New call-to-action

Tässä selitykset erikoisen vaalipäivän markkinareaktioille

USA:n vaalipäivästä tuli juuri niin erikoinen kuin ennakkoon pelättiin. Myös markkinareaktiot vaihtelivat. Kertaamme tapahtumat ja selitämme markkinareaktiot.

Julkaistu: 05.11.2020 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet vaalit2020

Miten presidentinvaalit etenivät?

Gallupit ennakoivat Bidenin voittoa, mutta markkinoilla oli muistissa vuoden 2016 yllätystulos. Siksi markkinoilla pelättiin epäselvää vaalitulosta ja kaaosta.

Vaalipäivän aluksi Bidenin voitto näytti todenäköisemmältä, mutta jo alusta lähtien oli selvää, että kisasta olisi tulossa tasainen.

Vaalipäivän edetessä tilanne muuttui radikaalisti. Trump nousi vedonlyöntitoimistoissa suosikiksi.

Iltaa myöten tilanne alkoi kääntyä jälleen Bidenin hyväksi, kun postiäänien laskenta eteni. Demokraatit olivat äänestäneet ennakkoon. Trump alkoi syyttää vaaleja vilpillisiksi ja on esittänyt useita muitakin syytteitä vaaleja, äänenlaskentaa ja demokraatteja kohtaan.

Markkinoille oleellista oli, ettei blue wave toteutunut. Blue wavessa demokraateilla olisi ollut presidentti, ja senaatin ala- sekä ylähuone.

Nevada ratkaisee voiton Bidenille

Tällä hetkellä Bidenin voittoa pidetään lähes varmana, mutta sen vahvistaminen voi kestää jopa kuukauden, jos ääniä lasketaan uudelleen ja lopullista päätöstä haetaan korkeimmasta oikeudesta. Bidenille riittää voitto Nevadassa, josta hän saa 6 ääntä. Trumpin on voitettava kaikki neljä jäljellä olevaa epävarmaa osavaltiota: Nevada, Pennsylvania, North Carolina ja Georgia. Näistä Biden on johdossa Nevadassa ja Georgiassa tilanne on hyvin tasainen.

Lähde: Politico

Osakemarkkinat reagoivat siihen, ettei blue wave toteudu

Osakemarkkinafutuurit reagoivat jo ennen pörssien aukeamista vaalipäivänä siihen, ettei blue wave toteudu. Nasdaqin futuurit olivat vahvassa nousussa ja teollisuuspainotteisen Dow Jonesin futuurit laskussa.

Vaalipäivänä Nasdaq päätyi yli 4 %:n nousuun, S&P 500 yli 2 %:n nousuun ja Dow Jones reilun prosentin nousuun. Huomattavaa on, että S&P 500 ja Dow Jones laskivat selvästi päivän huipputasoista. Tämä voi olla negatiivista markkinoille.

Lähde: TradingView

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi markkinoilla odotetaan Bidenin vahvistamista presidentiksi sekä hänen linjapuhettaan. Vielä ei ole tiedossa, milloin tämä tapahtuu.

Trump ei tule hyväksymään vaalitulosta ja aikoo hakea itselleen mieluista ratkaisua korkeimmasta oikeudesta.

Markkinoille huonoin vaihtoehto olisi se, jossa USA ajautuisi jonkinasteisiin kaaokseen ja kansalaismellakoihin.

Se, että blue wave ei toteudu tarkoittaa sitä, että yritysveron korotus ei todennäköisesti toteudu. Myös suuri infraelvytyspaketti ei toteudu siinä mittakaavassa kuin ennakoitu. Nämä olivat tärkeimmät syyt vaalipäivän markkinareaktioihin. Korkean arvostustason teknologiaosakkeet hyötyvät eniten siitä, ettei yritysveroja koroteta. Lisäksi sijoittajat palasivat teknologiaosakkeisiin, koska inflaatio-odotukset ja sykliset kasvuodotukset laskivat. Esimerkiksi USA:n valtionlainan 10-vuotinen korko laski alle 0,80 %.

Tällä viikolla on vielä Fedin kokous ja perjantain työllisyysraportti, jotka vaikuttavat markkinoihin ja voivat jälleen muuttaa markkinoiden voimasuhteita. Markkinoiden pelkokerroin VIX laski alle 30, mutta on silti korkealla. On myös mielenkiintoista seurata, mitkä ovat Trumpin kommentit, kun keskusteluissa palataan uuteen elvytyspakettiin. Trump voi evätä sen ”vilpilliseen vaaliin” vedoten, mikä olisi vahingollista markkinoille ja taloudelle.

Tulevien päivien ja viikkojen aikana on siten useita markkinaa liikuttavia tekijöitä. USA:n kokonaisvaalitulos oli kuitenkin markkinoille myönteinen, mikä on positiivista pitemmän aikavälin markkinakehitykselle. Vuoden 2016 vaalien jälkeen pörssit nousivat 1,5 vuotta lähes yhtäjaksoisesti. Nyt paheneva koronatilanne ja korkealla oleva VIX aiheuttavat sen, että kurssikehitys tuskin on yhtä tasaisesti nouseva.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy