Nordean kurssilaskun syynä Sammon osakemyynnit

Sampo myi Nordeaa 7,25 euron hinnalla ja Nordean kurssi romahti. Kannattaako Nordean osaketta ostaa kurssidipistä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sampo myi Nordeaa 7,25 euron hinnalla ja Nordean kurssi romahti. Kannattaako Nordean osaketta ostaa kurssidipistä?

Sampo myi Nordeaa ja kirjasi 222 miljoonan euron tappion

Sampo kertoi pörssitiedotteella myyneensä Nordean osakkeita nopeutetulla tarjousmenettelyllä institutionaalisille sijoittajille. Sammon Nordea-potista lähti 162 miljoonaa Nordean osaketta.

Myyntihinta oli 7,25 euroa osakkeelta ja bruttomyyntitulo 1 174 miljoonaa euroa. Sampo kirjasi myynnistä 222 miljoonan euron tappion, joka näkyy vuoden 2020 viimeisen neljänneksen tuloksessa.

Myynnin jälkeen Sampo omistaa vielä 642 924 782 Nordean osaketta, mikä vastaa 15,9 prosenttia Nordean kaikista osakkeista ja äänioikeuksista. Sampo on myynnin yhteydessä, tietyin poikkeuksin, sitoutunut olemaan myymättä Nordean osakkeita ajanjaksolla, joka päättyy 9.5.2021.

Nordean kurssi laski, joten kannattaako osaketta ostaa?

Nordean kurssi ehti jo nousta mukavasti rokoteuutisen jälkeen, kun sijoittajat siirtyivät syklisiin arvo-osakkeisiin. Sammon ilmoitus niisti Nordean osakkeen arvosta 5 % ja kurssi laske alle Sammon myyntihinnan noin 7,20 euroon.

Osakkeelle on huono merkki se, että pääomistaja myy. Markkinat tulkitsivat, että Sampo ei usko Nordeaan ja haluaa vähentää omistustaan. Optimistinen sijoittaja vastaavasti voi ajatella, että Nordean osakkeille löytyi institutionaalisia sijoittajia, jotka uskovat ja olivat valmiita maksamaan osakkeesta 7,25 euroa. Nyt Nordeaa saa halvemmalla.

Nordean osaketta voi jatkossa tukea markkinarotaatio, jossa sijoittajat jatkavat kasvuyhtiöiden myyntiä ja ostavat arvo-osakkeita. Samoin nousevat korot voivat antaa tukea pankkiosakkeille, kuten Nordealle. Toki myös osakemarkkinoiden ralli hyödyttää yhtiötä, kuten myös paluu normaaliin rokoteuutisen myötä. Paluu normaaliin tarkoittaa vähemmän luottotappioita Nordealle.

Sijoittaja voi itse valita kumpaan leiriin kuuluu. Sampo-leiri on Nallen johdolla SELL. Instikkasijoittajat ovat BUY. Meidän vaakakuppi on lievästi kallellaan instikoiden suuntaan nykyisellä 7,20 euron hinnalla, vaikka Nordea ei meidän suosikkiosakkeiden joukkoon kuulu.

Q3:lla Nordea ylitti ennusteet

Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 2 172 M€ (ennuste 2 111 M€) ja operatiivinen liikevoitto oli 1085 Me (ennuste 958 M€). Tulosta paransi luottotappiovarausten purku, joka oli nettomääräisesti 2 M€. Johdon mukaan kolmannella neljänneksellä tapahtui selvää edistystä kaikilla tärkeimmillä osa-alueilla. Asiakastyytyväisyys on nyt parempi kuin ennen pandemiaa. Asiakkaat saivat käyttöönsä uusia tuotteita ja palveluja. Liiketoiminnan volyymien kasvu jatkui monella osa-alueella, etenkin asuntolainoissa ja säästämisen tuotteissa. Liikevoitto parani 24 prosenttia vuoden 2019 kolmannesta neljänneksestä. Tuotot kasvoivat 4 prosenttia ja kulut vähenivät 6 prosenttia. Nordeaa odottaa nettomääräisten luottotappioiden jäävän alle 1 miljardiin euroon koko vuodelta 2020, mikä vastaa alle 41 pisteen luottotappiotasoa. Suoritus positiivinen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat