Paljonko korkoa korolle -ilmiö tuottaa 30 vuodessa?

Korkoa korolle -ilmiö on sijoittajan paras ystävä. Laskimme kahden esimerkin avulla, paljonko korkoa korolle -ilmiö tuottaa 30 vuodessa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Korkoa korolle -ilmiö on sijoittajan paras ystävä. Laskimme kahden esimerkin avulla, paljonko korkoa korolle -ilmiö tuottaa 30 vuodessa.

Korkoa korolle -ilmiö

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Jos sijoitat esimerkiksi 1000 euroa, ja saat sille tuottoa 10 %, ensimmäisen vuoden jälkeen sinulla on yhteensä 1100 euroa. Seuraavana vuonna tuottoa saadaan sekä 1000 euron alkupääomalle, että tuotoksi saadulle 100 eurolle.  Tuloksena 1 000 € * 10 % + 100 € * 10 % = 110 euroa.

Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -laskurimme avulla on helppo arvioida korkoa korolle -ilmiön vaikutuksia omien säästöjen karttumiseen. Laskurissa syötetään alkupääoma, tuotto-odotus, sijoitusaika ja kuukausittainen säästösumma.

Laskurissa korko lasketaan kerran vuodessa. Esimerkiksi, jos alkupääoma on 1000 euroa, niin se kasvaa 10 %:n korolla 2594 euroon 10 vuodessa.

Paljonko korkoa korolle -ilmiö tuottaa 30 vuodessa

Moni säästää eläkettä varten ja usein sijoitushorisontti säästämisen alkuvaiheessa on 30 vuotta. Tällöin sijoituspotin loppusumma riippuu saadusta tuotosta, sijoitettavasta alkusummasta sekä kuukausittain säästettävästä määrästä.

Korkoa korolle -ilmiössä avainasemassa ovat tuotto ja sijoitusaika. Mitä pitempi sijoitusaika, sitä pitempään korkoa korolle -ilmiö ehtii jauhaa tuottoa. Esimerkin 30 vuoden sijoitusaika on jo riittävän pitkä, jotta korkoa korolle ehtii kunnolla vaikuttamaan.

Kahden prosentin tuotolla tuotto 14 019 euroa

Lasketaan, paljonko korkoa korolle -ilmiö tuottaa 30 vuodessa, jos alkupääoma on 1000 euroa ja kuukausittain säästettävä summa 100 euroa. Käytetään kahta oletettua tuottoprosenttia. Ensimmäisessä esimerkissä tuottoprosentti on 2 %. Talletustilien korkotuotot ovat tällä hetkellä lähellä nollaa. Sen sijaan korkorahastoista voi olettaa saavan inflaation jälkeen 2 prosentin tuottoa, kun ottaa sijoitushorisontiksi 30 vuotta. Nykyisessä nollakorkoympäristössä tämä voi olla jopa liian korkea tuotto-odotus.

Nämä oletukset antavat loppusummaksi 51 019 euroa. Tämä on ihan mukava summa. Säästämisen osuus tästä summasta on 37 000 euroa, joten tuoton osuudeksi jää 14 019 euroa.

Kahdeksan prosentin tuotolla tuotto 114 824 euroa

Entäpä sitten sijoitus osakemarkkinoille. Oletetaan, että osakkeet tarjoavat 8 prosentin reaalituoton seuraavan 30 vuoden aikana. Reaalituotosta inflaatio on vähennetty, joten loppusummaa voi tarkastella siten kuin sillä olisi sama ostovoima kuin nyt. Pidetään muut tekijät ennallaan ja muutetaan laskurista ainoastaan tuottoa. Esimerkissä sijoituksen arvo sijoitusajan lopussa on 151 824 euroa. Osakesijoituksissa tuoton osuus on peräti 114 824 euroa.

Huikea tuottoero paljastaa korkoa korolle -ilmiöstä olennaisen. Mitä suurempi tuotto, sitä paremmin korkoa korolle -ilmiö toimii, kun sijoitusaika on riittävän pitkä. Siksi eläkesäästäjän kannattaa aina valita sijoituskohteeksi osakkeet tai muut korkean tuoton (ja maltillisen riskin) sijoituskohteet.

Suositut korkoa korolle -artikkelimme

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat