Uusi laki voi poistaa kiinalaisosakkeet USA:n pörsseistä – miten sijoittajan kannattaa toimia?

USA:ssa on hyväksytty laki, joka voi poistaa kiinalaisosakkeet USA:n pörsseistä. Laki vaikuttaa monen sijoittajan suosikkiosakkeisiin, kuten Alibabaan, NIOon ja JD.comiin. Lue, mistä on kyse ja miten sijoittajan kannattaa toimia.

Julkaistu: 11.12.2020 Kirjoittaja:

kansainvälinen sijoittaminen kiinalaiset osakkeet markkinaympäristö osakkeet

Laki odottaa Trumpin allekirjoitusta

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt lakiesityksen, joka saattaa johtaa satojen kiinalaisyritysten poistamiseen Yhdysvaltojen pörsseistä. Trumpin odotetaan hyväksyvän lähipäivinä lain (Holding Foreign Companies Accountable Act).

Laki koskee ulkomaisia yrityksiä, joiden osakkeet on listattu Yhdysvaltain pörssissä. Se vaatii sallimaan kirjanpidon tarkastuksen valvomisen USA:n viranomaisten toimesta. Jos valvontaa ei hyväksy, yrityksen osakkeet poistetaan pörsseistä. Kiina on kieltäytynyt valvonnasta vedoten omaan lakiinsa.

Yhdysvaltojen pörsseissä on 217 kiinalaisyritystä, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on 2,2 biljoonaa dollaria. Vertailun vuoksi Helsingin pörssin markkina-arvo on alle 300 miljardia.

Mistä on kyse?

Valtataistelu Kiinan ja USA:n välillä on kestänyt jo pitkään. Valtiot ovat edelleen syksyllä 2018 alkaneessa kauppasodassa, vaikka jonkinasteinen sopimus saatiin alkuvuodesta 2020.

SEC (Security United States Securities and Exchange Commission) eli Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio haluaa lopun kiinalaisyritysten kirjanpitoskandaaleille. Mutta ennen kaikkea amerikkalaiset haluavat valvoa omassa maassaan kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä. Ongelma syntyy siitä, että Kiinan lain mukaan on laitonta, että kiinalaiset yritykset ovat ulkomaisten sääntelyviranomaisten valvonnassa.

Seuraavaksi tapahtuu se, että Kiina ja Yhdysvallat alkavat neuvottella lain täytäntöönpanosta ja sen vaikutuksista. Lopputuloksena voi olla, että yritykset, jotka eivät voi täyttää Yhdysvaltojen kirjanpitovaatimuksia, poistetaan USA:n pörsseistä.

Sijoittajan näkökulma

Uusi laki vaikuttaa yli 200 kiinalaisyrityksen osakkeisiin, jotka on listattu USA:han. Laki vaikuttaa kaikkiin sijoittajiin, jotka omistavat USA:ssa listattuja kiinalaisosakkeita tai ETF:iä, jotka sisältävät kiinalaisosakkeita. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata panikoida. Kerromme jäsenosiossa tärkeimmät pointit laista ja sen vaikutuksista sijoituksiin.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy