New call-to-action

Fortumille tulossa miljarditappio Ukrainan kriisistä

Fortum osinko

Fortum on yksi Ukrainan kriisin suurimmista kärsijöistä Helsingin pörssissä. USA:n presidentti Biden haluaa pysäyttää Nord Stream 2 -kaasuputken ja Fortum kärsii tytäryhtiö Uniperin kautta tästä miljarditappion.

Julkaistu: 23.02.2022 Kirjoittaja:

Fortum osakkeet Ukraina

USA asettaa lisäpakotteita Venäjälle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkisti uusia pakotteita Venäjälle. USA pyrkii saamaan Venäjän valtionvelan pois länsimaiden rahoituksesta. Biden julkisti pakotteita kahdelle Venäjän valtio-omisteiselle rahoituslaitokselle, VEB:lle ja Promsvjazbankille, sekä Putinin lähipiirille.

Puheessaan Biden kertoi, että Yhdysvallat haluaa varmistaa sen, että Nord Stream 2 -kaasuputkihanke ei toteudu. Saksa ilmoitti myös jäädyttäneensä hankkeen.

Uniper rahoittanut Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta arviolta miljardilla eurolla

Fortumin osake on ollut viimeisen kahden kuukauden ajan selvässä laskussa. Ukrainan kriisi on kärjistynyt ja useat suomalaisosakkeet ovat laskeneet tilanteesta johtuen. Tässä artikkelissa olemme luetelleet kärsijöitä. Fortumin osake on ollut yksi merkittävimmistä kärsijöistä.

Uniper on yksi Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen rahoittajista. Hanke on venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin omistama ja alkuperäinen investointisuunnitelma oli 9,5 miljardia euroa, josta Uniperin osuus oli 950 miljoonaa euroa. Hanke on 95 prosenttisesti valmis. Uniper on myöntänyt hankkeelle lainaa, mutta ei ole paljastanut tehtyjen investointien määrää. Maaliskuussa Uniper ilmoitti, ettei rahoita hanketta enempää. Mikäli hanke ei toteudu, on todennäköistä, ettei Uniper saa myöntämiään lainojaan takaisin. Myönnetyn rahoituksen arvioidaan olevan luokkaa miljardi euroa.

Uniper ei avannut Nord Stream 2 -riskejä juuri 23.2.2022 julkaistussa tilinpäätöksessä. Yhtiö kertoi, että Uniper analysoi parhaillaan Nord Stream 2 -projektin keskeytymisen vaikutuksia rahoitusasemaan, nettovaroihin ja tuloksiin. Olemattomien tietojen antaminen Nord Stream 2 -projektista on hyvin erikoista, sillä näin merkittävät riskit pitäisi olla sijoittajien tiedossa. Investointien ja myönnettyjen lainojen suuruutta ei kerrottu myöskään 2020 vuoden tilinpäätöksessä.

Fortumkaan ei ole kertonut salamyhkäisestä projektista aiemmissa katsauksissaan. Fortum julkaisee tilinpäätöksensä vasta 3.3.2022. Todennäköisesti Uniper joutuu kirjaamaan Nord Stream 2 -hankkeen alas vuoden 2022 aikana, jolloin se näkyy myös Fortumin tuloksessa. Tappio lienee miljardiluokkaa. Tällä erällä ei ole kassavirtavaikutusta, mutta se heikentää molempien yhtiöiden vakavaraisuutta ja osingonmaksukykyä. Lisäksi Fortumin Russia-segmentti kärsii Ukraina-kriisistä ruplan heikentymisen vuoksi. Kriisillä tuskin kuitenkaan on vaikutusta Fortumin Russia-segmentin sähkön- ja lämpövoimaloiden toimintaan.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy