Sykliset osakkeet ennätyspainossa juuri ennen Ukrainan kriisiä

Sykliset osakkeet (energia, perusmateriaalit ja pankit) ovat alkuvuoden ylivoimaisia tuottokuninkaita. Sijoittajien positiot, sentimentti ja tekniset indikaattorit ovat kohonneet ääritasoille. Vastaavat hetket ovat usein ajoittuneet lähelle nousurallin huippuja ja käänne alas voi olla käynnissä jo nyt.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Sykliset osakkeet (energia, perusmateriaalit ja pankit) ovat alkuvuoden ylivoimaisia tuottokuninkaita. Sijoittajien positiot, sentimentti ja tekniset indikaattorit ovat kohonneet ääritasoille. Vastaavat hetket ovat usein ajoittuneet lähelle nousurallin huippuja ja käänne alas voi olla käynnissä jo nyt.

Markkinatilanne pähkinänkuoressa

 • Ukrainan kriisi romahdutti kurssit
 • Markkinariskit nousussa:
  • Korkomarkkinat ennakoivat laskulle jatkoa.
  • Riskilainojen korot nousussa ja korkoerot korkeimmalla tasolla yli vuoteen.
 • Finanssi- ja taantumariskit matalalla tasolla.
 • Sentimentti pessimistinen, mutta ei vielä äärimmäisen pessimistinen.
  • Hedgerahastojen positiot ja sijoittajien johdannaissuojaukset yhä neutraalilla tasolla.
  • BofA:n osakemarkkinoiden rahavirtamittari edelleen 88 persentiilissä (”Very Bullish”).
  • Tekniset indikaattorit eivät ole ylimyydyssä tilanteessa.
 • Osakemarkkinoiden momentti heikko:
  • Ennen Ukrainan tilanteen eskaloitumista laskutrendissä mm. OMX Helsinki, Venäjä (MOEX ja RTS), Nasdaq 100 ja Russell 2000.
  • Tällä viikolla myös suuryhtiöindeksit S&P 500 ja STOXX Europe 600 rysähtivät tukitasojensa alapuolelle.
  • Indeksien komponentit laaja-alaisessa alamäessä.

Ukrainan tilanteen kiristyminen on nyt kaikkien medioiden kärkiuutisena, ja sotatila näkyy myös pörsseissä. Pörssikurssien kehityksen kannalta muita merkityksellisiä voimia ovat lisäksi markkinakatsauksessa luettelemamme korkojen nousu, Fedin toimet, inflaatio ja hidastuva talouskasvu. Tällä hetkellä markkinatilanne ei ole osakkeiden näkökulmasta positiivinen ja tilannetta kannattaa vielä seurata ennen isompia ostoja.

Liikennevalomallimme on risk off

Tutustu Markkinaympäristöön

Sijoittajilla kaikkien aikojen suurin ylipaino myöhäissyklisissä osakkeissa

Muun osakemarkkinan sulaessa alta, yksi osakejoukko on yltänyt massiiviseen nousuralliin ennen Ukrainan kriisin eskaloitumista. Sykliset osakkeet (energia+materiaalit+pankit) ovat hyötyneet korkojen noususta ja raaka-aineiden hintojen noususta.

Nousun uskottiin kestävän, koska: keskuspankkien ennakoidaan kiristävän korkoja voimakkaasti lähivuosina, ja raaka-aineilla on taustapuhurina mm. kehittyvien markkinoiden kasvava kuluttajakysyntä ja heikko tarjonta pitkään jatkuneiden vähäisten pääomasijoitusten vuoksi. Myös sijoittajat tuntuvat ostaneen tarinan täysillä, ja hypänneen sankoin joukoin kelkkaan mukaan.

Esimerkiksi Bank of American salkunhoitajille teettämä Fund Manager Survey (FMS) kertoo sijoittajien positioiden syklisissä osakkeissa olevan vuosikymmenen korkeimmissa lukemissa. Ikävä kyllä FMS:n sijoittajien ajoitus syklisissä osakkeissa on historiallisesti ollut kehno: jokainen vahva ylipaino on osunut lähelle syklisten osakkeiden huippuja.

Kuva: MacroOps & BofA Global Research

Myös Sijoittaja.fi:n käyttämät mittarit kertovat näiden osakesektorien, raaka-aineiden ja korkojen siirtyneen tai olevan siirtymäisillään ns. volatiiliin nousumarkkinaan, jossa nähdään valtaosa nousumarkkinoiden huipuista. Syklisten osakkeiden ongelma on lisäksi se, että syklin kääntyessä osakkeet tulevat korkeamman riskinsä vuoksi voimakkaasti alas.

Toisinaan nousurallit voivat kestää pidempään kuin yksikään sijoittaja osaisi ennustaa. Tästä huolimatta näille markkinoille sijoittavan on syytä noudattaa suurta varovaisuutta korkeiden positioiden ja sentimenttilukemien aikana, sillä käänteet voivat olla nopeita ja voimakkaita. Näin näyttää olevan myös nyt, kun Ukrainan kriisi on eskaloitunut sodaksi. Käynnissä oleva kurssilasku kannattaneekin käyttää kasvuosakkeiden ostopaikkana. Tässä artikkelissa valmis ostoslista parhaista.

Tutustu Markkinaympäristöön

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat