Suomi Fundamentti -mallisalkun TOP-osakkeet joulukuussa 2021

Suomi Fundamentti -mallisalkun salkkukatsaus. TOP 3 -osakkeissa syklisiä ja vakaampi Citycon, joka yrittää strategiamuutoksella saada kurssin nousuun.

Julkaistu: 03.12.2021 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat Suomi Fundamentti-mallisalkku

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

Kuluvana vuotena Suomi Fundamentti on tuottanut 27 % ja indeksi 19,8 %. Marraskuussa Suomi Fundamentti ja indeksi laskivat, Suomi Fundamentti 2,6 % ja indeksi 1,9 %.

Mihin mallisalkku sijoittaa?

 • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
 •  Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
  • Tyypillisesti salkussa on hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Suomi Fundamentin TOP-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjestä löytyy syklisiä osakkeita. TOP 3 -sijoitukset ovat SSAB, Outokumpu ja Citycon. Volatiliteetti kertoo osakkeen kurssivaihtelusta ja näistä kolmesta Outokummun volatiliteetti on selvästi korkein. Citycon on joukon matalariskisin. Cityconin kurssi on laahannut pitkään, mutta yhtiö yrittää nyt strategiamuutosta, jotta saisi kurssiin nostetta. Teräsyhtiöt sitä vastoin nauttivat parhaasta markkinatilanteesta pitkään aikaan, mikä näkyy yhtiöiden tuloksissa.

Q3/2021 SSAB:n liikevaihto oli 2 522 M€ (analyytikoiden ennuste 2 499,1 M€) ja oikaistu liikevoitto 580 M€ (ennuste 455,3 M€). Vuoden aikana SSAB on lujittanut asemansa terästeollisuuden vihreän muutoksen johtavana voimana, ja Q3 aikana SSAB valmisti maailman ensimmäiset erät fossiilivapaata terästä ja toimitti ne asiakkaalleen Volvo Groupille. SSAB:n tuloskehitys jatkui vahvana vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä. Korkeat teräksen hinnat yhdessä vahvan ja vakaan sisäisen suorituksen kanssa mahdollistivat sen, että yhtiö ylitti edellisen neljänneksen ennätystuloksen suunnitelluista huoltoseisokeista huolimatta. SSAB:n Q3 liikevoitto 5 800 MSEK (580 M€) on yhtiön ennätystulos yksittäiselle vuosineljännekselle. Yhtiö arvioi Q4 kehityksen jatkuvan hyvänä. Kuitenkin Eurooppalaisilla teräsmarkkinoilla kysyntä on jatkossa epävarmaa, muun muassa puolijohdepulan takia, joka vaikuttaa ensisijaisesti autoteollisuuteen. 

Q3/2021 Outokummun liikevaihto oli 1 949 M€ (analyytikoiden ennuste 1 921 M€) ja oikaistu liiketulos 234M€ (ennuste 172,5 M€). Outokummulta osattiin odottaa erittäin vahvaa tulosta, mutta tulos oli silti ennusteita parempi. Ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat 8 prosenttia toisesta neljänneksestä, mutta hinnat nousivat ja kannattavuustoimenpiteet etenivät, mitkä näkyivät suoraan tulosrivillä. Viimeksi Outokummun tulos on ollut tällä tasolla 9 kuukauden jälkeen vuonna 2007. Nettovelka väheni 749 miljoonaan euroon ja velkaantumisaste on enää 25 %. Euroopassa markkinoiden huomattava toipuminen koronaviruspandemiasta jatkui. Americasin oikaistu käyttökate nousi 84 miljoonaan euroon vahvassa markkinatilanteessa. Myös Ferrochrome-liiketoiminta-alueen tulos oli hyvä. Johto ei ollut täysin tyytyväinen Euroopan komission julkaisemaan esitykseen hiilitulleista. Ne eivät suojaa riittävästi hiilivuodolta. Outokumpu haluaa olla vastuullisin teräsyhtiö. Yhtiö aikoo lisäksi nostaa käyttökatteen parantamistavoitteen 250 miljoonaan euroon vuoden 2022 loppuun mennessä. Oikaistun käyttökatteen arvioidaan olevan korkeampi vuoden 2021 neljännellä neljänneksellä kuin kolmannella neljänneksellä.

Q3/2021 Cityconin operatiivinen liiketulos oli 44,7 M€ (ennuste 47,2 M€). Nettovuokratuotot olivat 51,3 miljoonaa euroa (Q3/2020: 52,9). Lasku johtui ensimmäisellä kvartaalilla toteutetuista divestoinneista. Vahvemmat valuuttakurssit paransivat nettovuokratuottoja 0,8 miljoonalla eurolla. Vertailukelpoiset nettovuokratuotot kasvoivat 0,4 % edellisvuoteen verrattuna. Johdon mukaan kauppakeskusten toiminta on jo lähes koronaa edeltävällä tasolla. Johdon mukaan nykyiset asuinrakennusoikeudet ovat nykyarvostustaan merkittävästi arvokkaampia, ja toisaalta osoittaa sen, että yhtiön välttämättömyyshyödykkeisiin ja päivittäistavarakauppaan nojautuvien keskuksies tuottovaatimuksien tulisi laskea kansainvälisten sijoittajien etsiessä vakaata tuottoa. Johdon mukaan nykyinen osakekurssi ei heijasta ainutlaatuisen portfolion ja siihen sisältyvien kehitysmahdollisuuksien luontaista arvoa.

Arvostusluvut edulliset

Suomi Fundamentin sijoitusstrategiana on ostaa riskikorjatulla odotetulla tulostuotolla edullisia osakkeita. Kuten alla olevasta Osaketyökalusta löytyvästä taulukosta voi havaita TOP 3- osakkeiden arvostusluvut ovat erittäin edulliset.

Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö

Alla olevassa taulukossa koko Suomi Fundmanetti -mallisalkun sisältö. Sen näkee myös mallisalkkusivuilta, josta löytyy useita salkkuvaihtoehtoja eri tyyliselle sijoittajalle. Suomi Fundamentista löytyy nyt useita syklisiä materiaalit- ja teollisuussektorin osakkeita, mutta myös kulutussektorin edullisia osakkeita.

Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy