Heikkenevät talousluvut säikyttävät markkinoita

Heikkenevät talousluvut yksi syy osakemarkkinoiden laskulle.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Heikkenevät talousluvut yksi syy osakemarkkinoiden laskulle.

Talouslukujen suunta kääntynyt

Koronaviruksen aiheuttama myllerys näkyy nyt voimakkaasti talousyllätyksissä (toteutuneet talousluvut vs. ekonomistien odotukset) molempiin suuntiin, kun viranomaiset julkistavat tuoreita makrotalousdatoja.

Pandemian alussa talousluvut laskivat voimakkaasti ja olivat odotuksia heikompia. Käänne odotuksia parempaan tapahtui touko-kesäkuun aikana, kun lockdowneja alettiin purkaa kaikkialla maailmassa. Talouslukujen huippu osui elokuulle.

Nyt syyskuussa tilanne on kääntynyt. Talousluvut ovat olleet edelleen odotuksia parempia, mutta yllätysten voimakkuus on kääntynyt globaalisti laskuun ja osa talousluvuista on ollut jopa odotuksia heikompia. Heikko kehitys yhdistettynä koronapandemian uudelleenleviämiseen sekä USA:n politiikkojen päättämättömyys uuden elvytyspaketin suhteen on kääntänyt osakemarkkinoiden suunnan syyskuussa. Sijoittajan ei auta kuin seurata riskien kehittymistä ja toivoa momentin kääntymistä. Se ei kuitenkaan näytä tapahtuvan hetkessä, vaan markkinoiden volatiliteetti näyttää pysyvän koholla.

Talousyllätykset globaalisti

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Mistä tuotto syntyy?
Korot ovat euroalueella aivan liian korkeat – EKP:n pitäisi nopeasti muuttaa politiikkaansa
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat