Nordeassa instituutiosijoittajia kannatti peesata. Sama ostopaikka nyt Outokummussa.

Nordeassa insituutiosijoittajia kannatti peesata. Päteekö sama strategia Outokummun osakkeeseen. Onko osake edelleen ”osta”?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nordeassa insituutiosijoittajia kannatti peesata. Päteekö sama strategia Outokummun osakkeeseen. Onko osake edelleen ”osta”?

Nordean osake notkahti, mutta lähti sitten nousuun

Sampo myi Nordean osakkeita 7,20 eurolla instituutiosijoittajille marraskuussa. Kirjoitimme tällöin, että vaakakuppimme oli instituutiosijoittajien puolella ja osaketta kannattaisi ostaa. Osake notkahti aluksi, mutta lähti sitten nousuun. Pankkiosakkeiden nousua on tukenut markkinarotaatio. Nordea on nyt 20 % korkeammalla kuin insituutiosijoittajien ostohinta.

Insituutiosijoittajat ostivat Outokumpua 5,15 eurolla

Outokumpu myi osakkeita instituutiosijoittajille 209 miljoonalla eurolla toukokuussa. Osakkeen hinta oli 5,15 euroa. Markkina reagoi uutiseen negatiivisesti ja osake kävi jopa 4,50 eurossa. Osake on pikkuhiljaa palautunut ja yksi syy on se, että Outokumpu kertoi lyhentäneensä velkaansa.

Tämän ansiosta Moody’s nosti Outokummun luottoluokitusta. Velan vähentäminen laski Outokummun vuosittaisia korkokustannuksia noin 18 miljoonalla eurolla. Samalla velkaantuneisuus laski alle tavoitetason. Tavoite on ollut, että nettovelan ja oikaistun käyttökatteen suhde alle kolmen. Nyt nettovelka on 868 miljoonaa euroa, velkaantumisaste 33 prosenttia ja nettovelan ja oikaistun käyttökatteen suhde 2,7. Q2:n jälkeen tilanne on vielä parempi, koska Outokumpu tekee hyvän tuloksen Q2:lla.

Kannattaako instituutiosijoittajia peesata?

Näkemyksemme Outokummun suhteen on, että kannattaa. Nyt eletään noususuhdanteen alkuvaihetta ja silloin perusteollisuuden, kuten materiaalitsektorin, yhtiöt menestyvät. Käänne oli nähtävissä selvästi jo Q3:n jälkeen. Aivan viime kuukautena globaalisti materiaalitsektori on laskenut, mutta 3-6 kk kurssimomentti on silti vahvasti positiivinen. Teknisen analyysin perusteella ostohetki vaikuttaa nyt hyvältä.

Outokummun suoritus Q1:llä oli vahva

Liikevaihto oli 1 673M€ (analyytikoiden ennuste 1 708 M€) ja oikaistu liiketulos 116 M€ (ennuste 69 M€). Toimitukset ja hinnat vahvistuivat. Sekä Europe että Americas tekivät positiivisen tuloksen. Euroopan markkinoilla tuonnin osuus nousi 27 prosenttiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä vaikutti negatiivisesti liiketoimintaan. Outokummun visio on olla asiakkaan ensimmäinen valinta vastuullisessa ruostumattomassa teräksessä. Yhtiö myös haluaa vähentää hiilidioksidipäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2023 mennessä ja olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Ferrokromin Euroopan sopimushinta nousi 1,56 Yhdysvaltain dollariin paunalta toiselle neljännekselle. Ruostumattoman teräksen toimitusten odotetaan kasvavan toisella neljänneksellä 0-5 % ensimmäisestä neljänneksestä. Vuoden 2021 toisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen arvioidaan pysyvän samalla tasolla tai nousevan verrattuna ensimmäiseen neljännekseen. Analyytikot odottavat Q2:lta 121 M€ liiketulosta.

Outokumpu ollut todella heikko sijoitus 2017-2020

Osake kävi 10 eurossa vuonna 2017 ja lasketteli sitten kauppasodan ja koronakriisin vuoksi 2 euroon. Nykyisessä taloustilanteessa Outokummun markkinatilanteen voidaan odottaa pysyvän positiivisena vuoden 2021 ja jopa 2022. Edellisessä kurssirallissa Outokummun osake nousi vahvasti reilun vuoden. Nyt nousujaksoa on takana 7 kuukautta.

Yksi tärkeä tekijä Outokummun tuloksen takana on ferrokromin hinta. Sen hinta Q2:lla on 1,56 USD paunalta. Viimeksi hinta on ollut niin korkealla 2017, jolloin myös kurssi teki viimeisen 5 vuoden ennätykset. Seuraavan 12 kk:n aikana sijoittaja voi odottaa jopa 8-9 euron kurssitasoja. Nämä tosin edellyttäisivät odotuksia parempaa Q2-tulosta ja vahvaa ohjausta Q3:lle. Outokumpu on aiemminkin onnistunut pettämään odotukset, joten ”all in” -taktiikalla osakkeeseen ei kannata sijoittaa. Lisäksi myyntinappi tulee olla herkässä. Kun osake saavuttaa tavoitetuoton, kannattaa niistä irrottautua.

x

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat