Piensijoittajat pyörittävät markkinaa ja institutionaaliset sijoittajat ovat ihmeissään

Automaatio sijoittamisessa

Piensijoittajat ovat rynnineet markkinoille massoittain ja saaneet koronanousussa erinomaisia tuottoja. Mitkä tekijät ovat sijoittamisen suosion taustalla? Entä miksi suursijoittajat ovat ryntäyksestä käärmeissään?

Julkaistu: 16.06.2020 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen sosiaalinen sijoittaminen

Miljoonia uusia piensijoittajia on tullut markkinoille koronakriisissä

Koronakriisi on saanut aikaan täysin uudenlaisen ilmiön osakemarkkinoille. Piensijoittajat ovat rynnineet markkinoille ja minkälaisella voimalla!

Koronakriisissä kaikkialla maailmassa ihmiset ovat kotona. Aikaa on paljon. Urheiluvedonlyöntiä ei ole. USA:ssa kuluttajat ovat saaneet jopa suoria tukirahoja pankkitileille.

Nämä tekijät ovat saaneet aikaiseksi sen, että miljoonia uusia piensijoittajia on tullut markkinoille muutaman kuukauden aikana. Lisäksi jo markkinoilla olevat yksityissijoittajat ovat aktivoituneet.

Kaupankäynti maailman suosituimmilla alustoilla on kaksinkertaistunut koronakriisissä. Sama trendi on nähty myös Suomessa. Kaupankäyntivolyymit ovat nousseet selvästi vuoden takaisesta.

Piensijoittajien ostovoima on aiheuttanut markkinahäiriöitä vai onko?

Kaikkein eniten markkinoilla on puhuttanut lentoyhtiöosakkeiden vuoristorata ja maailman parhaimman sijoittajan Warren Buffettin täydellisen huono ajoitus. Buffett on aiemmin sanonut, että varma tapa päästä miljonääriksi on olla miljardööri ja ostaa lentoyhtiöiden osakkeita.

Siitä huolimatta Buffettin Berkshire Hathaway omisti lentoyhtiöiden osakkeita, mutta kertoi Q1:n yhteydessä myyneensä koko potin huhtikuussa miljardien dollareiden tappiolla. Tarkka myyntihetki ja hinta ei ole tiedossa, mutta huhtikuun pohjilta lentoyhtiöiden osakkeet ovat nousseet keskimäärin 50 %. Ajoitus oli siten, miten päin tahansa katsoen poikkeuksellisen huono ja ehkä Buffettin huonoin sijoitus.

Samaan aikaan piensijoittajat ovat ostaneet lentoyhtiöiden osakkeita, mikä havaitiin myös Suomessa Finnairin merkintäoikeusannin yhteydessä. Buffettin tappio oli piensijoittajien voitto – ainakin lyhellä tähtäimellä.

Muita piensijoittajien suosikkeja viime kuukausina ovat olleet energia- ja matkailusektorin osakkeet. Näissä piensijoittajat ovat olleet etulinjassa ja onnistuneet ostamaan osakkeita pohjilta.

Tämä kaikki on hämmentänyt institutionaalisia sijoittajia ja etenkin siksi, että piensijoittajat ovat tehneet riskitreideillään voittoa. Ehkä näitäkin sijoituksia enemmän on kuitenkin hämmentänyt Hertzin osake. Yhtiö on hakeutunut konkurssiin ja kertonut, että osakkeen arvo konkurssissa velkojen maksun jälkeen on nolla. Silti osake nousi 0,80 sentistä yli 5 dollariin muutamassa päivässä. Jälleen yksi piensijoittajien suosikkiosake, jota hedge-rahastot ovat shortanneet.

Juuri nämä piensijoittajien ja institutionaalisten sijoittajien täysin päinvastaiset näkemykset ovat aiheuttaneet hämmennystä ja markkinahäiriöitä. Institutionaalisten sijoittajien mielestä piensijoittajat ovat noobieita ja väärässä. Piensijoittajia puheet eivät juuri hetkauta, kun salkun arvo on tuplautunut muutamassa päivässä.

Muutamassa päivässä satojen prosenttien tuotot

Piensijoittajien ja institutionaalisten sijoittajien vastakkaiset näkemykset ovat johtaneet hurjiin kurssinousuihin ja -laskuihin. Esimerkiksi Hertzin osakkeen 600 %:n nousu aiheutui siitä, että piensijoittajat ostivat massiivisesti osaketta, jota hedge-rahastot shorttasivat (myivät lyhyeksi). Kurssi lähti nousuun ja hedge-rahastot joutuivat lunastamaan lyhyeksimyydyt osakkeet. Tämä on tuttu ilmiö vahvasti shortatuissa osakkeissa ja vahvistaa kurssinousua.

Markkina ei pelkästään ole ollut piensijoittajien ilotulitusta. Torstaina 11.6. markkina romahti 7 % ja moni riskiosakkeilla pelannut kärsi suuret tappiota. Siksi riskienhallinta on avainasemassa. Satojen prosenttien tuotot ovat harvinaisia ja niitä voi seurata 100 %:n tappio. Siksi voitot pitää osata kotiuttaa ja tappiot pitää mahdollisimman pieninä.

Nollakulut houkuttelevat treidaamaan

Suosituimmilla alustoissa, kuten eTorolla, Robinhoodilla, E-Tradella, Ameritradella jne., osakkeiden ostamisesta ja myymisestä ei peritä välityspalkkioita. Piensijoittajat voivat olla juuri niin aktiivisia kuin haluavat, treidata pienehköillä summilla, eivätkä kaupankäyntipalkkiot syö tuottoja. Aktiiviset sijoittajat voivat tehdä sata kauppaa kuukaudessa. Jos välityspalkkio on 5 euroa per kauppa, tekee tämä 500 euroa kuukaudessa kuluja. Tämä on huomattava summa ja jos sitä ei tarvitse maksaa, nousee salkun tuotto merkittävästi.

Uudet alustat ovat yksinkertaisesti parempia kuin vanhat

Uusilla nopeimmin kasvavilla sijoitusalustoilla, kuten eToro, Robinhood ja SoFi, on kymmeniä miljoonia käyttäjiä. Tässä syitä alustojen suosiolle:

 1. Alhaiset kulut.
 2. Mobiiliystävällisyys ja helppokäyttöisyys.
 3. Sijoittamisen sosiaalisuus.
 4. Asiakkaista huolehtiminen.
 5. Osakkeiden osien ostaminen.

Kaikilla suosituimmilla alustoilla kulut ovat erittäin alhaiset. Vain murto-osa perinteisten pankkien ja toimijoiden palkkioista. Usein välityspalkkio osakkeissa on nolla.

Suosituimmat alustat on alunperin rakennettu toimimaan mobiilissa. Siksi ne ovat erityisesti nuorten suosiossa. Lisäksi alustat ovat erittäin helppokäyttöisiä. Osakkeesta saa lisätietoa napin painalluksella ja itse ostaminen on helppoa.

Myös sijoittamisen sosiaalisuus on tärkeä tekijä ellei jopa tärkein. Alustoilla voi tutkia muiden sijoittajien salkkuja ja saada vinkkejä. Sana kiirii nopeaa ja parhaimmat vinkit saavuttavat nopeasti kaikki sijoittajat.

Uudet sijoitusalustat on rakennettu huolehtimaan asiakkaista. Niissä järjestetään webinaareja, koulutusta sekä kerrotaan aktiivisesti, mitä markkinoilla tapahtuu ja mitkä osakkeet ovat sijoittajien suosiossa. Perinteinen pankkiajattelu on ollut sitä, että piensijoittajat tuovat vain hiekkaa pankkitilojen lattioille. Uusille alustoille pienikin sijoittaja on tärkeä ja näitä voidaan palvella digitaalisesti hyvin.

Piensijoittajat eivät pelkästään ole ostaneet senttiosakkeita tai riskiosakkeita. Suosikkien listalla ovat olleet myös Amazon, Apple ja Microsoft. Yksi Amazonin osake maksaa 2600$, Applen 340$ ja Microsoftin 190$. Nämä ovat piensijoittajille suuria kertasijoituksia. Uusien alustojen etu onkin siinä, että sijoittajat voivat ostaa osakkeiden osia. Esimerkiksi 1/10 Amazonin osaketta. Tähän myös jotkut suurimmat välittäjät ovat heränneet ja alkaneet tarjota samaa mahdollisuutta.

Suomen halvin välittäjä kansainvälisiin osakkeisiin

Suomessa nollakuluista välitystä kansainvälisillä osakkeilla tarjoaa vain sijoitusalusta eToro. Lisäksi eTorossa Sijoittaja.fi:n käyttäjät saavat lisäetuja ja palvelu mahdollistaa sosiaalisen sijoittamisen sekä toisten sijoittajen salkkujen kopioimisen helposti. Tämän vuoksi myös me olemme tehneet palveluun kolme salkkua, joista suosituin on disruptiivisiin teknologiaosakkeisiin sijoittava salkku.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy