Osakemarkkinat kipusivat uusiin huippuihin Fedin kokouksen jälkeen

Suuret osakeindeksit nousivat kaikkien aikojen huippuihin Fedin kokouksen jälkeen. Nousulle jatkoa povaavat nousun laaja-alaisuus, markkinariskien lasku ja kausittaisuus.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Suuret osakeindeksit nousivat kaikkien aikojen huippuihin Fedin kokouksen jälkeen. Nousulle jatkoa povaavat nousun laaja-alaisuus, markkinariskien lasku ja kausittaisuus.

Fed vähentää kvantitatiivista elvytystä 15 miljardilla dollarilla kuukaudessa

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Powell kertoi keskiviikon kokouksessa, että Fed vähentää joukkovelkakirjojen netto-ostoa 15 miljardilla kuukaudessa nykyisestä 120 miljardista. Fed pitää korkeaa inflaatiota edelleen väliaikaisena ilmiönä, vaikka se on asiasta hieman aiempaa epävarmempi.

Markkinoiden pahimpia pelkoja hitaampi osto-ohjelman alasajo tukee talouskasvua ja osakemarkkinaa. Ilmoituksen jälkeen ”sijoittajien pelkokertoimena” tunnettu VIX-indeksi laski päivän päätteeksi matalimmalle tasolle sitten koronakriisin alun ja tärkeimmät Euroopan ja Yhdysvaltojen suuret osakeindeksit nousivat kaikkien aikojen huippulukemiin.

Kuva: TradingView. Suuret osakeindeksit läpäisivät vastustasonsa ja nousivat uusiin huippulukemiin.

Laaja-alainen nousumarkkina pitää korjausliikkeen riskin matalana lähikuukausina

Alkanut nousu on laaja-alaista, ja sillä on takanaan vahva momentti. Syysdipin jälkeisessä nousussa ovat mukana suurten yhtiöiden lisäksi nyt myös pienet ja keskisuuret yhtiöt.

Myös Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori on kääntynyt laskuun, ja kausittaisuus tukee osakkeita seuraavat kuukaudet. Historiallisesti vastaavissa ympäristöissä korjausliikkeen riski lähikuukausina on ollut matala.

Sentimentti kuumenemassa

Sijoittajien riskipositiot eivät purkautuneet merkittävästi syysdipissä, joten markkinan uuden nousuvaiheen käynnistyessä sijoittajien riskinotto on jo ennestään kohonneella tasolla. Korkea riskinotto näkyy selvästi kyselytutkimuksista koostetussa Sijoittaja.fi:n sentimentti-indikaattorissa, joka on noussut vauhdikkaasti syysdipin jälkeen ja lähestyy jo nyt ylioptimistista tasoa.

Mielenkiintoista tuoreissa sentimenttikyselyissä on, että jopa kaikkein skeptisimmät sijoittajat (laskua odottavat) ovat heittäneet pyyhettä kehään ja ostavat vimmalla osakkeita. Markkinoiden hintakäyttäytymisessä ei kuitenkaan näy vielä merkkejä laaja-alaisesta ylikuumenemisesta yksittäisiä sektoreita lukuun ottamatta, mikä antaa tilaa nousun jatkumiselle.

Sijoittaja.fi:n sentimentti-indikaattori lähestyy jo ylioptimistista tasoa.

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat