Osallistu osakeantiin!

Riskilainamarkkinoilta voimakas signaali osakkeille – ”Suosi osakkeita”

Riskilainamarkkinat antoivat heinäkuussa voimakkaan positiivisen signaalin osakkeille, mikä käänsi osakemarkkinat nousuun. Riskien käänne yhdistettynä pessimistiseen sentimenttiin käänsi Sijoittaja.fi:n riskimallin ”Suosi osakkeita” -tilaan.

Julkaistu: 27.07.2022 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Riskilainojen korkoeron laskusta voimakas tuki osakkeille

Pitkään odotettu osakemarkkinan nousujakso on vihdoin täällä. Korkojen nousu ja kiihtyvä inflaatio ovat kurittaneet osakemarkkinaa raskaasti koko alkuvuoden, kun inflaatioluvut ovat ylittäneet ennusteet kerta toisensa jälkeen. Samalla riskilainojen korkoerot (ja useat muut riskimittarit) ovat kohonneet trendinomaisesti yläviistoon koko kevään ja alkukesän, mikä on pitänyt Sijoittaja.fi:n riskimallit tiiviisti ”Vältä osakkeita” -tilassa.

Arvelimme kesäkuun lopulla, että kohonnut pessimismi ja pari viikkoa aiemmin alkanut raaka-aineiden hintojen lasku voisi antaa toivoa lähiaikoina nähtävälle (ainakin viikkojen tai kuukausien mittaiselle) käänteelle. Riskilainojen korkoero saavutti huippunsa 5.7., ja kääntyi nopeasti ympäri osakemarkkinoiden seuratessa kuuliaisesti perässä.

Bespoke Investment Groupin mukaan edellisinä 9 kertana, kun riskilainojen korkoero tuli alas yli 0,75 %-yksikköä 3 viikon aikana, S&P 500 -osakeindeksi nousi keskimäärin 22 % seuraavan vuoden aikana.

Taulukko: Bespoke Investment Group

Sijoittaja.fi:n Riskimalli: ”Suosi osakkeita”

Viime viikolla markkina kääntyi nousuun ja samalla Markkinaympäristön riskimalli siirtyi ”Suosi osakkeita”-tilaan.

Nousun taustalla oli mm. 1) äärimmäisen ylimyyty ja ylipessimistinen markkinatilanne sekä 2) voimakas riskilainojen korkoeron lasku alkukuun huippulukemista.

  • Markkinariski-indikaattori on ”Opportunistisessa” tilassa eli kohonneella tasolla, mutta selvässä laskussa. Vastaavissa ympäristöissä nähdään usein lyhytaikaisia voimakkaita nousuralleja.
  • Sentimentti-indikaattori on ”Suosi osakkeita”-tilassa: Ylenpalttinen pessimismi tarjoaa markkinalle lisää nostetta.
  • Momentti-indikaattorin mukaan markkinan pitkän aikavälin trendi on yhä karhumarkkinassa. Lyhyet ja voimakkaat nousurallit ovat keskeinen osa karhumarkkinaa.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy