Suomi Fundamentti ja Strategiamestari -mallisalkut voittivat indeksit

Suomi Fundamentti tuotti mallisalkuista parhaiten joulukuussa. Koko vuoden 2021 tuotoksi Suomi Fundamentille muodostui hurja 33,8 %. Eri omaisuusluokkiin sijoittava Strategiamestari ylsi 19 prosentin tuottoon.

Juho Toratti
Juho Toratti

Suomi Fundamentti tuotti mallisalkuista parhaiten joulukuussa. Koko vuoden 2021 tuotoksi Suomi Fundamentille muodostui hurja 33,8 %. Eri omaisuusluokkiin sijoittava Strategiamestari ylsi 19 prosentin tuottoon.

Suomi Fundamentti tuotti vuonna 2021 yli 33 %

Suomi Fundamentti -mallisalkku – Suomalainen osakemallisalkku

Marraskuussa tapahtuneen pienen notkahduksen jälkeen Suomi Fundamentti palasi takaisin kasvu-uralle, ja se nousi +5,4 %. Vertailuindeksinä toimiva OMX Helsinki Cap nousi myös joulukuun aikana, mutta sen +4,6 %:n kasvu jäi mallisalkustamme. Päättyneenä vuonna 2021 Suomi Fundamentti tuotti huimat +33,8 %, vertailuindeksin tuoton jäädessä +25,3 prosenttiin. Kehitys on ollut mukavaa katseltavaa, sillä mallisalkku on noussut koronakriisin pohjilta reippaasti yli 100 %. Toki on huomioitava, että Suomi Fundamentin riski on yleisindeksiä jonkin verran korkeampi.

Pitkässä juoksussa Suomi Fundamentti on pystynyt vakuuttavaan tuottoon, mutta riski on ETF-salkkuja korkeampi. Suomalaisista osakkeista pitävälle Mallisalkut-osiosta löytyy myös Suomi Laatuosake, joka on selvästi Suomi Fundamenttia matalariskisempi.

Suomi Fundamentti -mallisalkun tuottokehitys viimeiseltä 12 vuodelta verrattuna OMX Helsinki Cap -tuottoindeksiin.

Suomi Laatuosake -salkku panostaa kotimaisiin laatuyhtiöihin

Suomi Laatuosake on oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä myös Sharevillessa. Joulukuussa Laatusalkku tuotti +2,2 %. Lue Suomi Laatuosake -salkunhoitajan viimeisin salkkukatsaus.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

ETF-mallisalkku Passiivinen Kulupihtari – kulutietoisen sijoittajan vaihtoehto

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkku – 50 % osakkeet, 50 % korot

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkkumme tuotti joulukuussa +2,0 %, kun lähinnä vastaavat vertailurahastot nousivat +2,2 %. Joulukuussa parhaiten tuottivat mallisalkusta löytyvät suuriin eurooppalaisiin, amerikkalaisiin ja japanilaisiin yhtiöihin sijoittavat rahastot. Eniten tuotti Stoxx Europe 600 -indeksiä seuraava ETF, joka nousi joulukuussa +5,9 %. Puolestaan heikoiten pärjäsi kehittyneiden valtioiden liikkeellelaskemiin velkakirjoihin sijoittava ETF, joka laski joulukuussa -2,0 %.

Vuonna 2021 Passiivinen Kulupihtari tuotti +14,2 %, joka on saman verran kuin vertailurahastojen tuotto päättyneenä vuonna. Edellisenä vuonna 2020 Passiivinen Kulupihtari tuotti +4,8 % ja vertailurahastot +5,9 %. Kulupihtarissa 50 % varoista on sijoitettuna osakkeisiin ja 50 % korkoihin. Mallisalkun volatiliteetti on ollut noin puolet OMX Helsinki Cap -indeksin volatiliteetista.

Pitkässä juoksussa mallisalkkumme on voittanut tasaisesti Suomen suosituimmista yhdistelmärahastoista koostetun salkun. Tuottoeroa on kertynyt mallisalkkumme eduksi yli 50 %-yksikköä. Ero syntyy pääosin kuluerosta. Mallisalkkumme hallinnointikustannus on vain noin 0,2 %, kun hallinnointikustannus rahastosalkussa on 1,5 %.

Passiivinen Kulupihtari -mallisalkun tuottokehitys viimeiseltä 15 vuodelta verrattuna keskimääräiseen vertailurahastoon.

Strategiamestari – laajasti hajauttava strategia-ETF-mallisalkku

Strategiamestari -mallisalkku – Laaja hajautus omaisuusluokkiin

Laajasti eri omaisuusluokkiin hajauttava Strategiamestari-mallisalkun tuotto oli joulukuussa +2,3 %, kun taas vertailuindeksi nousi +1,6 %. Joulukuussa parhaiten tuotti iSharesin eurooppalaisista yhtiöistä koostuvan, ESG-vaatimusten mukaan seulotun indeksin kehitystä seuraava ETF, joka nousi 6,4 %. Hyvälle kakkossijalle ylsi niin ikään iSharesin ETF, joka seuraa suhteellisen aliarvostettujen MSCI-World -osakkeiden joukosta muodostuvaa indeksiä – tuottoa ETF:lle kertyi +5,7 %.

Strategiamestarin sijoituskohteet eivät kärsineet kovin suuria tappioita joulukuussa. Huonoimman tuoton teki kuitenkin Xtrackersin eurooppalaisiin katettuihin joukkolainoihin sijoittavan indeksin kehitystä seuraava ETF, joka laski kuun aikana -0,9 %. Toiseksi eniten (-0,4 %) laski PIMCON niin ikään katettuihin joukkolainoihin sijoittava ETF.

Päättyneenä vuonna 2021 Strategiamestari tuotti 18,8 % ja vertailuindeksi 15,8 %. Vertailukohteena voi käyttää vuotta 2020, jolloin Strategiamestari tuotti +10,3 % ja vertailuindeksi +6,2 %.

Strategiamestari -mallisalkun tuottokehitys viimeiseltä 8 vuodelta, verrattuna vertailuindeksiin.

Katso mallisalkkujen sisältö!

Mallisalkut-osiossa tarjolla on laajasti hajauttavia ETF-salkkuja sekä kaksi kotimaisiin osakkeisiin sijoittavaa osakesalkkua. Korkeamman riskin tuottohakuinen Suomi Fundamentti ja matalariskisempi Suomi Laatuosake. Katso kaikki mallisalkut kätevästi yhdeltä sivulta.

Tutustu mallisalkkuihin tästä!

Vaihtoehtoiset sijoitussalkut

Nykyisessä äärimatalan koron markkinaympäristössä suosimme vaihtoehtoisia korkotuoton lähteitä listatun korkomarkkinan sijaan. Tätä varten seurannassamme on Sijoittaja Corporate Financen yrityslainasalkku, vertaislainoihin sijoittava Fellow Finance -salkku ja kiinteistövakuudellisiin yrityslainoihin sijoittava EstateGuru -salkku.

SijoittajaPRO Corporate Finance -yrityslainasalkku 1.1.2017 – 30.9.2021

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat olivat heinäkuun loppuun mennessä sijoittaneet 68 rahoituskierrokselle. Alla olevassa taulukossa on salkun tilanne oletuksella, että jokaiseen kierrokseen olisi osallistunut 10 000 euron sijoituksella. Jokainen sijoittaja määrittää itse oman sijoitettavan summan, joka voi olla esimerkin summaa pienempi tai suurempi.

Sijoittajan tuotto muodostuu yrityslainojen korkotuotoista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä 10,0 %.

SijoittajaPRO Corporate Financen yrityslainasalkun tilannekuvaaja 1.1.2017 - 30.9.2021.

Haluatko lisätietoa yrityslainakohteista?

Fellow Finance -salkku

Nykyiseen markkinatilanteeseen sopivat erinomaisesti vaihtoehtoiset sijoituskohteet. Tällainen on vertaislainoihin sijoittava Fellow Finance –salkkumme.

Fellow Finance -salkku on oikealla rahalla (30 000 euroa) perustamamme vertaislainoihin sijoittava salkku, joka on tuottanut noin 7,1 % vuotuistettuna tuottona. Salkun kehitystä voi seurata täältä. Fellow Finance -salkku on tuottanut tasaista tuloa ja sopii tähän markkinatilanteeseen erinomaisesti tuottavana ja riskiä hajauttavana vaihtoehtona.

Seuraa Sijoittaja.fi:n Fellow Finance -vertaislainasalkkua!

EstateGuru-salkku

Kiinteistövakuudellisten yrityslainojen mallisalkku on toteutettu oikealla rahalla (10 000 euroa) EstateGuru-palvelussa. Ensimmäiset sijoitukset salkkuun on tehty vuonna 2019 lokakuun loppupuolella.

EstateGuru-lainoissa on aina vakuutena kiinteistö, joka antaa sijoitukselle turvaa yksittäisten yritysten maksuhäiriötilanteissa ja laskumarkkinoilla. EstateGuru-salkun keskikorko on tällä hetkellä noin 10,2 %, eikä salkussa tai EstateGuru-palvelun historiassa ole toistaiseksi toteutunut luottotappioita.

Lunasta etu rekisteröitymällä EstateGuruun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat