Markkinariski-indikaattori kääntyi laskuun

Markkinanousu sai lisää taustajoukkoja tuekseen: Loppukesän ja syksyn matalan tuottojakson ennakoinut markkinariski-indikaattori kääntyi laskuun.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Markkinanousu sai lisää taustajoukkoja tuekseen: Loppukesän ja syksyn matalan tuottojakson ennakoinut markkinariski-indikaattori kääntyi laskuun.

Markkinariski-indikaattori ennakoi syysdipin

Kesäkuun lopulla nousuun lähtenyt Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori ennakoi osuvasti osakemarkkinoilla loppukesästä ja syksystä globaalisti koetun matalan tuottojakson. Osakkeet kääntyivät alamäkeen ensimmäisenä kehittyvillä markkinoilla, kunnes laskujakso levisi lopulta globaaliksi korjausliikkeeksi.

Uutisvirta paljasti aikanaan useita syitä laskulle: koronaviruksen neljännen aallon kiihtyminen ja talouden hidastuminen, globaalit tuotantopullonkaulat, Kiinan suurimman asuntorakentajan Evergranden ongelmat, Kiinalaisten teknologiayhtiöiden sääntelyn kiristyminen, FEDin elvytyksen hidastuminen ja korkojen nousu jne.

Markkinariski-indikaattori kääntyi laskuun

Nyt Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori on jälleen käännepisteessä. Markkinariski-indikaattori kääntyi laskuun käytyään syys-lokakuun dipissä merkittävämmän karhumarkkinan riskirajaa hipovalla tasolla. Riskien suunta lyhyellä aikavälillä palasi riskirajan alapuolelle 14.10. ja nyt myös tasoitettu Markkinariski-indikaattori vahvistaa käänteen.

Historiallisesti vastaavat riskien laskukäänteet ovat olleet yksiä parhaista ostopaikoista vahvassa nousutrendissä kiitävillä osakemarkkinoilla. Viime vuosina vastaavilta tasoilta alkanut markkinariskien laskukäänne nähtiin vuoden 2016 joulukuussa ja uudelleen vuoden 2020 lokakuussa. Molempia tapahtumia seurasi voimakas nousuralli seuraavan vuoden aikana. Todennäköisyydet puoltavat jälleen vahvaa nousurallia, jonka syitä uutisvirta aikanaan paljastanee.

Markkinariski-indikaattori kääntyi laskuun käytyään riskirajalla lokakuun puolivälissä.

Myös kausittaisuus on keinahtanut jälleen osakemarkkinoille suotuisaan vaiheeseen. Historiallisesti markkinapohja on nähty useimmiten lokakuun 9. päivän tienoilla. Lue lisää artikkelista Kausittaisuus suosii jälleen osakkeita – Pohja takana?

Vältä riskit ja löydä ostopaikat markkinaympäristön avulla

Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät osakemarkkinoita, talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Markkinaympäristö kuuluu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.

Tutustu Markkinaympäristöön

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat