Think Drinks osakenanti käynnissä

Tulosanalyysit: KONE, Cargotec ja Konecranes

Markkina ennakoi suurten teollisuusosakkeiden tuotanto- ja kustannushaasteet. Kaikki yhtiöt jäivät tulosennusteista. Kolmikosta yllättäen Cargotec näyttää tällä hetkellä houkuttelevimmalta.

Julkaistu: 28.10.2021 Kirjoittaja:

cargotec KONE konecranes osakkeet tulokset

Nousseet kustannukset ja toimitusketjun ongelmat pilasivat tulokset

Kirjoitimme aiemmin teollisuusosakkeiden tuotantohaasteista ja siitä, miten nämä näkyvät jo yhtiöiden kursseissa. Markkina oli oikeassa ja tuotantohaasteet sekä nousseet kustannukset olivat juuri niin vaikeita kuin ennakoitiin. KONE, Konecranes ja Cargotec jäivät kaikki analyytikoiden tulosennusteista, joita oli jo ennakkoon laskettu. Näyttää siltä, että Valmet ja Wärtsilä ovat teollisuusosakkeista parhaimmassa asemassa Q3-tuloskauden perusteella.

KONEen haasteet jatkuvat ja kurssi tuskin elpyy seuraavien kuukausien aikana

KONE laski yllättäen ohjausta ja kertoi Kiinan markkinan jäähtymisestä. Nämä tarkoittavat sitä, että kurssi ei käänny laskutrendistä tulevien kuukausien aikana.

KONEen liikevaihto kasvoi oli 2 610 M€ (ennuste 2 691 M€) ja oikaistu liiketulos 326,5 M€ (ennuste 341 M€). Liikevaihto ei kasvanut vertailukaudesta ja tulos heikkeni. Saadut tilaukset kasvoivat selvästi vertailukaudesta. Tilauskanta oli 6,6 % vertailukautta korkeammalla ja vahvistui myös Q2:sta. Johdon mukaan kysyntä elpyi useilla markkinoilla ja tilaukset kasvoivat myös Kiinassa. Valitettavasti Kiinan kiineistömarkkinan aktiviteetissa alkoi näkyä merkkejä maltillisesta hidastumisesta, kun likviditeettirajoitteisiin liittyvä epävarmuus kasvoi vuosineljänneksen aikana. Tällä viitattiin Evergrande-kriisiin. Johto on kuitenkin vakuuttunut tulevista kasvumahdollisuuksista. Toimitusketjutilanne oli haastava ja kustannusympäristö alkoi vaikuttaa liikevoittoon kvartaalin aikana. Johto uskoo sen rasittavan tulosta myös tulevien vuosineljännesten aikana. Ohjausta laskettiin kannattavuuden osalta. Oikaistun liikevoittomarginaalin odotetaan olevan välillä 12,4 ja 12,8 % (aiemmin 12,4 – 13,0). 

Cargotecin tilauskanta paisui

Cargotecin tilauskanta on vahva ja nyt jo 20 % korkeammalla kuin Q3/2019 (aikaa ennen pandemiaa). Myyntiä on siten siirtynyt tuleville kvartaaleille ja näkymät hyvät. Johdon mukaan kustannusten nousu saadaan kompensoitua tehdyillä hinnankorotuksilla.

Cargotecin liikevaihto oli 822 M€ (analyytikoiden ennuste 881 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 64,8 M€ (ennuste 74,5 M€). Tilauskanta kasvoi 54 % vertailukaudesta ja vahvistui myös Q2:sta. Saadut tilaukset kasvoivat 33 %, mutta olivat selvästi alemmalla tasolla kuin Q2:lla. Cargotecin tärkeimmät kysyntäajurit – satamissa käsiteltävien konttien määrä, rakentamisaktiviteetti, uusien alusten tilausmäärät – jatkoivat vahvaa kasvuaan. Komponenttipula ja globaalit logistiikkahaasteet rajoittivat edelleen yhtiön kykyä vastata kasvaneeseen kysyntään. Johto arvioi näiden vaikutusten liikevaihtoon olleen noin 50 miljoonaa euroa vuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Johto myös arvioi, että komponentti- ja logistiikkahaasteiden jatkuvan pitkälti samanlaisina myös vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös raaka-aineiden, komponenttien ja rahtikuljetusten hinnat olivat vuosineljänneksen aikana korkealla tasolla. Yhtiö on luottavainen, että pystyy pääosin kompensoimaan kohonneet kustannukset alkuvuoden aikana tekemillä hinnankorotuksilla. Ohjaus ennallaan. 

Konecranesin suoritus lähes identtinen

Konecranesin tilauskanta oli 4 % korkeammalla kuin 2019/Q3-tasolla. Tilauksia ei siis ole satanut yhtä paljon kuin Cargotecille. Muuten suoritus oli lähes identtinen.

Konecranesin liikevaihto oli 773,6 M€ (analyytikoiden ennuste 825,7 M€) ja oikaistu liikevoitto 69,2 M€ (ennuste 73,5 M€). Yhtiö onnistui lieventämään maailmanlaajuisen komponenttien saatavuusongelman vaikutuksia, ja oikaistu EBITA-kateprosentti oli 10,0 %, joka on kaikkien aikojen toiseksi paras kannattavuus kolmannella vuosineljänneksellä. Komponenttien saatavuus, asiakkaista johtuvat viivästykset ja muut toimitusketjun rajoitteet vaikuttivat liikevaihtoon noin 60 miljoonalla eurolla. Saadut tilaukset kasvoivat 26 % ja olivat nyt Q3 2019 tasolla. Tilauskanta vahvistui hieman Q2:sta ja oli kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Ohjaus ennallaan. Konecranes odottaa komponenttien saatavuusongelmien, asiakkaista johtuneiden viivästysten ja muiden toimitusketjun rajoitteiden jatkuvan neljännellä vuosineljänneksellä ja vuoden 2022 puolella. 

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.

Tutustu Osaketyökaluun!Kempowerin First North yleisöanti käynnissä


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Kempowerin First North yleisöanti käynnissä

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
TrialboxThink Drinks osakenanti käynnissä
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy