Markkinakatsaus: Markkinoiden kaksi skenaariota vuodelle 2022

Markkina- ja sijoitusnäkemyksemme vuodelle 2022. Kuusi olennaista poimintaa markkinatilanteesta ja osakemarkkinoiden kaksi skenaariota vuodelle 2022. Mitä sijoituskohteita suosia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkina- ja sijoitusnäkemyksemme vuodelle 2022. Kuusi olennaista poimintaa markkinatilanteesta ja osakemarkkinoiden kaksi skenaariota vuodelle 2022. Mitä sijoituskohteita suosia?

Markkinatilanne

Poimimme Markkinaympäristö-osiosta tärkeimmät kuvaajat, jotka kertovat tämänhetkisestä markkinatilanteesta.

Tutustu Markkinaympäristöön

Korot nousussa

Korot ovat nousseet voimakkaasti kaikkialla maailmassa vuoden lopusta lähtien. Tämä on laskenut etenkin korkean arvostustason kasvuosakkeiden kursseja. USA:ssa valtion 10-vuotinen lainankorko on jo lähellä kahta prosenttia. Yksi korkoja nostava tekijä on USA:n keskuspankki Fed, joka on varoittanut korkoja nostavista toimista vuodelle 2022.

Korkospread kaventunut

Myös lyhyempi korko on noussut nopeasti, mikä on laskenut korkospreadia USA:ssa. Matala korkospread tulkitaan taloudessa yleensä heikoksi signaaliksi, koska markkina tulkitsee talouskasvun hidastuvan.

Inflaatio korkealla

Yksi korkoja nostava tekijä on ollut inflaatio, joka on pysytellyt koko vuoden 2021 korkealla. Inflaatiota selittää osaltaan heikot vertailuluvut vuodelta 2020, mutta myös inflaatio-odotus on korkeammalla kuin vuosikymmeniin. USA:n 5 vuoden inflaatio-odotus on tällä hetkellä 3 % ja Euroopassakin yli 2 %.

Talouskasvu odotetusti hidastuu

Talouskasvu toipui nopeasti koronakriisistä ja vauhti on selvästi hiipunut vuoden 2021 lopussa. Globaliisti talouskasvun odotetaan olevan kehittyneissä maissa 3,5 prosentin luokkaa vuonna 2022.

Osakkeiden arvostuskertoimet historiaa korkeammalla

Arvostustasot ovat tulleet osakemarkkinoilla alas, mutta ovat edelleen selvästi yli historiakeskiarvojen.

Tuloskasvu hidastuu

Samaan aikaan pörssiyritysten tuloskasvu hiipuu. Q4:lle ennustetaan vielä vahvaa yli 20 %:n tuloskasvua, mutta vuonna 2022 tuloskasvun ennakoidaan jäävän alle 10 prosenttiin.

Osakemarkkinoiden kaksi skenaariota vuonna 2022

Alla on kaksi näkemyksemme mukaan todennäköisintä skenaariota vuodelle 2022. Näiden lisäksi annamme 10-20 prosentin todennäköisyyden muille skenaariolle, jotka voivat olla mitä tahansa.

1 Fed tuhoaa markkinat ja talouskasvun (todennäköisyys 20-30 %)

Fed puhui aiemmin, että koronnostot alkavat vasta vuonna 2023-2024. Joulukuun lopussa Fed ennusti 2-3 koronnostoa ja piti talouskasvua tärkeimpänä tavoitteena. Muutamassa viikossa Fed on kääntänyt takkinsa. Johtajat ovat puhuneet, että inflaatiota vastaan taisteleminen on tärkein tehtävä. Fed on puhunut jopa 4-5 koronnostosta sekä taseen supistamisesta. Tämä tarkoittaisi velkakirjojen myyntejä, mikä nostaa edelleen markkinakorkoa. Fedin toimet ovat jo nyt nostaneet lyhyttä korkoa sekä pitkää korkoa. Pitkä korko on kuitenkin noussut hitaammin. Riskinä on että Fed toimii liian aggressiivisesti. Korot nousevat nopeasti. Talouskasvu hidastuu merkittävästi. Pörssiyritysten tuloskasvu pysähtyy. Osakkeet laskevat selvästi, sillä arvostustasot ovat edelleen historiatasoja selvästi korkeammalla. Lasku voi olla S&P 500 -indeksitasolla noin 20 %.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Kempower matkalla kohti IPO-hintaa?
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatiotahti jatkoi laskussa
Sijoittajan valinnat