Kausittaisuus suosii jälleen osakkeita – Pohja takana?

Markkinatunnelmat ovat kaksijakoiset: tarjolla on hyviä perusteluja niin nousun kuin laskun puolesta. Kausittaisuus kuitenkin vihjaa, että syksyn markkinalasku ja -heilunta voi olla pian historiaa.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Markkinatunnelmat ovat kaksijakoiset: tarjolla on hyviä perusteluja niin nousun kuin laskun puolesta. Kausittaisuus kuitenkin vihjaa, että syksyn markkinalasku ja -heilunta voi olla pian historiaa.

Kausittaisuus tarjoaa myötätuulta osakkeille

Kausittaisuus on keinahtamassa jälleen osakemarkkinoille suotuisaan vaiheeseen. Historiallisesti osakemarkkinoille riskisimmät kuukaudet ovat syys- ja lokakuu. Näinä kuukausina tappioiden todennäköisyys on vuoden suurin ja markkinoiden heilunta vuoden korkein.

Tunnelmat markkinoilla ovat kaksijakoiset. Markkinoilla on ilmoilla yhä runsaasti epävarmuutta, mikä näkyy esimerkiksi riskirajaa hipovassa Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattorista sekä sijoittajien varovaisuudessa korkomarkkinoilla. Toisaalta esimerkiksi kryptovaluuttojen markkinalla näkyy vahvoja merkkejä riskinoton paluusta.

Perusolettama voisi siis olla, että edessä on edestakaista sahausta ja heiluntaa kunnes saadaan lisää merkkejä nousun tai laskun puolesta. Kausittaisuus vihjaa, että kryptovaluuttojen ralli voi ennakoida pian alkavaa nousujaksoa myös osakemarkkinoilla.

Volatiliteetti kääntyy laskuun lokakuun jälkeen

Osakemarkkinoiden kausittaisuus (ks. toukokuuilmiö) näkyy kenties kaikkein selkeimmin osakkeiden odotettua heiluntaa mittaavasta, sijoittajien pelkokertoimenakin tunnetusta, VXO-indeksistä (“alkuperäinen” VIX-indeksi). Historiallisesti volatiliteetti-indeksi saavuttaa pohjansa tyypillisesti alkukesästä ja kääntyy nousuun syksyä kohti mentäessä. Lokakuun jälkeen volatiliteetti kääntyy jälleen laskuun.

Karkeasti ottaen volatiliteetti-indeksi käyttäytyy käänteisesti osakemarkkinaan nähden: volatiliteetin ollessa matalalla osakkeet ovat huipuilla ja volatiliteetin ollessa huipuilla osakkeet tekevät pohjakosketuksensa.

Kausittaisuus volatiliteetissa: Volatiliteetti kasvaa syksyä kohden ja kääntyy lokakuussa laskuun.
Volatiliteetti saavuttaa yleensä huippunsa lokakuussa

Poikkeuksellinen nousupiikki markkinaheilunnassa

Viime viikkoina markkinoiden heilunta on ollut poikkeuksellisen korkeaa suhteessa osakemarkkinan varsin maltilliseen alamäkeen. Millaisia tuottoja vastaavat nousumarkkinan volatiliteettipiikit ovat ennakoineet historiassa?

Sentimentrader.com on tutkinut taaksepäin vuoteen 1928 saakka tapauksia, joissa S&P oli 5 %:n sisällä kaikkien aikojen huipuista ja 10 päivän volatiliteetti nousi usean kuukauden huippuihin. Seuraavan kuuden kuukauden aikana indeksi nousi 91 prosentina kerroista (21/22).

Kuva: SentimentTrader. Markkinaheilunnan piikki härkämarkkinoilla ennakoi lähes poikkeuksetta nousua seuraavan 6 kk aikana

Osakemarkkinoiden kausittainen pohja (pian) takana

Osakemarkkinoiden kausittaisuus on kääntynyt vihdoin myötätuuleksi (tai kääntymässä piakkoin).

Historiallisesti S&P 500 -osakeindeksin kausittainen pohja on osunut lokakuun 9. päivälle. Toisaalta pelkästään viime vuosia tarkastellessa kausittainen pohja on saavutettu vasta hiukan myöhemmin – lokakuun 28. päivä.

Kuva: MacroOPS. Osakemarkkinoiden kausittainen pohja nähdään tyypillisesti lokakuussa

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön
Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat