Piensijoittajat tappoivat shorttaajat ja tekivät satojen prosenttien voitot

Piensijoittajat ovat jälleen otsikoissa. Tunnetut shorttaajat ovat kärsineet miljardien tappiot piensijoittajien ansiosta. Myös Nokia pääsi mukaan spekulointiin ja se hyödyttää kymmeniä tuhansia suomalaisia sijoittajia. Kerromme, mistä on kyse ja miten tätä peliä kuuluu pelata.

Julkaistu: 27.01.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Piensijoittajien maihinnousu

Koronapandemia on aikaansaanut piensijoittajien maihinnousun, joka hämmästytti jo kesäkuussa markkinoita ja institutionaalisia sijoittajia. Syitä piensijoittajien nousuun ovat:

 • Ihmisillä on enemmän aikaa
 • Rahaa jää säästöön ja sijoitettavaksi, kun matkailu ja vapaa-ajankulut ovat minimissä
 • Keskuspankkien likviditeetti on tukenut markkinoita
 • Markkinoille on vuoden 2020 aikana tullut miljoonia aktiivisia piensijoittajia
 • Sijoittamisesta keskustellaan aktiivisesti sosiaalisilla sijoitusalustoilla ja keskustelupalstoilla, kuten Redditissä

Älä shorttaa tätä markkinaa

Kesäkuussa markkinoilla hämmästeltiin konkurssi-Hertzin parin päivän 600 %:n nousuja. Hurjan nousun jälkeen osake laski lähes 90 %, mutta on taas nousussa. Kaukana kuitenkin kesäkuun huippulukemista.

Taustalla on short squeeze -ilmiö. Osa osakkeista on vahvasti shortattuja. Sijoittajat ovat myyneet osakkeita, joita eivät omista. Ideana on ostaa osakkeet takaisin halvemmalla. Jos näkemys meneekin väärin ja osake nousee, joutuu shorttaaja ostamaan osakkeet kalliimmalla. Jos osake nousee vahvasti, tulee shorttaajalla kiire ostaa osakkeita rajusti, sillä tappiot nousevat muuten astronomisiksi.

Sanoimme toukokuussa, että “älä shorttaa tätä markkinaa“. Ohje on ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan.

Piensijoittajat tappoivat shorttaajat

Piensijoittajat ovat ottaneet Redditin wallstreetbets-keskusteluryhmässä kohteeksi Wall Streetin tunnetut hedge-rahastot, jotka ovat tehneet tuottonsa shorttaamalla. Yksi uhreista on Melvin Capital, joka joutui hakemaan 2,75 miljardin dollarin lisäsijoituksen paikatakseen shorttitappiot.

Yksi Melvin Capitalin shorttaamista osakkeista on ollut GameStop. Yhtiö, jolla on kivijalkaliikkeitä ja verkkokauppa, joissa myydään muun muassa konsolipelejä. Sen liiketoiminta on ollut jo pitkään laskukierteessä. Piensijoittajien marssi yhdistettynä short squeezeen näyttää tältä. Osake on noussut lyhyessä ajassa yli 7000 %. Nousun jälkeen yhtiön markkina-arvo on 23 miljardia dollaria.

Nokia-sijoittajien onnenpotku

Myös Nokia-sijoittajat pääsivät nauttimaan piensijoittajien ryhmäostoista. Osake on noussut viime päivinä vahvasti ja meni Nokia-mittapuulla katosta läpi 27.1.2021. Osakkeen kurssiheilunta on ollut hurjaa ja parhaimmillaan osake oli yli 80 %:n nousussa edellispäivän tasoon verrattuna.

Muita Wallstreetbetsien suosikkeja

Muita Wallstreetbetsien suosikkiosakkeita tällä hetkellä ovat amerikan finnkino AMC, entinen Nokian kilpailija BlackBerry, kuulokkeista tunnettu Koss ja vähittäiskauppaketju Express. Tähtäimessä ovat siis shorttaajien suosikkiosakkeet. Yhtiöt, joiden liiketoiminta on heikossa jamassa, markkina-arvo riittävän alhainen ja riski konkurssille olemassa.

Potentiaalisia uusia kurssinousijoita. Entä mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Jäsenille suunnatussa osiossa etsimme potentiaalisia uusia kurssinousijoita sekä kerromme näkemyksemme, miten tätä peliä kannattaa pelata.Haluatko lukea koko artikkelin?


Tämä sisältö on avoinna vain Sijoittaja.fi -jäsenille.
Liittymällä jäseneksi saat käyttöösi sijoittajan kaikki työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.
Tämä osio ei kuulu Osakesäästötilipalveluun.


Aloita kuukauden kokeilu eurolla!

Oletko jo Sijoittaja.fi -jäsen? Kirjaudu:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy