Osallistu osakeantiin!

Jälkisyklisten Cargotecin ja Konecranesin vahva tilauskertymä lupaa hyvää osakekursseille

Parhaat osinko-osakkeet Suomesta

Cargotecin ja Konecranesin ennätystilauskannat kertovat vahvasta investointikysynnästä. Molempien yhtiöiden liikevaihto ja tulos kasvavat tulevina kvartaaleina vahvasti ja kurssi seurannee perässä.

Julkaistu: 30.07.2021 Kirjoittaja:

cargotec konecranes osakkeet tulokset

Tuloskausi on käynnistynyt ja sijoittaja löytää ennusteet ja tuloskommentit helposti Osaketyökalusta. Lue myös Tuloskauden ennakko, jossa ennakoimme, että sykliset ylittävät ennusteet laajalla rintamalla.

Tyypillisesti materiaalit- ja energiasektorin yhtiöt ovat etusyklisiä ja osa teollisuussektorin osakkeista jälkisyklisiä. Talouden kääntyessä nousuun etusyklisten kysyntä kiihtyy ensimmäiseksi. Tällaisia Helsingin pörssissä ovat muun muassa SSAB, Outokumpu, Metsä Board, UPM ja Stora Enso.

Jälkisyklisiä ovat Cargotec ja Konecranes. Investointihyödykkeiden kysyntä kasvaa voimakkaasti taloussyklin alkukiihdytyksen jälkeen. Yhtiöiden liikevaihdoissa ja tuloksissa tämä näkyy viiveellä. Ensin kasvanut kysyntä näkyy tilauksissa, joka on sijoittajan tärkeimpiä lukuja teollisuusosakkeita seuratessa. Cargotec raportoi kaikkien aikojen korkeimman tilauskannan ja tilauskertymän. Konecranes kaikkien aikojen korkeimman tilauskannan ja 39 %:n kasvun tilauksissa.

Ennätysvahvoihin tilauslukuihin peilaten tulosjulkistusten jälkeiset kurssilaskut tuntuvat oudoilta. Historiassa kurssikehityksen ja tilausten kehityksen välillä on ollut vahva korrelaatio. Siksi ennakoimme, että molempien yhtiöiden kurssit korjaavat tulevien viikkojen aikana.

Cargotec

Cargotecin liikevaihto oli 835,0 M€ (analyytikoiden ennuste 834,0 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 70,0 M€ (ennuste 66,2 M€). Vuoden 2021 toinen vuosineljännes poikkesi merkittävästi vertailukaudesta. Markkinatilanteen palautuminen viime vuoden vaikeasta pandemiatilanteesta sekä vuoden 2020 lopulla alkanut taloudellisen aktiviteetin vilkastuminen lisäsivät edelleen Cargotecin ratkaisujen kysyntää. Katsauskaudella yhtiön saamat tilaukset lähes tuplaantuivat, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Cargotecin liikevaihto nousi 13 prosenttia vertailukaudesta, joskin globaalit logistiikkahaasteet ja toimitusketjun komponenttipulat ovat pidentäneet yhtiön toimitusaikoja ja rajoittaneet kykyä vastata kasvaneeseen kysyntään. Talouden toipuminen pandemiasta on näkynyt myös raaka-aineiden, komponenttien ja rahtikuljetusten hinnoissa, mihin Cargotec on varautunut tilanteeseen hinnankorotuksilla ja aktiivisella yhteistyöllä toimittajiemme kanssa.

Pidentyneiden toimitusaikojen ja kohonneiden kustannusten vaikutus näkyy myös seuraavalla vuosineljänneksellä, mutta yhtiö odottaa tilanteen paranevan vuoden loppua kohden. Cargotecin ja Konecranesin yhdistyminen on sujunut suunnitelmien mukaan sekä Cargotec että Konecranes ovat luottavaisia, että vielä tarvittavat hyväksynnät saadaan siten, että sulautuminen voidaan toteuttaa vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon loppuun mennessä. Siihen saakka yhtiöt toimivat täysin erillisinä ja itsenäisinä yhtiöinä.

Ohjaus ennallaan. Cargotec arvioi vuoden 2021 vertailukelpoisen liikevoiton paranevan vuodesta 2020 (227* miljoonaa euroa).

Konecranes

Konecranesin liikevaihto oli 759,3 M€ (analyytikoiden ennuste 755,3 M€) ja oikaistu liikevoitto 57,0 M€ (ennuste 62,1 M€). Konecranes raportoi toisella vuosineljänneksellä neljännen peräkkäisen kannattavuusennätyksen. Kehitystä vauhdittivat liikevaihdon vakaa kasvu ja organisaation korkea suorituskyky. Konecranesin yleinen markkinatilanne jatkoi paranemistaan toisella vuosineljänneksellä, vaikka markkinoilla on edelleen epävakautta koronapandemian vuoksi. Yhtiön tilauskanta kasvoi 41,1 % vertailukaudesta ja kesäkuun lopulla Konecranesin tilauskanta oli ennätyskorkea. Komponenttien saatavuus ja muut toimitusketjun rajoitteet vaikuttivat edelleen yhtiön liikevaihtoon toisella vuosineljänneksellä, mutta siitä huolimatta liikevaihto kasvoi 10,0 % vertailukaudesta.

Yhtiön toimintaan vaikutti myös Saksan heinäkuinen tulvakatastrofi, joka aiheutti vahinkoa Wetterin tehtaalla. Kyseinen tehdas on yksi Konecranesin suurimmista tuotantolaitoksistamme. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta tulvat aiheuttivat fyysisiä vaurioita tuotantolaitoksella. Yhtiö odottaa kurovansa tuotantokuilun umpeen kuukauden kuluessa. Cargotecin kanssa sulautuminen on edennyt täysin Konecranesin strategisten suunnitelmien ja kasvutavoitteiden mukaisesti, ja yhtiön johto uskoo siihen, että sulautuminen saadaan päätökseen vuoden 2022 ensimmäisen puoliskon loppuun mennessä.

Ohjaus ennallaan. Konecranes odottaa liikevaihdon kasvavan vuonna 2021 vuoteen 2020 verrattuna. Konecranes odottaa vuoden 2021 oikaistun EBITA-kateprosentin paranevan vuodesta 2020.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy