Osakemarkkinoiden paniikkilasku laajenee

Osakemarkkinat on vallannut paniikki. Tärkeimmät indeksit ovat korjausliikkeessä. Tämä ei kuitenkaan ole osakemarkkinoilla tavatonta. Miten toimia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinat on vallannut paniikki. Tärkeimmät indeksit ovat korjausliikkeessä. Tämä ei kuitenkaan ole osakemarkkinoilla tavatonta. Miten toimia?

Indeksit korjausliikkeessä

Osakemarkkinoiden lasku alkoi suosituista teknologia-alan kasvuosakkeista. Nasdaq 100 -indeksi on laskenut jo 12,9 % marraskuun huipuista. Tämä on keskiarvoa syvempi lasku koronan jälkeisessä markkinassa. Aiemman neljän laskun keskiarvo on nimittäin ollut 9,8 %. Syyskuussa 2020 indeksi laski 14 % ja nyt ollaan jo lähellä sitä.

Indeksi on teknisen analyysin perusteella laskutrendissä. Esimerkiksi 50 päivän liukuva keskiarvo on 16 012 pistettä ja 200 päivän liukuva keskiarvo on 15 003 pistettä.

S&P 500 -indeksi lähestyy korjausliikettä

S&P 500 -indeksi on laajemman hajautuksen vuoksi kestänyt markkinalaskua teknologiaindeksiä paremmin. Indeksi on laskenut 8,3 % huipuista.

Myös S&P 500 -indeksin trendi on teknisen analyysin perusteella vahingoittunut. S&P 500 -indeksin 50 päivän liukuva keskiarvo on 4 665 pistettä ja 200 päivän liukuva keskiarvo on 4 429 pistettä.

Helsingin pörssi myös korjausliikeessä

Helsingin pörssin kehitystä kuvaava OMX Helsinki hintaindeksi on myös päätynyt korjausliikeeseen. Indeksi on tullut viime päivät pystysuoraan alas ja on nyt 11,1 % viime vuoden huippuja alempana.

Helsingin pörssi ei ole teknologia- tai kasvuosakepainotteinen, mutta indeksi on laskenut silti voimakkaasti. Syynä tähän on sijoittajien vallannut paniikki mieliala. Vain harva osake Helsingin pörssissä on kestänyt markkinan laskiessa.

Sijoittajan näkökulma

Osakemarkkinat on vallannut paniikki. Syitä avaamme tarkemmin Osakemarkkinoiden kaksi skenaariota -analyysissamme. Olennaiset ovat nousevat korot ja haukkamainen Fed, korkeat valuaatiot ja hidastuva kasvu.

Sijoittajat haluavat nyt selvästi laskea riskipositioita ennen Fedin tämän viikkoista kokousta ja alkanutta tuloskautta. Netflixin tulos sai esimerkiksi jäätävän vastaanoton.

Osakemarkkinoiden heilahtelut kuuluvat sijoittamiseen. Vuodesta 1997 lähtien Nasdaq indeksi on laskenut 52 viikon huipuista korjausliikkeeseen 22 kertaa. Viimeisen viiden vuoden aikana tämä on tapahtunut joka vuosi. Silti osakkeet ja etenkin teknologiaosakkeet ovat tarjonneet parasta pitkän aikavälin tuottoa.

Sijoittajan ei siis kannata panikoida, vaan käyttää kylmästi pahimmat laskupäivät ostopaikkoina. Tässä täytyy kuitenkin olla ostostrategia, ettei käy kylmästi.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Tunnetuimmat sijoitustyylit, joita sijoittajat käyttävät
New call-to-action
Sijoittajan valinnat