northcrypto

Vedonlyöntitoimistot ennakoivat, että Trump uusii 2016 vuoden yllätysvoiton

USA:n presidentinvaalien tulosennuste on kääntynyt Trumpin eduksi, ainakin vedonlyöntitoimistoissa. Tilanne on kuitenkin vielä epävarma ja tulosta voidaan hakea jopa korkeimmasta oikeudesta, joka tosin on rebublikaanien hallussa.

Julkaistu: 04.11.2020 Kirjoittaja:

markkinakatsaus markkinaympäristö osakkeet vaalit2020

Tulosennuste kääntynyt vaali-illan aikana

Kirjoitimme vaaliennakossa, että tuoreimmat gallupit ennen vaalipäivää ennakoivat melko selvää voittoa Bidenille. Samoin vedonlyöntisivuilla Biden oli selvä ennakkosuosikki. Neljän vuoden takaiseen yllätykseen ei uskottu.

Tilanne on nyt muuttunut radikaalisti vaalipäivän aikana. Vedonlyöntitoimistoissa Trump on noussut selväksi suosikiksi. Esimerkiksi Betwaylla Trumpin kerroin on vain 1,4 ja Bidenin 2,6. Vaalitulos tulee olemaan äärimmäisen tiukka.

Politicon sivuilla oleva live-seuranta näyttää tältä. Aiemmin ennakoitu blue wave, jossa demokraateilla olisi kaikki valta, ei toteudu.

Presidentinvaalit ratkeavat muutaman vaa’ankieliosavaltion tuloksen perusteella. Tärkein osavaltio näyttää olevan Pennsylvania, joka saattaa yksin ratkaista tulevan presidentin. Joka tapauksessa markkinakatsauksessa ja vaaliennakossa varoittamamme epäselvä vaalitulos näyttää nyt kaikkein todennäköisemmältä. Tulokselle voidaan joutua hakemaan vahvistus vasta korkeimmasta oikeudesta asti. Se on rebublikaanien hallussa Trumpin viimeisimmän nimityksen jälkeen.

Myös Trump toiminut siten, kuten markkinoilla on pelätty. Hän julisti Twitterissä, että demokraatit yrittävät varastaa vaalivoiton. Twitter kuitenkin poisti tämän twiitin. Toinen twiitti, jossa hän julistaa ISOA VOITTOA, on edelleen livenä.

Miten markkina reagoi?

Myös osakemarkkinafutuurit ovat reagoineet siihen, ettei blue wave toteudu. Nasdaqin futuurit ovat vahvassa nousussa ja teollisuuspainotteisen Dow Jonesin futuurit laskussa. Tässä vielä kertauksena vaaliennakkomme yhteenvetoa.

Aiempi yhteenveto

Sijoittajan kannattaa kuitenkin olla melko varovainen ennakoidessaan vaalitulosta ja sen vaikutuksia markkinoihin ja yksittäisiin osakkeisiin.

Ensinnäkin vaalitulos ei ole vielä selvillä. Epäselvä vaalitulos on edelleen mahdollinen. Lisäksi kukaan ei tiedä, miten Trump reagoi tappioon. Hänen luonteelleen tuskin sopii tappion myöntäminen reilun pelin hengessä. Mahdollista on, että Trump yrittää kampittaa Bideniä ja kaataa talouden kipeästi kaipaavan elvytyspaketin. Tästä riskistä kirjoitimme markkinakatsauksessa.

Toiseksi kaikki mahdolliset algoritmit ja hedge-rahastot ovat virittäneet sijoitusrobottinsa hyödyntämään vaalien jälkeisiä pörssiliikkeitä. Kurssireaktiot voivat siten olla voimakkaita ja myös poikkeuksellisia.

Kolmanneksi. Bidenin voittoa on pidetty melko selvänä jo useamman kuukauden ajan. Piensijoittajan on mahdoton arvioida, kuinka paljon isojen teknologiayhtiöiden laskeneissa kursseissa tai puhtaan energian yhtiöiden nousseissa kursseissa on jo Bidenin voittoa sisällä.

Neljänneksi kuluvalla viikolla on Fedin kokous ja tärkeä työllisyysraportti, jotka ovat markkinoiden liikkeiden kannalta ehkä jopa tärkeämpiä kuin presidentinvaalien tulos. Loppujen lopuksi talouden pyörät pyörivät presidentistä huolimatta. Osakemarkkina nousi jopa Trumpin aikakaudella ennen koronakriisiä. Ennen 2016 vaaleja Trumpin voittoa pidettiin katastrofaalisena osakemarkkinoille.

Yleensä presidentinvaalien jälkeinen aika on osakemarkkinoilla hyvää aikaa. Tällä kertaa tilanne on hieman erilainen johtuen muun muassa pahenevasta koronatilanteesta, jota olemme avanneet markkinakatsauksessa.northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy