Pörssiyhtiöt palauttelevat ohjauksia ja markkinat tykkäävät

Parhaat osinko-osakkeet Suomesta

Toipuminen koronapandemian shokista on ollut nopeaa. Rohkeimmat pörssiyritykset palauttavat nyt ohjauksen ja siitä palkitaan kurssinosulla. Artikkeliin päivitetty tuoreita positiivisia tulosvaroituksia.

Julkaistu: 13.10.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Koronapandemiassa tulosohjaukset vedettiin pois

Suurin osa pörssiyhtiöistä veti tulosohjauksensa pois maalis-huhtikuussa koronapandemiasta johtuen. Q2-tuloskausi osoitti, että tilanne ei ollut niin huono kuin pelättiin. Finnair, NoHo Partners ja Viking Line olivat suurimmat kärsijät.

Nyt pörssiyhtiöt ovat alkaneet palauttelemaan ohjauksia ja markkinat tykkäävät. Artikkeliin päivitetty uusia positiivisia tulosvaroituksia.

Fiskars palautti ohjauksen

Fiskars palauttaa ohjeistuksensa vuodelle 2020, odottaa konsernin vertailukelpoisen EBITAn kasvavan vuodesta 2019. Fiskars palauttaa nyt näkymänsä vuodelle 2020 ja odottaa konsernin vertailukelpoisen EBITAn kasvavan vuodesta 2019.

“Haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta yhtiön kehitys on ollut myönteistä kolmannella vuosineljänneksellä, erityisesti neljänneksen loppua kohden. Hyvät sääolosuhteet sekä lisääntynyt jakelu ovat kasvattaneet puutarha- ja kastelutuotteiden myyntiä. Myös saksien ja askartelutuotteiden myynti kasvoi. Vuoden aikana tekemiemme nopeiden ja määrätietoisten toimien myötä olemme voineet palvella asiakkaitamme hyvin, vähentää kuluja ja toteuttaa muita väliaikaisia säästöjä. Vaikka näkyvyys on edelleen heikko, kolmannen vuosineljänneksen myönteisen kehityksen jälkeen odotamme vertailukelpoisen EBITAn kasvavan vuodesta 2019”, sanoi väliaikainen toimitusjohtaja Sari Pohjonen.

Kemiran Q3 vahva

Kemira päivittää ohjeistustaan vahvan kolmannen vuosineljänneksen 2020 johdosta. Alustavien ja tilintarkastamattomien lukujen perusteella Kemiran liikevaihto vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä oli noin 597 miljoonaa euroa ja operatiivinen käyttökate noin 113 miljoonaa euroa.My

Tästä johtuen Kemira odottaa edelleen operatiivisen käyttökatteensa vuoden 2020 toisella puoliskolla olevan pienempi kuin vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla (1-6/2020: 214 miljoonaa euroa), mutta odottaa koko vuoden 2020 operatiivisen käyttökatteen kuitenkin kasvavan vuoteen 2019 verrattuna (2019: 410 miljoonaa euroa).

Metsä Boardin kolmas vuosineljännes Q2:sta parempi

Tulosohjeistus Metsä Boardin tammi-kesäkuun puolivuosikatsauksessa 2020 oli: “Metsä Boardin vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä heikkenevän vuoden 2020 toisesta neljänneksestä.”

Vuoden 2020 toisen neljänneksen vertailukelpoinen liiketulos oli 60,5 miljoonaa euroa. Metsä Boardin kolmannen vuosineljänneksen vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan olevan noin 62 miljoonaa euroa.

Koronapandemian negatiiviset vaikutukset yhtiön liiketoimintaan ovat toistaiseksi jääneet odotettua vähäisemmiksi. Metsä Boardin ensikuitukartonkeja käytetään runsaasti elintarvike- ja lääkepakkauksissa sekä vähittäiskaupan eri pakkausratkaisuissa. Näiden tuotteiden kysyntä on pysynyt hyvänä. Metsä Boardin kartonkitoimitukset olivat kolmannella vuosineljänneksellä suunnilleen toisen vuosineljänneksen tasolla ja hinnat olivat vakaat. Kokonaiskustannukset olivat ennustettua pienemmät, ja tehtaiden syyskuun vuosihuoltoseisokeista aiheutuneet tulosmenetykset jäivät arvioidun vaihteluvälin alalaitaan. Osakkuusyhtiö Metsä Fibren, josta Metsä Board omistaa 24,9 prosenttia, tulosta paransi Kiinan sellumarkkinan piristyminen.

Verkkokauppa.com antoi positiivisen tulosvaroituksen

Verkkokauppa.com antaa positiivisen tulosvaroituksen ja nostaa ohjeistustaan vuodelle 2020 liiketoiminnan kehityttyä odotettua paremmin kolmannella vuosineljänneksellä ja parantuneiden loppuvuoden näkymien johdosta

Verkkokauppa.com Oyj muuttaa 21.7.2020 päivättyä tulosohjeistustaan koskien vuoden 2020 liikevaihtoa ja vertailukelpoista liiketulosta. Yhtiö arvioi nyt liikevaihdon olevan 525-550 miljoonan euron välillä ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan 17-21 miljoonan euron välillä vuonna 2020. Aiemmin yhtiö arvio liikevaihdon olevan 520-545 miljoonan euron välillä ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan 13-18 miljoonan euron välillä vuonna 2020.

EPS-ennuste uudella ohjeistuksella vuodelle 2020 on 0,33 euroa.

Marimekko palautti ohjauksen – tulos odotuksia parempi

Marimekko-konsernin liikevaihdon arvioidaan vuonna 2020 jäävän edellisvuodesta ja vertailukelpoisen liikevoiton ennakoidaan olevan suunnilleen edellisvuoden tasolla tai alhaisempi.

Näkymien parantumiseen vaikuttavat pääasiassa Suomen-vähittäismyynnin odotettua parempi kehitys kesällä, tukkumyynnin kohentuneet loppuvuoden näkymät sekä aiemmin arvioitua suuremmat kiinteiden kulujen säästöt loppuvuoden aikana.

Kesko nosti tulosohjausta

Kesko nostaa vuoden 2020 tulosohjeistuksen jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton osalta. Yhtiö arvioi nyt vuonna 2020 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 510-570 miljoonaa euroa. Tulosohjeistusta nostaa ennakoitua parempi myynnin kehitys kaikilla toimialoilla, parantunut kustannustehokkuus sekä aikaisempaa positiivisempi loppuvuoden näkymä.

Aiemmin yhtiö arvioi jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 430-510 miljoonaa euroa. Aiemmassa tulosohjeistuksessa Kesko Senukai oli huomioitu tytäryrityksenä koko vuoden 2020 osalta.

Tulosohjeistuksen noston perusteet

Päivittäistavarakaupassa vähittäismyynti on jatkunut vahvana ja samalla foodservice-liiketoiminta on toipunut hyvin kevään poikkeustilanteen jälkeen. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu sekä yritysasiakaskaupassa että kuluttaja-asiakaskaupassa on jatkunut ennakoitua parempana. Samanaikaisesti kustannustehokkuutta on pystytty parantamaan. Odotukset loppuvuoden osalta ovat päivittäistavarakaupassa ja rakentamisen ja talotekniikan kaupassa aikaisempaa positiivisemmat muun muassa kotitalouksien kulutuksen suuntautuessa aikaisemmin arvioitua enemmän kotimaahan

Cargotec antoi tulosohjauksen Q3:lle

Cargotecin vuoden 2020 kolmas neljännes ennakoitua parempi: Cargotec arvioi saatujen tilausten ja vertailukelpoisen liikevoiton nousevan vuoden 2020 toiseen vuosineljännekseen verrattuna

Cargotec päivittää 17.7.2020 julkistettua arviota liiketoiminnan kehityksestä ja antaa tulosohjeistuksen vuoden 2020 kolmannelle vuosineljännekselle. Yhtiön liiketoiminnan kehitys on jatkunut heinä-elokuussa hyvänä. Cargotec arvioi saatujen tilausten (Q2/2020: 637 miljoonaa euroa), ja vertailukelpoisen liikevoiton (Q2/2020: 43,4 miljoonaa euroa) nousevan verrattuna vuoden 2020 toiseen neljännekseen.

Tammi-kesäkuun 2020 puolivuosikatsauksessaan 17. heinäkuuta 2020 Cargotec arvioi, ettei yhtiö kykene vallinneissa poikkeusolosuhteissa antamaan tulosohjeistusta, vaan arvioi sen liiketoiminnan ja markkinaympäristön kehittyvän vuoden 2020 toisella puoliskolla seuraavasti:

 • Markkina-aktiviteetin elpyminen jatkuu
 • Cargotecin ja sen alihankintaketjun toimituskyky paranee
 • Tuottavuustoimenpiteet tukevat jatkossakin kannattavuutta

Uponor palautti ohjauksen vuodelle 2020

Uponor peruutti 19.3.2020 vuodelle 2020 antamansa ohjeistuksen johtuen heikosta näkyvyydestä mahdollisiin COVID-19-pandemian aiheuttamiin vaikutuksiin vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Toisella vuosineljänneksellä COVID-19-pandemiaan liittyvät rajoitukset ja taloudellisen epävarmuuden aiheuttama markkinoiden hidastuminen vaikuttivat negatiivisesti Uponorin liikevaihtoon. Uponorin kannattavuus kuitenkin parani johtuen tiukasta kulukurista, suotuisista hankinnan ja valmistuksen kuluista sekä operational excellence -ohjelmasta.

”Vuoden toisen puoliskon näkymien epävarmuudet sekä heikko näkyvyys kysyntään ovat säilyneet. Jo toisella neljänneksellä nähtyjen suotuisten ajurien positiivinen vaikutus vertailukelpoiseen liikevoittoomme on kuitenkin jatkunut. Kannattavuuskehityksemme kolmannella neljänneksellä on jatkunut samalla tasolla kuin toisella neljänneksellä verrattuna vuoteen 2019. Tämän takia palautamme ohjeistuksemme vuodelle 2020”, kertoo Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski.

Uponorin ohjeistus vuodelle 2020:
Uponor odottaa vertailukelpoisen liikevoittonsa paranevan vuodesta 2019.

Mitkä yhtiöt palauttavat ohjauksen?

Sijoittaja voi helposti tutkia Osaketyökalullamme, mitkä yhtiöt todennäköisesti palauttavat ohjauksen. Ohjauksen palautuksesta osakekurssi voi saada nostetta, kuten Cargotecin ja Uponorin tapauksissa.

SIIRRY OSAKETYÖKALUUN TÄSTÄ

Osaketyökalussa mene Tulosennusteet ja -seuranta -välilehdelle. Lajittele osakkeet Suorituksen perusteella. Keskity positiivisen suorituksen yhtiöihin.

Klikkaa tietosivua. Katso tuloskommentista, onko yhtiö antanut ohjausta. Jos ohjausta ei ole annettu, mutta yhtiö suoritutunut Q2:lla hyvin ja näkymät myönteiset, niin on todennäköistä, että ohjaus palautetaan.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy