.

Emme usko, että kesäkuun pohjia tullaan testaamaan. S&P 500 -indeksi kävi silloin 3636 pisteessä. Mahdollista on, että markkina käy lähellä sitä noin 3800 pisteessä. Korkeasta ohjauskorosta kärsivät osakkeet laskevat eniten. Näitä ovat kasvu- ja teknologiaosakkeet.

Nykytasoilta tämä tarkoittaisi 5-6 prosentin laskua S&P 500 -indeksissä. Lasku voi jäädä tätä pienemmäksikin ja uskomme, että lasku kannattaa käyttää ostopaikkana. Ei kuitenkaan all in -paikkana, sillä syksyn mittaan nähdään todennäköisesti vielä lisää kuoppaista menoa.

Fed voi käyttää vahvaa retoriikkaa yhtenä rahapolitiikan aseena. Fedille riittää, että markkina uskoo, mitä Fed voi tehdä. Sen ei tarvitse nostaa ohjauskorkoa 4 prosentin tasolle ja pitää sitä siellä vuoden 2023 loppuun tappaakseen inflaation. Sille riittää, että markkina hoitaa tilanteen heidän puolestaan. Fed on kuitenkin korostanut kerta toisensa jälkeen olevansa datariippuvainen. Fed on myös aiemmin käyttänyt voimakasta retoriikkaa, jolla on saanut aikaan haluamansa lopputuloksen tarvimatta itse tehdä kaikkia toimia. On mielenkiintoista seurata, onko tämä jälleen taktiikkana.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat